Το 40% των εργαζομένων σκέφτονται αλλαγή καριέρας

Η επιστροφή στα γραφεία δεν διαφαίνεται ομαλή, με το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων να δηλώνει έτοιμο να φύγει, σε αναζήτηση ευέλικτων ωραρίων και καλύτερων συνθηκών.
Το 40% των εργαζομένων σκέφτονται αλλαγή καριέρας
Μια νέα ενδιαφέρουσα μελέτη, με τίτλο Resetting Normal: Defining the New Era of Work (Επανακαθορίζοντας το κανονικό: Ορίζοντας την νέα εποχή της εργασίας) διαπιστώνει την τάση μεγάλου ποσοστού εργαζομένων να μετακινηθούν σε άλλους κλάδους, σε αναζήτηση ευελιξίας, αναγνώρισης αλλά και βελτίωσης της ψυχικής και σωματικής τους υγείας.

Σημείο αναφοράς για την ικανοποίηση των εργαζομένων είναι πλέον η ευημερία στον χώρο εργασίας, σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, η οποία διαπιστώνει επίσης ότι οι εργαζόμενοι δεν αντιτίθενται στη σκληρή δουλειά ή στην επιστροφή στο γραφείο, θέλουν όμως να το κάνουν με τους δικούς τους όρους: Με μεγαλύτερη ευελιξία, και αναγνώριση τόσο για την εργασιακή τους συμβολή όσο και για την ψυχική και σωματική τους υγεία.

Από την άλλη, οι εργοδότες δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν και να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των εργαζομένων τους για επαγγελματική εξέλιξη και ισορροπία επαγγελματικής-προσωπικής ζωής.

Στην έρευνα, δύο στους τρεις εργαζόμενους δήλωσαν πεπεισμένοι ότι οι εταιρείες θα ξεκινήσουν ξανά προσλήψεις σε μεγάλο βαθμό, ενώ δύο στους πέντε είπαν ότι αλλάζουν ή σκέφτονται να αλλάξουν δουλειά. Ιδιαίτερη εντύπωση δεν προκαλεί ότι το 41% να σκέφτεται να μετακινηθεί σε δουλειές με πιο ευέλικτες συνθήκες εργασίας.

Αυτό που είναι πραγματικά αξιοσημείωτο, είναι πως σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της έρευνας το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού σκέφτεται να μετακινηθεί σε άλλη χώρα ή περιοχή. Ταυτόχρονα, λιγότεροι από τους μισούς είναι ικανοποιημένοι με τις προοπτικές σταδιοδρομίας στην δουλειά τους.

Το παραπάνω μείγμα συνθηκών της αγοράς, αναδυόμενων προκλήσεων και νέων αναγκών φαίνεται πως ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να επανεκτιμήσουν το περιβάλλον στο οποίο εργάζονται. Η αυξανόμενη κινητικότητα στελεχών και «ταλέντων» διαμορφώνει μια τάση στον χώρο εργασίας που οι ερευνητές ονομάζουν «Μεγάλη Παραίτηση».

Ταυτόχρονα, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν μεγάλο χάσμα μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Χαρακτηριστικό είναι το ότι μόνο ένα 48% των εργαζομένων δηλώνει ότι οι εργοδότες τους καλύπτουν τις προσδοκίες τους όσον αφορά στη διαμόρφωση καλής εργασιακής κουλτούρας εντός της εταιρείας. Λιγότερο από 50% των εργαζομένων είναι ικανοποιημένοι με τις προοπτικές σταδιοδρομίας στην εταιρεία τους, και μόνο το 37% δηλώνουν ότι η εταιρεία τους επενδύει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.

Με πληροφορίες από το euro2day 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v