Πώς καταψύχουμε σωστά τα τρόφιμα

Ζύμες, ψωμί, ωμά κρέατα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και πολλά ακόμα τρόφιμα μπορούν να καταψυχθούν. Αρκεί να το κάνετε σωστά.
Πώς καταψύχουμε σωστά τα τρόφιμα
Η κατάψυξη είναι ο καλύτερος μας σύμμαχος για να διατηρήσουμε για αρκετό καιρό τα τρόφιμά μας – μαγειρεμένα και μη. Αρκεί φυσικά να την έχουμε στη σωστή θερμοκρασία, δηλαδή στους -18oC και να ακολουθήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες.

Δείτε παρακάτω πώς θα καταψύξετε σωστά μερικές από τις πιο συνηθισμένες κατηγορίες τροφίμων.

Ζύμες, Σπιτικές σάλτσες, Σούπες και Ζωμοί

Για ζύμες και σφολιάτες, φτιάχνουμε μικρά «δισκάκια» ζύμης και τα τυλίγουμε μόνα τους σε μεμβράνη και μετά σε αλουμινόχαρτο. Διατηρούνται περίπου δύο μήνες.

Για τη σάλτσα, αφού κρυώσει, τη βάζουμε σε ειδικά σακουλάκια για τρόφιμα, με αεροστεγές κλείσιμο, τοποθετούμε το σακουλάκι «ξαπλωμένο» πάνω σε ένα ταψάκι και καταψύχουμε. Αφού η σάλτσα μας παγώσει, αφαιρούμε το ταψάκι και τοποθετούμε το σακουλάκι στην κατάψυξη. Έτσι διατηρείται για περίπου 3 μήνες.

Σούπες, ζωμοί και βρασμένα λαχανικά, καταψύχονται σε τάπερ ή σακούλες τροφίμων. Αν έχουμε κομμάτια κρέατος ή λαχανικών, σιγουρευόμαστε πως καλύπτονται από το ζουμί. Διατηρούνται για περίπου 3 μήνες.

Ωμά κρέατα

Λουκάνικα, μπέικον και κιμάδες, τοποθετούνται σε ειδικές πλαστικές σακούλες ή μπορούμε να τα καταψύξουμε στη συσκευασία τους για τρεις περίπου μήνες. Για τις ωμές μερίδες κρέατος, τυλίγουμε μεμονωμένα την κάθε μερίδα σε μεμβράνη και στη συνέχεια σε μία πλαστική σακούλα για φαγητά. Διατηρούνται περίπου έξι μήνες.

Ψάρια και Θαλασσινά

Για τα ωμά φιλέτα ψαριού τυλίγουμε μεμονωμένα την κάθε μερίδα σε μεμβράνη και στη συνέχεια σε μία πλαστική σακούλα για φαγητά. Τις γαρίδες και τα χτένια τα καταψύχουμε απευθείας στις ειδικές σακούλες για τρόφιμα. Διατηρούνται για τέσσερις περίπου μήνες.

Πατάτες και ψωμί

Καταψύχουμε τον πουρέ πατάτας σε κυβάκια σε παγοκυστες αφού κρυώσει, ενώ τις ψητές πατάτες τις τοποθετούμε σε έναν δίσκο και τις βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν. Στη συνέχεια τις μεταφέρουμε στις ειδικές πλαστικές σακούλες για τρόφιμα και τις φυλάμε. Διατηρούνται περίπου τέσσερις μήνες. Το ψωμί το βάζουμε σε σακούλα για τρόφιμα ή το τυλίγουμε με μεμβράνη. Διατηρείται για περίπου 1 μήνα.

Γαλακτοκομικά

Τα κίτρινα τυριά και τη φέτα τα καταψύχουμε μόνο τριμμένα, ενώ τα λευκά σκληρά τυριά καταψύχονται σε κομμάτια τυλιγμένα καλά με μεμβράνη, για 6-8 μήνες. Το βούτυρο μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για ένα περίπου χρόνο.

Λαχανικά

Πλένουμε καλά τα λαχανικά, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα ρίχνουμε σε νερό που έχει βράσει. Χρονομετρούμε από την ώρα που θα ξαναβράσει το νερό, σουρώνουμε και κρυώνουμε αμέσως με κρύο νερό. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά και τα βάζουμε στην κατάψυξη, όπου διατηρούνται για 4 με 6 μήνες. Στην παραπάνω διαδικασία εξαιρέσεις αποτελούν τα μανιτάρια, οι πιπεριές και τα ξερά κρεμμύδια, τα παντζάρια, οι πατάτες και οι ντομάτες.

Για τα μανιτάρια, αφαιρούμε την φλούδα και το κοτσάνι, κόβουμε σε κομμάτια ή σε φέτες, τα σοτάρουμε ελαφρώς σε λάδι ή βούτυρο και καταψύχουμε.

Για τα κρεμμύδια, αφαιρούμε τις φλούδες τους και τα καταψύχουμε ολόκληρα, σε φέτες, ροδέλες ή ψιλοκομμένα.

Για τις πιπεριές, τις πλένουμε καλά, αφαιρούμε το κοτσάνι και τα σπόρια και τις καταψύχουμε κομμένες σε φέτες, ροδέλες ή μεγάλα κομμάτια.

Για τα παντζάρια, τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, τα κρυώνουμε σε νερό, ξεφλουδίζουμε, κόβουμε κατά προτίμηση και καταψύχουμε.

Για τις ντομάτες, τις ζεματίζουμε αφού αφαιρέσουμε το κοτσάνι και χαράξουμε τη βάση. Κρυώνουμε αμέσως σε παγωμένο νερό και αφαιρούμε τη φλούδα. Πολτοποιούμε τη σάρκα και καταψύχουμε σε σακούλες.

Μαγειρεμένα φαγητά

Τα μαγειρεμένα φαγητά που καταψύχονται καλύτερα είναι αυτά που έχουν αρκετή σάλτσα ή υγρά, καθώς αυτά δημιουργούν μια προστατευτική επικάλυψη γύρω από το τρόφιμο και το εμποδίζουν να ξεραθεί. Το κοκκινιστό, για παράδειγμα, καταψύχεται καλύτερα από ένα ψητό της κατσαρόλας. Τα μαγειρεμένα κρέατα και τα πουλερικά είναι αρκετά ανθεκτικά όταν συντηρούνται στην κατάψυξη, ανεξάρτητα από τον τρόπο παρασκευής τους. Τα μαγειρεμένα ψάρια και λαχανικά μπορούν να καταψυχθούν, αλλά θυσιάζοντας μεγαλύτερο μέρος της ποιότητάς τους από ό,τι τα κρέατα. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταψύξουμε είναι να τα βάλουμε σε πλαστική σακούλα ή τάπερ που κλείνει αεροστεγώς.

Με πληροφορίες από τα site των Άκη Πετρετζίκη, Madame Ginger και Γιάννη Λουκάκου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v