Άστρος: Ένας κρυμμένος... star στην Αρκαδία

Ανάμεσα στις καταπράσινες πλαγιές του Πάρνωνα και τα βαθυγάλαζα νερά του Αργολικού Κόλπου, το αρκαδικό Άστρος ενδείκνυται για weekends αστραπή, βουτιές μακριά από κοσμικότητες, ρομαντικές βόλτες σε γραφικά σοκάκια και αυθεντικές γαστριμαργικές εμπειρίες.
Άστρος: Ένας κρυμμένος... star στην Αρκαδία
της Ηρώς Κουνάδη

Ίσως να μην υπάρχει άλλο μέρος στην Ελλάδα τόσο στενά συνδεδεμένο με τα χειμερινά μας weekends ώστε να ξεχνάμε –σχεδόν να αγνοούμε– ότι διαθέτει και… θαλάσσια σύνορα όσο η Αρκαδία. Χωριά υπερπαραγωγές, είτε του marketing είτε της πηγαίας ομορφιάς τους, όπως η Βυτίνα, η Στεμνίτσα, η Δημητσάνα, το Λεβίδι και τα Άνω Δολιανά, συγκεντρώνουν τόσο τα φώτα της δημοσιότητας επάνω τους, που κάνουν τα παράλια χωριά της περιοχής να μοιάζουν φτωχοί συγγενείς. Γεγονός άδικο, αλλά και ευτυχές –ιδίως όταν αναζητάς προορισμό κοντινό στην Αθήνα, που να μην πλημμυρίζει από κόσμο, για μια μίνι απόδραση στα μέσα Αυγούστου.

Τέτοια είναι η περίπτωση του Άστρους Κυνουρίας. Το γνωρίζουν οι ντόπιοι, οι κάτοικοι και οι διατηρούντες εξοχικά στις γύρω περιοχές, το ανακαλύπτουν τυχαία οι Αθηναίοι που κάνουν road trip στην Πελοπόννησο, σταματώντας εδώ κι εκεί για μια γρήγορη βουτιά. Οι υπόλοιποι το έχουν απλώς ακουστά –και δεν το περιλαμβάνουν στα άμεσα εκδρομικά τους σχέδια, ακριβώς γιατί το ταξιδιωτικό μάρκετινγκ δεν το έχει συμπεριλάβει σε καμία “must go” λίστα.

Οι διαθέτοντες ελάχιστο χρόνο φτάνουν εδώ από την Εθνική Κορίνθου Τριπόλεως, βγαίνοντας στην έξοδο για Άργος και στη συνέχεια περνώντας από τους Μύλους, το Κιβέρι και το Ξηροπήγαδο. Οι… ρομαντικότεροι θα θυσιάσουν λίγο χρόνο για να κάνουν τη διαδρομή που περνά μέσα από το Ναύπλιο, μέσω της παλιάς οδού Κορίνθου Άργους Ναυπλίου, για να κατευθυνθούν στη συνέχεια μέσω του παραλιακού δρόμου Ναυπλίου - Νέας Κίου, προς τους Μύλους. Και οι δύο διαδρομές –ειδικότερα η δεύτερη– είναι ειδυλλιακές, ενώ αναλαμβάνουν να σε βάλουν στο κλίμα, περνώντας σε μέσα από πανέμορφα, παραθαλάσσια χωριά με low profile, πλην πεντακάθαρες, παραλίες στα πόδια τους, που ίσως να μην είχες ξαναπροσέξει καθώς έκοβες δρόμο από τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της Πελοποννήσου.

Από τη μία πλευρά οι κατάφυτες πλαγιές του Πάρνωνα, και από την άλλη τα βαθυγάλαζα νερά του Αργολικού κόλπου, συνθέτουν ένα τοπίο που αντλεί την ομορφιά του από τις εγγενείς αντιθέσεις του. Φτάνοντας στο Παράλιο Άστρος, ο δρόμος περνά δίπλα από μία επικών διαστάσεων παραλία, πριν καταλήξει στο γεφυράκι που συνδέει το «Νησί», όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το αστεροειδές λοφάκι επάνω στο οποίο είναι κτισμένο το παλιό χωριό, με την προκυμαία - περαντζάδα της κωμόπολης.

Ο κλειστός κόλπος του Άστρους στεφανώνεται από μία ημικυκλική παραλία που εκτείνεται πολύ πέρα από το τέλος του οικισμού, σχεδόν ως εκεί που φτάνει το μάτι. Το “trendy” κομμάτι της, κάτω από τον παραλιακό δρόμο με τα εστιατόρια και τις καφετέριες είναι οργανωμένο στο μεγαλύτερο μέρος του, με πολύχρωμες ομπρέλες και τραπεζάκια στα οποία σερβίρουν παγωμένους καφέδες, ελαφριά σνακ ή και κανονικά γεύματα τα παρακείμενα καταστήματα. Όσοι προτιμούν ήσυχες βουτιές στήνουν… πετσέτα στην αμμουδιά που εκτείνεται μετά το τέλος του παραλιακού δρόμου –ουσιαστικά, στην προέκταση της προηγούμενης παραλίας, την απαλλαγμένη από το πλαστικό της ξαπλώστρας. Κοινό χαρακτηριστικό των δύο, τα κρυστάλλινα νερά τους, το απέραντο γαλάζιο των οποίων αγγίζει τη γραμμή του ορίζοντα.

Το σύγχρονο κομμάτι του χωριού, αυτό που αναπτύσσεται παράλληλα με την προκυμαία –στην οποία θα καθίσετε για φαγητό, καφέ και ποτό το βράδυ– δεν ενδείκνυται ιδιαίτερα για πεζοπορικές εξερευνήσεις, σε αντίθεση με το παλιό κομμάτι του, που ξεκινά από το λιμανάκι στα αριστερά της παραλίας και σκαρφαλώνει το λόφο – «νησί» το σχήμα του οποίου έδωσε το όνομά του στο χωριό. Γραφικά σοκάκια, παραδοσιακά σπίτια με κεραμιδένιες στέγες, ολάνθιστες αυλές κι ένα υπαίθριο θέατρο που φιλοξενεί ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις κάθε καλοκαίρι συνθέτουν την εικόνα αυτού του κουκλίστικου οικισμού.

Στην κορυφή του λόφου, το καλοδιατηρημένο κάστρο, κτισμένο το 1821, κατά τη διάρκεια της επανάστασης, επάνω στα ερείπια του ενετικού κάστρου που υπήρχε εδώ, αξίζει την ανάβαση μέχρι εδώ, αν όχι για να περιηγηθείτε στα τείχη και τις πολεμίστρες του, οπωσδήποτε για να θαυμάσετε την πανοραμική θέα του χωριού και της θάλασσας στις δύο πλευρές του –εδώ θα αισθανθείτε πραγματικά ότι βρίσκεστε στην άκρη του κόσμου.

Τέσσερα μόλις χιλιόμετρα από το Παράλιο Άστρος, η… μεσόγεια συνέχειά του, το Άστρος, κρυμμένο ανάμεσα σε κατάφυτους ελαιώνες, μπορεί να υστερεί σε δημοτικότητα σε σχέση με το επίνειό του, προσελκύει, όμως, τους λάτρεις της Ιστορίας, χάρη στο ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο του, που στεγάζεται στη Σχολή Καρυτσιώτη, όπου πραγματοποιήθηκε η Β’ Εθνοσυνέλευση μετά την επανάσταση του 1821.

Νοτιοανατολικά του Άστρους, καθώς ο παραλιακός δρόμος συνεχίζει τη διαδρομή του προς το Λεωνίδιο, επισκεπτόμαστε τον ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura υδροβιότοπο της λίμνης του Μουστού, η οποία συνδέεται μέσω δύο τεχνητών καναλιών με τη θάλασσα, και στη συνέχεια κάνουμε μια στάση για βουτιά στον Άγιο Ανδρέα. Ιδανικός προορισμός για trekking στις καταπράσινες πλαγιές του Πάρνωνα είναι το Φαράγγι της Ζαρμπάνιτσας, λίγο έξω από το χωριό του Αγίου Ανδρέα, περί τα 10 χιλιόμετρα από το Άστρος.

Πού θα μείνετε
Το Παράλιο Άστρος διαθέτει πληθώρα ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων για κάθε γούστο και budget. Από τις καλύτερες επιλογές, τα Studios Έφη (τηλ.: 27550 51726, 6972723353) συνδυάζουν την καλαίσθητη διακόσμηση με όλες τις απαραίτητες παροχές και ανέσεις, σε τιμές που αυτήν την περίοδο ξεκινούν από 70 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο. Εξαιρετική επιλογή και τα Castle View Studios (τηλ.: 27550 52142), πανέμορφα και άνετα με extra bonus τα μπαλκονάκια που βλέπουν το κάστρο –το οποίο, ιδιαίτερα το βράδυ που φωτίζεται, προσφέρει ένα θέαμα μαγευτικό. Οι τιμές αυτήν την περίοδο ξεκινούν από 55 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο.

Πού θα φάτε
Όσο και αν προκαλεί έκπληξη, το φαγητό στην περιοχή αποτελεί από μόνο του βασικότατο λόγο για ένα weekend στο Άστρος. Δύο ταβερνάκια που δοκιμάσαμε και συνιστούμε ανεπιφύλακτα, για τα εξαιρετικά μαγειρευτά τους, την προσεγμένη σχάρα και την υπενθύμιση της θεϊκής γεύσης της σωστής χωριάτικης σαλάτας, είναι το Δελφίνι και το Στέκι, στην προκυμαία του Παράλιου Άστρους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v