5 σούπερ μονοήμερες εκδρομές για την 25η Μαρτίου

Στο Σούνιο, την Πάρνηθα, την Αίγινα, τον Παρνασσό και τον Μαραθώνα, εκτυλίσσονται πέντε σενάρια μονοήμερης εκδρομής για την αργία της 25ης Μαρτίου.
5 σούπερ μονοήμερες εκδρομές για την 25η Μαρτίου
της Ηρώς Κουνάδη 

Δεν έχουμε ακόμα καταλήξει αν μας ενοχλούν περισσότερο οι αργίες που πέφτουν ακριβώς στη μέση της εβδομάδας, ή εκείνες της Τρίτης ή Πέμπτης, ή αν είναι συλλήβδην ιερόσυλο να γκρινιάζεις επειδή η αργία δεν είναι τριήμερο, αντί να την εκτιμάς άνευ όρων. Στο κάτω κάτω, πώς θα εκτιμούσες την αξία των μονοήμερων εκδρομών, αν δεν έπεφταν και μερικές ανοιξιάτικες αργίες ακριβώς στη μέση της εβδομάδας; Αντί άλλης γκρίνιας, λοιπόν, ιδού πέντε εκδρομικά σενάρια για να τιμήσετε την τεταρτιάτικη αργία της 25ης Μαρτίου όπως της πρέπει.

Θαλασσινές βόλτες στην Αίγινα

Πόσο πρωινοί τύποι είστε; Στην Αίγινα μπορείτε να περάσετε ένα full extra 10ωρο, καθότι το πρώτο ferry boat σαλπάρει από τον Πειραιά στις 7.20 το πρωί (αν δεν είστε τόσο πρωινοί τύποι, υπάρχουν δρομολόγια και στις 8.20, 9.50, 10.00 και 12.00) και το τελευταίο αναχωρεί από την Αίγινα στις 18.15 το απόγευμα. Το εισιτήριο του πλοίου δεν ξεπερνά τα 9,50€ one way, ενώ, αν ενδιαφέρεστε για δίτροχες βόλτες, τα ποδήλατά σας μεταφέρονται δωρεάν –τόσο στο πλοίο, όσο και στα βαγόνια του ΗΣΑΠ για Πειραιά.

Τι θα κάνετε εδώ; Όσα… προλαβαίνετε: Βόλτες στην παραλιακή περαντζάδα του λιμανιού, με τα χρωματιστά νεοκλασικά. Πικνίκ στο λόφο της Παληαχώρας, με τα δεκάδες εγκαταλελειμμένα εκκλησάκια και τα παγκάκια του πικνίκ. Sightseeing στον υπέροχο Ναό της Αφαίας (περί τα 12 χιλιόμετρα από το λιμάνι) ή στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας, του αρχαίου ναού του Απόλλωνα, δέκα λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι. Ουζοκατάνυξη με θέα στη θάλασσα και σχέδια για το καλοκαίρι, στο γραφικό ψαροχώρι της Πέρδικας. Αν φέρετε τελικά τα ποδήλατά σας, σημειώστε ότι μια από τις ωραιότερες διαδρομές για ποδηλατάδα είναι εκείνη που ξεκινά από το λιμάνι και κινείται παραλιακά, μένοντας συνεχώς δίπλα στη θάλασσα, μέχρι την Πέρδικα.

Πού να φάτε: Φρέσκους ψαρομεζέδες στον Σκοτάδη, στο λιμάνι της Αίγινας και θαλασσινά με την θάλασσα της Πέρδικας να σκάει κάτω από τα πόδια σας στον Αντώνη. Υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο με το απαραίτητο ουζάκι για καθένα από αυτά.

Πικνίκ στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου

Πενήντα μόλις χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, υπάρχει ένας εθνικός δρυμός που πιθανότατα δεν έχετε ακουστά. Θα τον βρείτε εύκολα, ακολουθώντας από το Λαύριο τις πινακίδες προς Άγιο Κωνσταντίνο και εν συνεχεία εκείνες που γράφουν «Χάος» και «Αγία Τριάδα».

Και αν παραξενευτήκατε με το «Χάος» επιτρέψτε μας να σας διαφωτίσουμε: Το χαριτωμένο όσο και εύστοχο όνομα ανήκει σε ένα εντυπωσιακό βάραθρο που περιστοιχίζεται από κάθετα βράχια και έχει βάθος 55 μέτρα. Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, δημιουργήθηκε όταν κατέρρευσε η οροφή ενός σπηλαίου που υπήρχε εδώ.

Στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου μπορείτε να οδηγήσετε ή/και να περπατήσετε ένα τμήμα της διαδρομής που αγγίζει τα 15 χιλιόμετρα, αλλά και να στρωθείτε για πικνίκ στον πευκώνα, όπου θα βρείτε χώρο αναψυχής με πηγές και τραπεζάκια του πικνίκ στη σκιά των δέντρων. Περισσότερες διαδρομές και στάσεις που αξίζει να κάνετε μέσα στον Δρυμό, θα βρείτε εδώ

Ποδηλατάδες στη Λίμνη του Μαραθώνα

Η απόλυτη αθηναϊκή λίμνη βρίσκεται κάθε άνοιξη στα καλύτερά της, με τα κρυστάλλινα νερά της να καθρεφτίζουν τον γαλάζιο ουρανό και τους φτερωτούς επισκέπτες της να βάζουν με τα τιτιβίσματά τους το ιδανικό soundtrack στα μονοπάτια γύρω της.

Μονοπάτια, είπαμε; Ω, ναι: Ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών και χωματόδρομων που ελάχιστοι Αθηναίοι γνωρίζουν απλώνεται πίσω από το επιβλητικό φράγμα της λίμνης. Ξεκινήστε να το διασχίζετε, με ποδήλατο ή με τα πόδια, και μετά από λίγη ώρα θα δυσκολεύεστε να πιστέψετε ότι βρίσκεστε ακόμα στην Αττική. Αναλυτικές οδηγίες για να κάνετε τον γύρο της λίμνης (τις οποίες μπορείτε να φορτώσετε και στο GPS σας, για να βρείτε σίγουρα τον δρόμο σας στον λαβύρινθο των μονοπατιών) θα βρείτε εδώ

Και μετά για φαγητό: Θα απαρνηθούμε τον παραδοσιακό μπακαλιάρο για χάρη ενός… ρεσιτάλ κρεατοφαγίας, στο θρυλικό Argentina (Μπιττάκου 3, Καλέντζι Μαραθώνος, τηλ.: 22940 66476) που ψήνει τις καλύτερες ίσως μπριζόλες στην Αττική. Θα το βρείτε στο Καλέντζι, 5 λεπτά οδήγησης από τη λίμνη, ενώ καλή ιδέα είναι να δώσετε την παραγγελία σας τηλεφωνικά μια-δυο ώρες πριν, για να μην περιμένετε πολύ όταν φτάσετε –το κρέας αργοψήνεται ευλαβικά για περίπου ένα 50λεπτο, εξ ου και η ασύγκριτη νοστιμιά του. Υπολογίστε περί τα 25€ το άτομο για full extra κρεατοφαγία μετά των απαραίτητων ορεκτικών.

Πεζοπορία στα μονοπάτια της Πάρνηθας

Η πρώτη εξοχή που έρχεται στο μυαλό των Αθηναίων όταν μιλάμε για εξοχές, έχει κάτι για όλους: Υπέροχα πεζοπορικά μονοπάτια που διασχίζουν καταπράσινες πλαγιές (ναι, υπάρχουν ακόμα τέτοιες, μην ακούτε τις Κασσάνδρες που διατείνονται ότι η Πάρνηθα «κάηκε ολόκληρη» το 2007), μία λιμνούλα με ένα μίνι ζωολογικό κήπο που ενθουσιάζει τα πιτσιρίκια στην όχθη της, τη φθαρμένη λαμπρότητα των βασιλικών κτημάτων στο Τατόι, και ασυναγώνιστα κοψίδια στο Κατσιμίδι και στα ταβερνάκια που πλημμυρίζουν τις πλαγιές της. 

Δείτε εδώ τρία από τα πιο ωραία μονοπάτια που μπορείτε να ακολουθήσετε και εδώ τις ωραιότερες διαδρομές γύρω από τα πάλαι ποτέ βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι.

Στάση για φαγητό: Στον Λάμπρο στο Κατσιμίδι θα πιάσετε τραπεζάκι είτε στην αυλή (αν έχει ήλιο) είτε μέσα δίπλα στο τζάκι (αν έχει κρύο) και θα δοκιμάσετε καταπληκτικά παϊδάκια, έξτρα δυνατό τζατζίκι και τραγανές «σπιτίσιες» τηγανιτές πατάτες, πληρώνοντας περί τα 15€ το άτομο.

Σλάλομ στον Παρνασσό

Ίσα που προλαβαίνετε να κάνετε τις τελευταίες σας διαδρομές με τα πέδιλα του σκι, ή να φτιάξετε χαριτωμένους χιονάνθρωπους, πριν τα χιονοδρομικά μας κλείσουν ραντεβού για τον επόμενο Δεκέμβρη. Ντυθείτε, λοιπόν, ζεστά (η μέση θερμοκρασία στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού αυτές τις μέρες είναι -5 βαθμοί Κελσίου) και οδηγήστε αυτό το δίωρο ως τις πλαγιές του Παρνασσού.

Εδώ μπορείτε να κάνετε μαθήματα σκι και snowboard, ή απλώς να βολτάρετε στις κορυφές του Παρνασσού –όπου θα σας ανεβάσουν οι εναέριοι αναβατήρες– να χαλαρώσετε με ζεστές σοκολάτες στο σαλέ ή να ακολουθήσετε τις εντυπωσιακές χιονισμένες ποδηλατικές διαδρομές. Η είσοδος κοστίζει 30€ (27€ αν κλείσετε online το web ticket σας) και 20€ για τους φοιτητές. Δείτε τον αναλυτικό τιμοκατάλογο εδώ

Και μετά για φαγητό: Αν θέλετε να αποφύγετε την κοσμοσυρροή της Αράχωβας, θα κατηφορίσετε προς την Αγόριανη, και θα πιάσετε τραπεζάκι στο Ρόδι και Κάστανο, για να δοκιμάσετε καταπληκτική τοπική κουζίνα και ωραιότατα μαγειρευτά –μην χάσετε τον κρασάτο κόκορα και τις σπιτικές πίτες. Υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο, μαζί με ωραίο ντόπιο κρασί.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v