Στις Σπέτσες το καλοκαίρι παίρνει παράταση

Η εμπειρία της Αρμάτας είναι ένας μόνο από τους λόγους για να παρατείνεις το καλοκαίρι σου στο νησί της Μπουμπουλίνας.
Στις Σπέτσες το καλοκαίρι παίρνει παράταση

Κοσμικές, κουκλίστικες, ακριβές, πανέμορφες και με αρκετά αποθέματα καλοκαιρινού mana, οι Σπέτσες είναι ό,τι πρέπει για να παρατείνεις λίγο ακόμα τις διακοπές σου.

Τώρα μάλιστα που η Αρμάτα πλησιάζει (το δεύτερο ΣΚ του Σεπτεμβρίου) επανέρχονται στο προσκήνιο για ολιγοήμερη απόδραση «κάπου καλά».

Spetses

Πώς θα έρθεις

Στις Σπέτσες θα φτάσετε είτε ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά είτε οδηγώντας και αφήνοντας το αυτοκίνητο απέναντι στην Κόστα της Πελοποννήσου (περί τις δυόμιση ώρες οδήγησης) και από εκεί με το καραβάκι ή ένα θαλάσσιο ταξί. Το νησί δεν… σηκώνει αυτοκίνητο.

Spetses island / Σπέτσες

Πού θα βολτάρεις

Σπέτσες/ Spetses

Στην περαντζάδα από τη Ντάπια ως το παλιό λιμάνι, με τα καπετανόσπιτα και τα ιστορικά κτίρια να παρατάσσονται με τον πιο αρχοντικό τρόπο, αλλά και στο σπίτι της Μπουμπουλίνας και το Μουσείο των Σπετσών για το απαραίτητο sightseeing. Στον μεσαιωνικό οικισμό του Καστελλίου αλλά και στην ευωδιαστή ενδοχώρα θα χορτάσεις φουντωτά πεύκα και θα διαβείς τα μονοπάτια που οδηγούν στο δάσος. Οδηγός εδώ.

Σπέτσες

Αν είσαι της ροματζάδας και έχεις και το έτερον ήμισυ μαζί, θα πάρεις άμαξα – από τις μπόλικες που κυκλοφορούν στο νησί – και θα κάνεις τη διαδρομή Ντάπια – Παλιό Λιμάνι αγναντεύοντας θάλασσα και όμορφα σπιτάκια υπό τους ήχους του «κλιπ-κλοπ». Αξίζει. Έξτρα ρομαντζάδα θα σου χαρίσει μια βόλτα στον Φάρο, έναν από τους παλαιότερους της Ελλάδας, που στέκει αγέρωχος στα δεξιά του παλιού Λιμανιού. Βρίσκεται στην κορυφή ενός μικρού πευκόφυτου λοφίσκου – διάσπαρτου με έργα τέχνης - 27 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.

Σπέτσες/ Spetses

Αν είσαι της αντοχής στο πετάλι, τότε μια βόλτα με ποδήλατο όλου του νησιού – περί τα 26 χιλιόμετρα περίπου – θα σε ξετρελάνει. Εναλλακτικά, τις ίδιες συγκινήσεις θα ζήσεις και αν το γυρίσεις με μηχανή.

Sunrise colors..

What is Armata?

spetses, armata

Ο νούμερο ένα λόγος αυτήν την περίοδο για να επισκεφτείς το νησί λέγεται Αρμάτα, και αποτελεί αναπαράσταση της Ναυμαχίας του 1822, τότε που οι ντόπιοι έβαλαν μπουρλόοοτο (με φωνή Σαπφώς Νοταρά) στην τουρκική ναυαρχίδα βουλιάζοντάς την στο λιμάνι και κάνοντας τους Τούρκους να βάλουν πόδια στο κεφάλι και να τραπούν σε φυγή. Η εκρηκτική αναπαράσταση συνοδεύεται από πολιτιστικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής, χορούς και εικαστικές εκθέσεις, σε ένα πρόγραμμα που διαρκεί επτά ημέρες.

Πού θα βουτήξεις

20120712_1459

Είπαμε, το καλοκαίρι δεν τελείωσε ακόμα, και οι Σπέτσες έχουν αρκετές παραλίες για να παρατείνουν τα μακροβούτια σου. Κοντά στο λιμάνι, ο Άγιος Μάμας και η Αγία Μαρίνα αποτελούν τις πλησιέστερες – και πολύ καλά οργανωμένες - επιλογές για βουτιές. Λίγο πιο μακριά, στον οργανωμένο Βρέλλος ή στους Αγίους Αναργύρους παίζουν και θαλάσσια σπορ ενώ αν θες κάτι πιο ερημικό και απόμερο, θα πας  προς τον καταπράσινος όρμο της Ζωγεριάς ή το μικροσκοπικό Λιγονέρι. Για κοσμικές καταστάσεις, το Kaiki Beach Bar στην περιοχή της Αναργυρείου Σχολής Σπετσών προσφέρεται για χαλάρωση σε (ακριβές) ξαπλώστρες και βουτιές σε κλίμα… μυκονιάτικο.

Πού θα Σπετσο-φάς

Στο Παχνί (από 25€/άτομο με κρασί) με την ωραιότατη αυλή για κρεατοφαγία εφ’ όλης της ύλης (στα must τα αρνίσια παϊδάκια και η μοσχαρίσια μπριζόλα), στο Dante για ιταλική κουζίνα (από 30€/ άτομο με κρασί) – δοκιμάστε ριζότο με σπαράγγια και κριθαρότο λαβράκι, μεταξύ άλλων, στο On the Verandah (35-40€/ άτομο με κρασί), σε εξαιρετική θέση στην Ντάπια για δημιουργική κουζίνα, στην ψαροταβέρνα του Πατράλη (από 20€/ άτομο με κρασί) στην Κουνουπίτσα για μύδια σαγανάκι, γαριδομακαρονάδα, μπαρμπούνια και κλασικούς ψαρομεζέδες και στο Λιοτρίβι στο παλιό λιμάνι (από 20€/ άτομο με κρασί) για θαλασσινούς μεζέδες και ούζο. Επίσης, στον Πατράλη (από 20€ άτομο με κρασί) και στο Νερό της Αγάπης (30-40€/ άτομο με κρασί) στην Κουνουπίτσα για σούπερ ψάρι, και στο διαχρονικό Ορλώφ (από 30€/ άτομο με κρασί) με την όμορφη βεράντα για… καθωσπρέπει ψαρογεύμα, με must το ψάρι α λα σπετσιώτα.

Πού θα βγεις και θα πιεις

Στο Spetsa Bar για ροκιές και ωραία ατμόσφαιρα, στο Booze στο παλιό λιμάνι για εξίσου ωραίες μουσικές, στο Guzel για να χορέψεις με τη νεολαία και να θυμηθείς τα νιάτα σου, για pre drink στην pub Socrates, ίσως το πιο καλτ μαγαζί του νησιού και στο ιστορικό Stavento.



Rust in piece

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v