Πώς να ζητήσεις βοήθεια

Η δυσκολία βρίσκεται στο να παραδεχτείς ότι χρειάζεσαι βοήθεια. Από εκεί και μετά, όλα γίνονται (πιο εύκολα απ' ό,τι νομίζεις).
Πώς να ζητήσεις βοήθεια
Δεν θα γίνουμε συγκεκριμένοι με το πράγμα που απαιτεί βοήθεια. Εσύ που κλίκαρες σε αυτό το κείμενο ξέρεις τα προβλήματά σου. Και ίσως, ελπίζουμε να αναγνωρίζεις πως η βοήθεια είναι κάτι που κανείς μας δεν πρέπει να είναι υπερβολικά περήφανος για να ζητήσει. Δεν έχεις να απογοητεύσεις κανέναν με το να παραδεχτείς πως μια κατάσταση σε έχει πνίξει.

Αρχή, λοιπόν, να το πάρεις απόφαση
Αυτό είναι το σημείο το κειμένου που κάποια πράγματα θα λέγονται λιγότερο γλαφυρά και περισσότερο όπως πρέπει να ειπωθούν:
-Αναγνώρισε το πρόβλημα
-Αναγνώρισε ότι σου κάνει την καθημερινή ζωή ιδιαίτερα δύσκολη
-Αναγνώρισε ότι μερικές φορές η ζωή μπορεί να είναι σαν βιντεοπαιχνίδι, και μερικές φορές κάποια boss απαιτούν να φέρεις και παρέα για να τα νικήσεις. Δεν κλέβεις, απλά κάνεις την μάχη πιο εύκολη.

Έπειτα, από ποιον θες να ζητήσεις βοήθεια;
Κάποιο άτομο που είναι κοντά σου. Κάποιος πολύ καλός φίλος, ή κάποιος πολύ παλιός φίλος. Κάποιος φίλος που ίσως σε έχει ξαναδεί να περνάς δύσκολα και ξέρει να σε διαχειρίζεται όταν τα προβλήματά σου σε έχουν πνίξει και βγαίνει ο χειρότερος εαυτός. Αυτό συμβαίνει σε όλους, γι' αυτό υπάρχουν οι φίλοι, πάμε παρακάτω.

Διάλεξε με ποιο κοντινό σου άτομο θα μπορούσες να μοιραστείς το πρόβλημά σου, και μην αφιερώσεις πολύ χρόνο στο να ζυγίζεις λόγους γιατί ή γιατί να μην το κάνεις. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου. Εκτός κι αν το ένστικτό σου σού πει ότι ήρθε η ώρα να ξεφορτώσεις όλα σου τα υπαρξιακά στην κομμώτρια, στην ταμία του σούπερ μάρκετ που σε ρώτησε τι κάνεις ή σε έναν παππού που κάθισε δίπλα σου σε ένα παγκάκι. Είναι πολύ κινηματογραφικό, αλλά επίσης σημαίνει ότι ο νευρικός κλονισμός συμβαίνει ήδη.

Τέλος, εκτός από περιπτώσεις που οι σχέσεις σας πλέον δεν είναι θερμές (ή καλές, συμβαίνει), υπάρχουν και οι γονείς. Είτε θα σε εξοργίσουν περισσότερο και μετά θα θες να φτιάξεις το πρόβλημα περισσότερο απλά για να τους χωθείς, είτε θα σε σοκάρουν με την κατανόησή τους.

Πάμε να το κάνουμε
Εδώ δεν είναι επίσης η στιγμή για να βγάλεις τον πρωταγωνιστή που κρύβεις μέσα σου. Αν έχεις πεθάνει στη δουλειά και χρειάζεσαι βοήθεια, μην κοπανιέσαι. Αν το 'χεις παρακάνει με το ποτό και θες σε κάποιον να το πεις, μην καλέσεις τον κολλητό σου για ένα γκράντε τελευταίο μεθύσι. Πάρε ένα τηλέφωνο, πες να βρεθείτε επειδή χρειάζεσαι βοήθεια με κάτι, και μόλις βρεθείτε μίλα.

Αυτό που θέλουμε να σου πούμε είναι πως όλη αυτή η διαδικασία χρειάζεται όσο λιγότερο δράμα γίνεται. Επειδή, για να έχεις φτάσει στο σημείο να μην την παλεύεις, μάλλον σου περισσεύει το δράμα. Μην το σκέφτεσαι υπερβολικά, μην νιώθεις ενοχές που θα φορτωθείς σε κάποιον, μην νιώθεις ο ίδιος πως δεν αξίζεις βοήθεια και πως θα έπρεπε να έχεις την δύναμη να τα κάνεις όλα μόνος σου, όλη την ώρα. Πάρε μια ανάσα. Όλα γίνονται.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v