Τips για να φτιάξεις καλύτερο βιογραφικό

Ψάχνεις δουλειά και θες να βελτιώσεις το βιογραφικό σου; Σου παρουσιάζουμε εύκολα βήματα για να το πετύχεις χωρίς καθόλου κόπο.
Τips για να φτιάξεις καλύτερο βιογραφικό
Είτε βρίσκεσαι στην αναζήτηση εργασίας, είτε όχι, γνωρίζεις ότι ένα βιογραφικό είναι καλό να υπάρχει κάπου εύκαιρο. Άλλωστε είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι, όλοι μας έχουμε τις επαγγελματικές μας κεραίες ανοιχτές μπας και πιάσουν σήμα για κάποια καλύτερη και πιο καλοπληρωμένη δουλειά.

Αν δυστυχώς δεν εργάζεσαι αυτή την περίοδο, τότε είναι σίγουρο ότι ασχολείσαι επισταμένα με το ψάξιμο αγγελιών και την αποστολή βιογραφικών. Ωστόσο, καλό είναι να ξέρεις πως πλέον το στήσιμο του βιογραφικού έχει γίνει ολόκληρη επιστήμη, μιας και πρέπει να ξεχωρίσει το δικό σου ανάμεσα σε δεκάδες άλλα που ζητούν την ίδια θέση εργασίας.

Για αυτό σού παρουσιάζουμε κάποια εύκολα tips, προκειμένου να εντυπωσιάσεις τα αυριανά αφεντικά σου

Φρόντισε να μην ξεπερνά τη μια σελίδα

Καταλαβαίνουμε πως η συμμετοχή σου στη θεατρική ομάδα του σχολείου ήταν μια περήφανη στιγμή για σένα, ωστόσο δεν χρειάζεται να μπει στο βιογραφικό σου γιατί ελάχιστους ενδιαφέρει. Φρόντισε να είσαι σύντομος και περιεκτικός δίνοντας σημασία στην επαγγελματική εμπειρία, τις σπουδές και τις τεχνικές δεξιότητές σου. Μια σελίδα φτάνει και περισσεύει με την κατάλληλη γραμματοσειρά (Calibri ή Arial) και το σωστό στήσιμο (επίλεξε πλήρη στοίχιση και μικρό διάστιχο) . Ένα δωδεκασέλιδο βιογραφικό θα βαριόσουν κι εσύ να το διαβάσεις είναι αλήθεια.

Βάλε φωτογραφία

Μπορεί να σου φαίνεται απλοϊκό κι αχρείαστο το συγκεκριμένο, ωστόσο αποδίδει μιας και δίνει μια πρώτη εικόνα στον πιθανό συνεντευξιαστή σου για σένα και σε ξεχωρίζει μπρος στον άγνωστο σωρό. Φρόντισε να βάλεις μια αμιγώς επαγγελματική φωτογραφία κι όχι αυτή που έχεις προφίλ στο Ίνσταγκραμ. Μας ενδιαφέρει ο επαγγελματισμός εδώ κι όχι οι followers.

Δώσε σημασία στα στοιχεία επικοινωνίας

Αρχικά απέφυγε τα υποκοριστικά όσον αφορά το όνομα σου. Έπειτα σχετικά με το mail σου φρόντισε να έχεις δημιουργήσει ένα αμιγώς επαγγελματικό γιατί το [email protected] & [email protected] δεν δίνουν και την καλύτερη εντύπωση.

Συμπερίλαβε τη διαδικτυακή σου παρουσία

Σύμφωνα με έρευνες πάνω από το 90% των εργοδοτών ή των Υπεύθυνων Ανθρωπίνου Δυναμικού θα ελέγξουν τα προφίλ σου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, πριν αποφασίσουν να σε καλέσουν για συνέντευξη, επομένως είναι πολύ σημαντικό να τα συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου. Ειδικά το Linkedin είναι ένα εργαλείο που μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σου, για αυτό μην ξεχνάς να ανανεώνεις τον λογαριασμό σου.

Μην ξεχάσεις τις τεχνικές σου δεξιότητες

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταγράψεις όλες τις δεξιότητες στις οποίες είσαι καταρτισμένος/η μιας και είναι δεδομένο ότι θα σου δώσουν πλεονέκτημα για τη θέση εργασίας που σε ενδιαφέρει. Από τις πλατφόρμες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, μέχρι τις γλώσσες προγραμματισμού των υπολογιστών κάθε δεξιότητα θα εκτιμηθεί από εκείνον που θα λάβει το βιογραφικό σου.

Φτιάξε το βιογραφικό σου στο Photoshop

Καλό κι άγιο το Word, όμως οι δυνατότητες που σου δίνει το Photoshop στη δημιουργία του βιογραφικού σου είναι απεριόριστες, παρουσιάζοντας ένα εντυπωσιακό τελικό αποτέλεσμα. Αν έχεις βασικές γνώσεις Photoshop δώσε του να καταλάβει, διαφορετικά απευθύνσου σε έναν γραφίστα για να σου φτιάξει αυτό που ακριβώς θες.

Να συμπεριλάβεις την εθελοντική σου εργασία

Αν είσαι νέος/α στην αναζήτηση εργασίας, είναι δεδομένο ότι δεν θα έχεις την απαραίτητη επαγγελματική εμπειρία. Μη σκιάζεσαι και μην αγχώνεσαι. Μπορείς να προσθέσεις στο βιογραφικό σου όλες τις θέσεις στις οποίες έχεις απασχοληθεί ως εθελοντής και να βγεις και πάλι ασπροπρόσωπος.

Συστάσεις από τρίτους

Ένα από τα βασικότερα πράγματα που αρκετοί αμελούν να βάλουν στο βιογραφικό τους είναι οι επαγγελματικές συστάσεις από προηγούμενους συνεργάτες/εργοδότες. Είναι δεδομένο, ότι χρειάζονται μιας και δίνουν μια πρώτης τάξεως εικόνα σε αυτόν που θα λάβει το βιογραφικό σου για τα προηγούμενα εργασιακά σου κατορθώματα.

Κάνε ορθογραφικό και συντακτικό έλεγχο

Πριν αποστείλεις το βιογραφικό σου φρόντισε ώστε να έχεις κάνει τον απαραίτητο ορθογραφικό και συντακτικό έλεγχο προκειμένου να μην βρεθούν όσοι το διαβάζουν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Αν δεν έχεις μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες σου στο συγκεκριμένο τομέα τότε προώθησε το σε έναν φίλο που τα καταφέρνει καλύτερα ώστε να κάνει μια πρώτη επιμέλεια.

Συνόδεψε το βιογραφικό με ένα cover letter

Αν κάνεις την ψακτική σου για δουλειές, θα έχεις παρατηρήσει ότι πολλές αγγελίας εργασίας, ζητούν προαιρετικά ένα cover letter που να συνοδεύει την αποστολή του βιογραφικού σου. Ετοίμασε ένα λοιπόν που να παρουσιάζει τον εαυτό σου κι όσα έχεις κάνει και προσάρμοζε το ανάλογα με τα απαιτούμενα κάθε θέσης που προκύπτει. Σκέψου το σαν μια μικρή αλλά περιεκτική περίληψη της επαγγελματικής σου εμπειρίας, των φιλοδοξιών και των λόγων για τους οποίους θέλεις τη δουλειά που προσφέρεται. Φρόντισε να μην ξεπερνά τις 250 λέξεις και θα δεις ότι θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v