Γυρίστε τον κόσμο... business class!

Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να γυρίσετε τον κόσμο χωρίς να χρειαστεί να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα, ενώ παράλληλα θα "χτίζετε" μία άκρως επιτυχημένη καριέρα; Πέντε ειδικότητες ζητούν επαγγελματίες με αγάπη για τα ταξίδια. Προσφέρεται μισθός, bonus και διαμονή στο εξωτερικό.
Γυρίστε τον κόσμο... business class!
Αν ο γύρος του κόσμου αποτελεί όνειρο ζωής για πολλούς από εμάς, το να το επιτύχουμε χτίζοντας παράλληλα μια επιτυχημένη καριέρα συνδυάζει το τερπνό μετά του ωφελίμου –φέρνοντας, μάλιστα, το… τερπνό ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη, διότι, στην πραγματικότητα, είναι ελάχιστοι εκείνοι που διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια και τον άπλετο ελεύθερο χρόνο που απαιτεί ένας τόσο κοσμοπολίτικος τρόπος ζωής, αν δεν περιορίζεται σε τρία-τέσσερα ταξίδια το χρόνο.

Αντίθετα με την κοινή αντίληψη, δεν είναι λίγες οι επιλογές που έχουν όσοι θέλουν να ακολουθήσουν μια… νομαδική καριέρα, που θα περιλαμβάνει από ικανοποιητικό έως υψηλότατο μισθό, μακρόχρονη διαμονή σε μέρη που οι ταξιδιωτικοί οδηγοί χαρακτηρίζουν “off the beaten track”, ήτοι μακριά από ορδές τουριστών και βιομηχανοποίηση του τρόπου ζωής, και –σε ορισμένες περιπτώσεις– δωρεάν στέγαση και σίτιση.

Συγκεντρώσαμε μερικές από τις πλέον ενδιαφέρουσες δουλειές για καριέρα εκτός συνόρων και σας τις παρουσιάζουμε, για την περίπτωση που θέλετε να φτιάξετε βαλίτσες μια και καλή, και να μη χρειαστεί να τις αδειάσετε μετά την επιστροφή από το εκάστοτε business trip μικρής διάρκειας.

Επαγγελματίας δύτης

Από επιχειρήσεις οικολογικού περιεχομένου, όπως αποκατάσταση και παρατήρηση κοραλλιογενών υφάλων, μέχρι υποθαλάσσιες κατασκευές, εξερευνήσεις ναυαγίων και τις… ταπεινότερες σχολές εκπαίδευσης αυτοδυτών, οι επαγγελματίες δύτες είναι περιζήτητοι στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Τα προσόντα που απαιτούνται, βέβαια, συχνά ξεπερνούν την αγάπη σας για τη θάλασσα και το δίπλωμα καταδύσεων που αποκτήσατε πέρυσι το καλοκαίρι, και περιλαμβάνουν ακαδημαϊκές γνώσεις γεωλογίας, μηχανολογίας, αρχαιολογίας ή περιβαλλοντικών σπουδών, ανάλογα με τον τομέα στον οποίο θα δραστηριοποιηθείτε.

Οι αποδοχές, όμως, είναι εξίσου υψηλές και αξίζουν τον κόπο, ενώ οι ευκαιρίες απασχόλησης είναι απλά αναρίθμητες, είτε επιλέξετε να εργαστείτε αυτόνομα –ως εκπαιδευτής, για παράδειγμα– είτε ως υπάλληλος κάποιας μεγάλης εταιρείας, όπως οι αμερικανικές Odyssey Marine Exploration και Epic Divers & Marine που αναλαμβάνουν εξερευνήσεις ναυαγίων και «επικίνδυνες αποστολές» όπως απομάκρυνση επικίνδυνων υλικών, υπερηχητικά τεστ και επείγουσες ιατρικές υπηρεσίες αντίστοιχα.

Στέλεχος δημόσιας υγείας

Αν πήγε το μυαλό σας σε ιατρικά επαγγέλματα, και αποκλείσατε ήδη την κατηγορία, ως μη έχοντες την απαραίτητη κατάρτιση, ξανασκεφθείτε το. Παγκόσμιοι Οργανισμοί όπως τα Ηνωμένα Έθνη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναζητούν συνεχώς επαγγελματίες για να στελεχώσουν θέσεις σε τμήματα όπως τα ανθρωπίνων πόρων, οικονομικής διοίκησης και στρατηγικού σχεδιασμού των διεθνών αποστολών τους. Αντίστοιχες θέσεις εργασίες διατίθενται και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το ελληνικό παράρτημα της οποίας ζητά αυτή τη στιγμή Γενικό Διευθυντή και Operational Cell Based Health Technician Plus. Χρειάζεται να αναφέρουμε τα ηθικά οφέλη ως έξτρα bonus του επαγγέλματος;

Γεωφυσικός

Με τις τιμές του πετρελαίου να «χτυπάνε» το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο, οι επαγγελματίες για τους οποίους δημιουργήθηκε ο όρος petroleum geologists, ήτοι οι γεωφυσικοί που εργάζονται στις εταιρείες ανεύρεσης-εξόρυξης πετρελαίου –οι οποίες ξέρουν συνήθως πού βρίσκεται το πετρέλαιο, αλλά χρειάζονται τον ειδικό που θα τους ενημερώσει σχετικά με τη διαδικασία ασφαλούς εξόρυξης και παραγωγής– είναι πλέον περιζήτητοι. Γεγονός το οποίο προκύπτει κυρίως από το ότι πρόκειται για εξειδικευμένο τομέα, που δεν αριθμεί –ακόμα– πολλούς επαγγελματίες.

Ειδικές γνώσεις που μπορεί να απαιτούνται για τη δουλειά περιλαμβάνουν προγραμματισμό, χαρτογράφηση, σεισμολογία και μηχανολογία. Οι ανταμοιβές συνίστανται –πέραν των ευκαιριών για καριέρα εκτός συνόρων, που, παρά την κοινή αντίληψη, δεν περιορίζεται στη Μέση Ανατολή– σε ικανοποιητικότατο μισθό που ανέρχεται στα 35 ευρώ την ώρα και εξαιρετικές προοπτικές εξέλιξης –από project managing μέχρι υπεύθυνους ολόκληρων περιοχών.

Δάσκαλος ξένων γλωσσών

Ταξιδεύουν οι δάσκαλοι ξένων γλωσσών; Η απάντηση κρύβεται στις αγγελίες οποιασδήποτε εφημερίδας ανοίξετε σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου κι αν βρίσκεστε. Από ιδιωτικές σχολές μέχρι κατ’ οίκον μαθήματα, οι θέσεις δασκάλων ξένων γλωσσών –κυρίως αγγλικών– είναι πάντα ανοιχτές, σε κάθε μέρος του κόσμου. Ο μισθός είναι ίσως χαμηλότερος από αυτούς των υπολοίπων κατηγοριών –αν και ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τη χώρα στην οποία θα επιλέξετε να εργαστείτε– αλλά σχεδόν πάντα είναι ανάλογος του κόστους ζωής –πράγμα που σημαίνει ότι, μπορεί να μην πλουτίσετε, αλλά θα ζείτε άνετα στη χώρα την οποία επιλέξατε για όσο διάστημα μείνετε. Ως έξτρα bonus, συνυπολογίστε το γεγονός ότι κάποιες ιδιωτικές σχολές παρέχουν στους υπαλλήλους τους δωρεάν στέγη.

Φωτογράφος – travel writer

Ναι, χρειάζεται τύχη –σε μερικές περιπτώσεις και αυτό που η ελληνική μοιρολατρία ονομάζει «άκρες»– για να καταφέρετε να δημοσιεύσετε φωτογραφίες ή κείμενα σε κάποια από τις διεθνείς ταξιδιωτικές εκδόσεις που πληρώνουν καλά. Ναι, χρειάζεται επίσης κεφάλαιο κίνησης για να κάνετε αυτά τα ταξίδια πριν καν αρχίσετε να γράφετε/ φωτογραφίζετε και να αναζητάτε υποψήφιο εκδότη ή αγοραστή. Ναι, είναι τομέας δύσκολος, κορεσμένος, ανταγωνιστικός και όλα τα σχετικά. Αλλά η αμοιβή για ένα ταξιδιωτικό αφιέρωμα 6.000 λέξεων που δημοσιεύεται στο National Geographic ή στο Conde Nast Traveller κυμαίνεται από τρεις έως έξι χιλιάδες ευρώ, ενώ μία καλή φωτογραφία μπορεί να αγοραστεί για 5.000 – 10.000 ευρώ. Χρειάζεστε κι άλλα επιχειρήματα;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v