ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΠΩΣ ΝΑ...

Πώς θα καταλάβεις αν μια φωτογραφία είναι «πειραγμένη»

Όσο καλό και να είναι το Photoshop, υπάρχουν τρόποι να καταλάβεις αν μια φωτογραφία έχει υποστεί επεξεργασία.

Πώς θα καταλάβεις αν μια φωτογραφία είναι «πειραγμένη»

Όσο εξελίσσονται οι υπολογιστές και οι κινητές συσκευές, τόσο οι φωτογραφίες μπορούν να «πειραχτούν» με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους και φίλτρα.

Υπάρχει τρόπος να το καταλάβεις; Υπάρχει, αρκεί να κοιτάξεις προσεκτικά και να χρησιμοποιήσεις σαν οδηγό τα παρακάτω.

Με την πρώτη ματιά

Αρκετές φορές με την πρώτη ματιά μπορείς να καταλάβεις αν μια εικόνα έχει υποστεί επεξεργασία. Ορισμένα οπτικά χαρακτηριστικά είναι δύσκολο να αναπαραχθούν με επιτυχία και αποτελούν «κράχτες» για τη χρήση Photoshop. Tέτοια είναι οι λυγισμένες ή υγρές επιφάνειες που διαφορετικά θα φαίνονταν συμπαγείς. Ειδικά αν το κυρίως θέμα μιας φωτογραφίας έχει αλλάξει, τα αντικείμενα στο παρασκήνιο ενδέχεται να μην φαίνονται τόσο ευθεία όσο θα έπρεπε. Οι ευθείες άκρες, οι γωνίες, οι κόκκοι του ξύλου και τα πλακίδια είναι δύσκολο να διατηρηθούν στη σωστή προοπτική όταν μπαίνει το «χέρι» του Photoshop.Προσοχή στο πιξελάρισμα

Η τροποποίηση μιας φωτογραφίας προκαλεί συχνά ψηφιακή παραμόρφωση. Είτε αυτή η παραμόρφωση έχει τη μορφή πιξελαρίσματος ή απλώς ατελούς χρωματισμού, μπορεί να είναι ένας καλός δείκτης της εγκυρότητας. Σε πολύ μεγάλες φωτογραφίες, αυτή η μείωση της ποιότητας είναι λιγότερο εμφανής, αλλά σε μεσαίες και μικρές φωτογραφίες, το πιξελάρισμα είναι αρκετά συνηθισμένο. Τα σημεία παραμόρφωσης είναι ένα ενδεικτικό σημάδι ότι η εικόνα έχει υποστεί επεξεργασία, ειδικά αν η φωτογραφία ήταν πιο ευκρινής πριν.Δώσε βάση στο φως

Ένας άλλος τρόπος για να καταλάβεις μια φωτογραφία που έχει φωτοσοπαριστεί, είναι να εξετάσεις τον τρόπο με τον οποίο το φως αλληλεπιδρά με τα αντικείμενα της φωτογραφίας. Οι σκιές και τα highlights θα φαίνονται σαν να παραβιάζουν τους νόμους της Φυσικής, ειδικά αν ένα θέμα έχει αφαιρεθεί ή προστεθεί στη φωτογραφία. Για παράδειγμα, ένα αντικείμενο που δεν ρίχνει σκιά είναι ένα συνηθισμένο λάθος, καθώς και θέματα με σκιές που προέρχονται από διαφορετική κατεύθυνση από το φως της φωτογραφίας.

Κάνε αντίθετη αναζήτηση

Αν και δεν είναι η καλύτερη μέθοδος για να δεις αν μια φωτογραφία έχει υποστεί επεξεργασία, μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας μπορεί να είναι χρήσιμη. Σύρε τη φωτογραφία στη γραμμή αναζήτησης εικόνων της Google για να εμφανιστούν όλες οι πηγές της. Αν είναι φωτοσοπαρισμένη, τότε θα εμφανιστεί η αυθεντική φωτογραφία ή φωτογραφίες που τής μοιάζουν.

Χρησιμοποίησε κάποια ιστοσελίδα «ντετέκτιβ»

Ορισμένες από αυτές τις σελίδες θέλουν να έχεις το πρωτότυπο, RAW, αρχείο, αλλά αρκετές όχι. Επομένως μπορείς να αναλύσεις ένα αρχείο JPEG ή PNG. Ορισμένες από αυτές τις σελίδες εντοπίζουν μάλιστα και πού βρίσκεται στη φωτογραφία το «πείραγμα». Μια τέτοια σελίδα είναι το FotoForensics, το οποίο είναι μια δωρεάν και αρκετά απλό στη χρήση του. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2