ΤΑΞΙΔΙΑWEEKENDS

Ταξίδια… γεμάτα γνώση στην Ελλάδα

Τα μυστικά του νερού στην ορεινή Αρκαδία, ιδιαίτερες ξεναγήσεις… κάτω από τη Φωκίδα, οινικές αναζητήσεις στη Νεμέα και άλλες ιδέες για weekends χαλάρωσης και γνώσης.

Ταξίδια… γεμάτα γνώση στην Ελλάδα

Θέλετε κοντινά Σαββατοκύριακα για χαλάρωση, αλλά σας αρέσει εκτός από τις βόλτες σε γραφικά χωριουδάκια, να συνδυάζετε την εκδρομή και με άλλες δραστηριότητες, με επισκέψεις… που θα σας αφήσουν κάτι. Αυτό ακριβώς προσφέρουν οι τέσσερις προορισμοί που ακολουθούν: Αποδράσεις μια ανάσα από την Αθήνα, που συνδυάζουν το τερπνόν μετά του ιδιαίτερου sightseeing.

Τα μυστικά του περιβάλλοντος στη Στυμφαλία

Η βάση: Θα μείνετε στα Τρίκαλα Κορινθίας, που είναι… τρία χωριά σε ένα. Εδώ συγκεντρώνονται οι περισσότεροι ξενώνες, ανάμεσα σε παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά και μεσαιωνικά εκκλησάκια, κρήνες με τρεχούμενα νερά και πλατείες με αιωνόβιους πλάτανους.
Το sightseeing: Κοντά στη μυθική λίμνη της Στυμφαλίας, που έχει μεν αποστραγγιστεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά παραμένει σημαντικός υδροβιότοπος, αλλά και μέρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, θα επισκεφθείτε το εντυπωσιακό Μουσείο Περιβάλλοντος. Εδώ, στην πλαγιά ενός κατάφυτου λόφου όπου σύμφωνα με τον μύθο ο Ηρακλής απομάκρυνε τις Στυμφαλίδες όρνιθες, θα βρείτε στοιχεία για το περιβάλλον της περιοχής και τη σημασία του, θα μάθετε για την υπόγεια επικοινωνία της Στυμφαλίας με το όρος Ζήρεια, θα διαπιστώσετε τον τρόπο που το περιβάλλον επηρέασε την ανθρώπινη δραστηριότητα και τα παραδοσιακά επαγγέλματα και θα εντυπωσιαστείτε από το ανοιχτό ενυδρείο. Το εισιτήριο στοιχίζει 3€. 
Διαμονή – φαγητό: Θα δοκιμάστε εξαιρετικά μαγειρευτά στο «Άρτεμις» και ζουμερά κρεατικά στο Πέτρινο, στα Μεσαία Τρίκαλα. Θα μείνετε στα πολυτελή, άνετα δωμάτια και σπιτάκια των Colours Chalet στα Μεσαία Τρίκαλα (45€ το δίκλινο με πρωινό) ή στα Πέρα Αλώνια στα Κάτω Τρίκαλα (60€ με πρωινό).

Τα μυστικά της γης στη Φωκίδα

Η βάση: Μπορείτε να μείνετε είτε στην Αγόριανη είτε στην Αμφίκλεια, δύο από τις «ήρεμες δυνάμεις» του Παρνασσού, με τα σπιτάκια, τα ταβερνάκια στις πλατανοσκέπαστες πλατείες και τα πετρόχτιστα μονοπάτια τους.
Το sightseeing: Το Βαγονέτο, όπως ονομάζεται το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας, είναι ένα ταξίδι… κάτω από τη γη και πίσω στο χρόνο. Με ένα βαγονέτο από τα παλιά ορυχεία εξόρυξης βωξίτη, κατεβαίνουμε σε ένα υπόγειο μουσείο και μαθαίνουμε για το μετάλλευμα, τα ορυχεία και τη δουλειά των κατοίκων της περιοχής σε αυτά. Στο μικρό μουσείο πάνω από το έδαφος, παίζουμε διαδραστικά παιχνίδια και αναζητάμε μεταλλεύματα. Η γενική είσοδος στοιχίζει 12€. 
Φαγητό-Διαμονή: Θα δοκιμάσετε σπιτικά μαγειρευτά στον Μαυροδήμο στην Αγόριανη και τοπικές σπεσιαλιτέ στο Δαδί στην Αμφίκλεια. Θα μείνετε στα λιτά, low budget δίκλινα στο Μπαλκόνι της Αγόριανης (από 28€) ή στα πολυτελή δίκινα του παραδοσιακού ξενώνα Κυριακή στην Αμφίκλεια, από 70€.

Τα μυστικά του νερού στη Δημητσάνα

Η βάση: Θα μείνετε στη Δημητσάνα, ένα από τα πιο όμορφα, τα πιο γραφικά, τα πιο αρχοντικά χωριά της Ορεινής Αρκαδίας. Θα βολτάρετε στα λιθόχτιστα καλντερίμια, θα ατενίσετε τις καταπράσινες πλαγιές και θα ακούσετε το κελάρυσμα του ποταμού Λούσιου.
Το sightseeing: Το μουσείο Υδροκίνησης της Δημητσάνας είναι στην ουσία ένα καταπράσινο πάρκο με τρεχούμενα νερά έξω από το χωριό, μια εγκατάσταση με αναστηλωμένους νερόμυλους, νεροτριβές, βυρσοδεψεία και μπαρουτόμυλους, που αποτελούν μικρογραφία τις προβιομηχανικής κοινωνίας και των παραδοσιακών επαγγελμάτων άλλων εποχών. Θα μάθετε δε τα πάντα για τις μορφές χρήσης της υδροενέργειας και τη σημασία του νερού. Το εισιτήριο στοιχίζει 3€. 
Φαγητό-Διαμονή: Θα απολαύσετε σούπερ μαγειρευτά και τοπικές συνταγές στον Δρυμώνα στη Δημητσάνα. Στο ίδιο χωριό, θα μείνετε στα παραδοσιακά, άνετα δίκλινα του Andreas Sofi Guesthouse ή του Πύργου Ξενίου, από 60€ το δίκλινο με πρωινό.

Τα μυστικά του κρασιού στη Νεμέα

Η βάση: Ιδανική βάση για εξορμήσεις στους δρόμους του κρασιού της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, το Ναύπλιο απαιτεί λίγη ώρα οδήγησης από και προς τη Νεμέα, αλλά μας αποζημιώνει με τους κουκλίστικους ξενώνες, τις ρομαντικές βόλτες στην πανέμορφη (ειδικά την άνοιξη) παλιά πόλη και τις βαρκάδες στο Παλαμήδι και το Μπούρτζι.
Το sightseeing: Η Νεμέα ενδείκνυται για τη μύηση στον κόσμο του κρασιού, αφού αποτελεί αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ οίνων και είναι μεταξύ άλλων «πατρίδα» του της ερυθρής ποικιλίας του αγιωργίτικου κρασιού. Η Γαία Οινοποιητική δέχεται επισκέπτες στο οινοποιείο κατόπιν συνεννόησης, και η ξενάγηση στον αμπελώνα και τους χώρους παραγωγής, εμφιάλωσης και παλαίωσης συνοδεύεται από γευστική δοκιμή (6€ για 4 κρασιά, 12€ για 8 κρασιά). Το οινοποιείο βρίσκεται στο χωριό Κούτσι της Νεμέας – δείτε λεπτομέρειες εδώ
Φαγητό – Διαμονή: Στο Ναύπλιο, θα δοκιμάσετε σούπερ μαγειρευτά στου Νούλη και θα πιάσετε θέση για ουζάκι και θαλασσινά στη λιακάδα στην Ψαροπούλα του Βαλσάμη στο ψαροχώρι της Νέας Κίου. Θα μείνετε στα άνετα δίκλινα του Anemos λίγο έξω από την παλιά πόλη (από 55€), ή στα περιποιημένα, ρομαντικά δίκλινα του Althaia στην καρδιά της παλιάς πόλης του Ναυπλίου (από 57€). 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Μια άδικη ειρήνη είναι προτιμότερη από έναν δίκαιο πόλεμο."

Κικέρων, Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός

  • 1952 - Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδος

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v