Σούπερ μονοήμερες εκδρομές για το φθινόπωρο

Στη Νεμέα, τη Ζήρεια, τον Ελικώνα και το Σούνιο οι διαδρομές είναι φανταστικές, το φαγητό ακόμα καλύτερο και το τοπίο εξαίσια φθινοπωρινό.
Σούπερ μονοήμερες εκδρομές για το φθινόπωρο

της Ηρώς Κουνάδη

Οι ηλιόλουστες Κυριακές με την ελαφρά ψύχρα του φθινοπώρου μας εμπνέουν να πάρουμε τα βουνά, να διασχίσουμε μονοπάτια χωρίς να τσουρουφλιζόμαστε, να δοκιμάσουμε κρασιά, και να στρώσουμε πικνίκ σε ξέφωτα. Κι έχουμε τέσσερα μέρη ιδανικά για να τα κάνουμε όλα αυτά.

Στη Νεμέα

Το ξέρατε ότι ο μεγαλύτερος αμπελώνας των Βαλκανίων βρίσκεται μια ώρα έξω από την Αθήνα; Και ότι απλώνεται σε 25.000 στρέμματα; Τώρα το ξέρετε. Τα οινοποιεία της Νεμέας είναι στην πλειοψηφία τους επισκέψιμα –αν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, προτείνουμε το Κτήμα Παλυβού που είναι επισκέψιμο επτά μέρα την εβδομάδα, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (λεπτομέρειες εδώ) και απέχει και λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από τον αρχαιολογικό χώρο που εννοείται πως θα επισκεφθείτε −όχι επειδή «πρέπει», αλλά επειδή πραγματικά αξίζει τον κόπο.



Διαβάστε περισσότερα - Αρχαία Νεμέα: Εκδρομή στα λημέρια του Ηρακλή

Εκτός από τα οινοποιεία και τα αρχαία, την προσοχή σας αξίζουν και τα μονοπάτια της Νεμέας, που μπορείτε να διασχίσετε με τα πόδια ή με ποδήλατα (δείτε αναλυτικά τις διαδρομές εδώ) και το χιλιοτραγουδισμένο ταβερνάκι της Κυρ-Αθηνάς, γνωστό και ως «του Σοφού», στην πλατεία Ηρώων του χωριού που λέγεται επίσης Αρχαία Νεμέα, όπως και ο αρχαιολογικός χώρος δίπλα του. Εδώ θα πιάσετε τραπεζάκι έξω, αν το μεσημέρι είναι ηλιόλουστο, για σπιτικά μαγειρευτά όπως το αρνάκι με μελιτζάνες, αλλά και πεντανόστιμα ντόπια κρέατα στη σχάρα. Συνοδεύονται όλα, προφανώς, με εμφιαλωμένα κρασιά από τον παρακείμενο αμπελώνα, κα ο λογαριασμός βγαίνει στα 15-20€ το άτομο.

Στη Ζήρεια

Ναι, οι τιμές της έχουν ήδη «τσιμπήσει» (το παθαίνουν αυτό με το που μπει φθινόπωρο) και ναι, τα Σαββατοκύριακα έχει πολύ κόσμο. Αυτό, όμως, καθόλου δε μας εμποδίζει να την τιμήσουμε με μια κυριακάτικη –ή σαββατιάτικη− μονοήμερη, που θα μας φέρει για βόλτες και άραγμα/ πικνίκ στις όχθες της λίμνης της που λέγεται Δόξα, ή της άλλης, ομολογουμένως λιγότερο εντυπωσιακής Στυμφαλίας, το Μουσείο Περιβάλλοντος της οποίας είναι ό,τι πρέπει για όσους εκδράμουν μαζί με πιτσιρίκια.



Στάση για φαγητό οπωσδήποτε στον Μιχάλη στην Αρχαία Φενεό –αγριογούρουνο στιφάδο, αρνάκι στη γάστρα, κοκκινιστό μοσχαράκι και άλλες νοστιμιές, στα 15€ το άτομο με ντόπιο κρασί.

Διαβάστε περισσότερα - Τώρα είναι η ώρα να πας Ζήρεια

Στο Σούνιο

Το ξέρατε ότι υπάρχει Εθνικός Δρυμός Σουνίου; Το ξέρατε, αν μας διαβάζετε συχνά. Ο μικρότερος εθνικός δρυμός της Ελλάδας ανακηρύχθηκε το 1974, και απλώνεται σε 21 καταπράσινα στρέμματα. Η διαδρομή που τον διασχίζει έχει μήκος 15 χιλιόμετρα, ξεκινά από τον οικισμό που λέγεται Άγιος Κωνσταντίνος και προσφέρεται για έναν ωραιότατο συνδυασμό οδήγησης και πεζοπορίας –μπορείτε βέβαια και να την περπατήσετε ολόκληρη, αν οι αντοχές σας το επιτρέπουν.



Τα δύο εντυπωσιακότερα σημεία της είναι το… Χάος (ναι, έτσι λέγεται) ένα εξωπραγματικό βάραθρο περιστοιχισμένο από κάθετα βράχια, με βάθος που αγγίζει τα 55 μέτρα, και ο ιδανικός για τα πικνίκ σας Πευκώνας, με τις πηγές του και τα τραπεζάκια του του πικνίκ στη σκιά των δέντρων. Δείτε εδώ αναλυτικά τη διαδρομή στα ελληνικά και εδώ ένα σούπερ ενδιαφέρον οδοιπορικό στα αγγλικά, με ωραίες φωτογραφίες.

Στον Ελικώνα

Κάτι λιγότερο από δύο ώρες οδήγησης θα σας φέρουν σε ένα από τα λιγότερο εξερευνημένα βουνά της ευρύτερης γειτονιάς μας. Ο Ελικώνας, που λέτε, υψώνεται ανάμεσα στις όχθες του Κορινθιακού και τις πεδιάδες της Βοιωτίας –στους χάρτες τον εντοπίζετε από το ομώνυμο χωριό, που είναι χτισμένο πάνω στο οροπέδιο του βουνού. Άλλα ορεινά χωριά-μπιζουδάκια φωλιασμένα στις καταπράσινες πλαγιές του είναι η Αγία Άννα, το πρώτο χωριό που συναντάτε ερχόμενοι εδώ, και το σκαρφαλωμένο στα 780 μέτρα Κυριάκι.



Ο Ελικώνας είναι από τη μια η χαρά του περιπατητή, με τα μονοπάτια του να διατρέχουν φουντωτά δάση βελανιδιάς, ελάτου και οξιάς (συνοπτικά οι διαδρομές εδώ και αναλυτικό οδοιπορικό εδώ) και από την άλλη ιδανικός και για… τεμπέληδες εκδρομείς που θέλουν απλώς να βολτάρουν στα γραφικά σοκάκια των χωριών του, να χαζέψουν την θέα του βουνού από τις πλατείες τους και να πιάσουν τραπεζάκι σε ρουστίκ καφενεδάκια για τσίπουρο και μεζέ.

Διαβάστε περισσότερα - Ελικώνας: Απόδραση στο «άγνωστο» βουνό των 9 Μουσών

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v