Best Workplaces Hellas 2009: Εργασιακά χαμόγελα αισιοδοξίας

Εν μέσω μίας περιόδου οικονομικής και επαγγελματικής ανασφάλειας, το να βραβεύονται 20 μικρές και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις ως Best Workplaces 2009, για το εξαίρετο εργασιακό τους περιβάλλον, αποτελεί δείγμα αισιοδοξίας και παράδειγμα προς μίμηση.
Best Workplaces Hellas 2009: Εργασιακά χαμόγελα αισιοδοξίας
H επικοινωνία, η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η προσπάθεια για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον ήταν οι βασικοί παράγοντες που, σύμφωνα με τις βραβευμένες εταιρίες ως Best Workplaces Hellas 2009, τις οδήγησαν στην κορυφή της λίστας και στο να αποτελούν σήμερα παραδείγματα προς μίμηση για το εξαίρετο εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εκπρόσωποι των εταιριών και δημοσιογράφοι αντάλλαξαν απόψεις και ερωτήματα σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τις μεθόδους που έκαναν την κάθε εταιρία να ξεχωρίσει αλλά και να επιβιώνει της κρίσης, ενώ όλοι συμφώνησαν πως ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, ακόμα κι αν δεν επιβραβεύει όλους τους συμμετέχοντες, αποτελεί μία ιδανική αφορμή για να "κοιταχτεί μία εταιρία στον καθρέφτη" και να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά της προβλήματα.

Η βράβευση των 20 εταιριών με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας «BEST WORKPLACES HELLAS 2009», έγινε χθες σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Great Place to Work® Institute Hellas και πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα βραβεία παρέδωσαν, μεταξύ άλλων, ο κος Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Ανάπτυξης, η κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά Υπουργός Απασχόλησης και ο κος Κωνσταντίνος Μίχαλος Πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

O Υπουργός κος Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του τόνισε: «Είναι αναγκαίο οι επιχειρήσεις να λειτουργούν με κανόνες όπως το καλό εργασιακό περιβάλλον. Υπάρχουν επιχειρήσεις με καλά οικονομικά αποτελέσματα που καμιά φορά έχουν καλό εργασιακό περιβάλλον, όμως επιχειρήσεις με πολύ καλό εργασιακό περιβάλλον έχουν πάντα πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα. Αυτή η βράβευση είναι ένα μήνυμα να ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.»

Η κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά ανέφερε, μεταξύ άλλων: «’Έχοντας συνείδηση της κοινωνικής τους ευθύνης, οι επιχειρήσεις επενδύουν στον άνθρωπο, Υποστηρίζουν τους συνεργάτες και τους εργαζομένους, δημιουργώντας ένα ποιοτικό εργασιακό περιβάλλον.[...] Η κρίση απέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες οφείλουν να μην αποξενώνονται από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Το τίμημα της οικονομικής απληστίας και της πρακτικής που υποτάσσει τα πάντα στο αλόγιστο κέρδος, θεωρώ πως το πληρώνουμε τώρα και αυτό το τίμημα είναι μεγάλο.[…] Μια σύγχρονη, δυναμική, ισχυρή, αποτελεσματική επιχείρηση οφείλει να αποδεικνύει την ευαισθησία και το ενδιαφέρον της, τη μέριμνα και την αλληλεγγύη της για τους εργαζομένους. Οφείλει να επιδεικνύει επιχειρηματικό πολιτισμό που είναι δείκτης της εταιρικής ηθικής μιας επιχείρησης.»

Φέτος οι εταιρείες που βραβεύτηκαν, ανήκουν σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με το μέγεθός τους: α) εταιρείες με περισσότερους από 250 εργαζόμενους και β) εταιρείες με 50 – 250 εργαζόμενους. Στη φετινή έρευνα συμμετείχαν 52 εταιρείες από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Το ποσοστό των εργαζομένων που απάντησαν στην έρευνα ανήλθε περίπου στο 78%. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στα Σχετικά Documents. Την έρευνα διοργάνωσε για έβδομη συνεχή χρονιά το Great Place to Work® Institute Hellas, με την ακαδημαϊκή συνεργασία του ALBA Graduate Business School.

Οι 20 εταιρείες που βραβεύτηκαν φέτος για το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον είναι οι εξής:

Οι 10 Εταιρείες με πάνω από 250 εργαζόμενους
1. COCA-COLA ΤΡΙΑ ΕΨΙΛΟΝ
2. ABBOTT LABORATORIES ΕΛΛΑΣ
3. MILLENΝIUM BANK
4. TASTY FOODS
5. HEWLETT-PACKARD HELLAS
6. CLUB HOTEL CASINO LOUTRAKI
7. ΒΙΒΕΧΡΩΜ
8. HELLENIC POSTBANK – ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
9. MARFIN EGNATIA BANK
10. DELOITTE

Οι 10 Εταιρείες με 50- 250 εργαζόμενους
1. PISCINES IDEALES
2. MICROSOFT ΕΛΛΑΣ
3. BRISTOL-MYERS SQUIBB
4. CISCO HELLAS
5. ΑΙΩΝ
6. ΨΗΜΙΤΗ AE
7. 3M HELLAS MEPE
8. GENESIS PHARMA
9. EXODUS
10. JOHNSON DIVERSEY ΕΛΛΑΣ

Εκτός από στελέχη των εταιρειών, τα βραβεία παρέλαβαν και εκπρόσωποι των εργαζομένων.

«Μέσα σε ένα σύμπαν αναξιοκρατίας, ανισότητας, αδικίας και εκμετάλλευσης είναι πραγματικά μια όαση να συναντά κανείς εταιρείες σαν αυτές που βραβεύουμε σήμερα και αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία για το αύριο. Σίγουρα καμία εταιρεία δεν είναι τέλεια και οι καλύτερες εταιρείες ακόμα, έχουν βήματα να κάνουν για να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο το εργασιακό τους περιβάλλον. Εν τούτοις οφείλουμε να προβάλουμε, να χειροκροτήσουμε και να επιβραβεύσουμε τις προσπάθειες, τις πρακτικές και τις πολιτικές αυτών των εταιρειών απέναντι στον παράγοντα άνθρωπο και να προσπαθήσουμε να τις κάνουμε φωτεινό παράδειγμα για όλες τις εταιρείες της χώρας μας.
Βελτιώνοντας το εργασιακό περιβάλλον κερδίζουμε όλοι και μάλιστα με πολλούς τρόπους.»
δήλωσε ο Δημήτρης Γκανούδης, Γενικός Διευθυντής του Great Place to Work® Institute Hellas.

Οι 20 εταιρείες που βραβεύθηκαν φέτος θέτουν αυτόματα υποψηφιότητα για τη λίστα των 100 εταιρειών με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ευρώπη, οι οποίες θα βραβευθούν στις 20 Μαΐου, στην Αυστρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελική αξιολόγηση των εταιρειών βασίστηκε κατά τα δύο τρίτα στις απαντήσεις των εργαζομένων, γεγονός που καθιστά την έρευνα μοναδική ως προς τη μεθοδολογία της, καθώς έτσι αναγνωρίζεται η σημασία της γνώμης των ίδιων των εργαζομένων.

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Steelcase/Varangis, Υποστηρικτής ήταν η Diageo Hellas, Χορηγός Επικοινωνίας ΤΟ ΒΗΜΑ, Χορηγοί Κλαδικών Μέσων τα περιοδικά Marketing Week και HR Professional, ενώ Υποστηρικτής Διοργάνωσης & Δημοσιότητας η εταιρεία Advocate / Burson – Marsteller.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v