Η Καλογριά της Αχαΐας είναι το τέλειο ΣΚ

Μια από τις ωραιότερες παραλίες της Πελοποννήσου ακουμπά σε ένα φαντασμαγορικό δάσος κουκουναριάς… κι αυτά είναι μόνο η αρχή.
Η Καλογριά της Αχαΐας είναι το τέλειο ΣΚ
της Ηρώς Κουνάδη

Τι χρειάζεται το τέλειο Σαββατοκύριακο; Αν σκέφτηκες μια ονειρική παραλία για βουτιές, ένα δάσος για βόλτες στη φύση, κανα-δυο αξιοθέατα και καλό φαγητό, είσαι πολύ κοντά στην περιγραφή της Καλογριάς.

Μικρός οδηγός για νεοφερμένους

Μια ωρίτσα έξω από την Πάτρα, η Καλογριά είναι –χωρίς καμία διάθεση υπερβολής– μια από τις ωραιότερες παραλίες της Πελοποννήσου, αν όχι και της Ελλάδας ολόκληρης. Αμμουδιά εξωτική, του είδους εκείνου που δεν έχει ούτε ένα τόσο δα βοτσαλάκι, ούτε εκεί που σκάει το κύμα ούτε πουθενά, διάφανα ανοιχτογάλαζα νερά, έκταση που απλώνεται σε χιλιόμετρα ολόκληρα για να χωράμε όλοι, ξαπλωστρολάτρεις και ξαπλωστρομάχοι, κι ένας γιγάντιος αμμόλοφος 20 μέτρων στη βόρεια άκρη της παραλίας, ό,τι πρέπει για λαχανιασμένες αναβάσεις που ακολουθούνται από τσιριχτές κουτρουβάλες –αν δεν νιώσεις πεντάχρονο εδώ, δεν θα το πάθεις πουθενά.



Και δεν τελειώνει εδώ: Την παραλία αγκαλιάζει ένα δάσος κουκουναριάς μαγικό, που λέγεται Στροφυλιά, απλώνεται σε μήκος 14 χιλιομέτρων σαν κορνίζα πίσω από την παραλία, και διατρέχεται από ένα δίκτυο ποταμιών, λιμνών και γεφυριών που το κάνουν την χαρά του περιπατητή. Το δάσος είναι κομμάτι του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφυλιάς, στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο ζωάκια και πουλιά που δεν θα συναντήσεις αλλού στην Ελλάδα. Ιδανική για πεζοπορίες, η Στροφυλιά διατρέχεται και από έναν ασφάλτινο δρόμο, για να διαλέξεις ποιο σημείο σε εμπνέει καλύτερα να αφήσεις το αυτοκίνητο και να ξεκινήσεις την πεζοπορία σου.


Στην παραλία θα βρεις κάμποσα beach bar που απλώνουν το καθένα τις δικές του ξαπλώστρες και ομπρέλες, και παίζουν τα Σαββατοκύριακα υποκειμενικά δυνατότερη απ’ όσο θα θέλαμε μουσική. Αν δεν είσαι φαν, απλώς προχωράς λίγα μέτρα παραπέρα, στήνεις την ομπρέλα σου και έχεις την ησυχία σου –ναι, τόσο άφθονος είναι ο χώρος, όσος χρειάζεται για να μην ακούς τη μουσική αν δεν θέλεις.

Σε αξιοθέατα τι έχει να δω;

Αν δεν φας όλο το Σαββατοκύριακο αράζοντας στην παραλία και περπατώντας στο δάσος –που αν το κάνεις, κανείς δεν θα σε κατηγορήσει– μια επίσκεψη αξίζει οπωσδήποτε το προϊστορικό Τείχος Δυμαίων, τα κυκλώπεια τείχη του οποίου χρονολογούνται από τη νεολιθική περίοδο. Το κάστρο, ωστόσο, συνέχισε να χρησιμοποιείται μέχρι και την Ενετοκρατία –για όσους δεν τα πάνε καλά με τις ιστορικές περιόδους, αυτό σημαίνει μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα. Ο μύθος λέει πως το τείχος το έχτισε ο ίδιος ο Ηρακλής, τότε που πολεμούσε τους Ηλείους του Αυγεία. Από την κορυφή του τείχους, ψηλά πάνω στον λόφο, η θέα σε ολόκληρο τον βιότοπο της Στροφυλιάς, σετάκι με την παραλία, είναι φαντασμαγορική. Το τείχος είναι επισκέψιμο καθημερινά εκτός Τρίτης, 8.30-15.00, με ελεύθερη είσοδο. Λεπτομέρειες εδώ.



Σημείωσε επίσης…

Αν πετύχεις την Καλογριά με κύμα, και δεν είσαι λάτρης (την ταλαιπωρούν συχνά οι δυτικοί άνεμοι που φυσούν στην περιοχή, είναι η αλήθεια) μια εξαιρετική επιλογή, προστατευμένη από τον αέρα, πολύ κοντά της είναι η Ιονική Ακτή, στο σημείο που απλώνει τις ξαπλώστρες του το Sunseabar. Έχει και άφθονο ελεύθερο χώρο για να απλώσεις ψάθες και πετσέτες, πολύ ωραία αμμουδιά με λίγο βοτσαλάκι εκεί που σκάει το κύμα και κρυστάλλινα νερά.

Πού θα μείνετε

Στο Kalogria Beach Apartments, οι τιμές του οποίου δεν ξεπερνούν τα 34€ για δύο άτομα αυτές τις μέρες, ή στο γλυκύτατο Ξενοδοχείο Αμαλία (76€ το στούντιο δύο ατόμων με πρωινό) αμφότερα δυο βήματα από την παραλία. Λίγο πιο μακριά, αλλά και πάλι ελάχιστα λεπτά οδήγησης από την παραλία, το Rena’s House έχει ωραιότατα δίκλινα στα 38€.

Πού θα φάτε

Οπωσδήποτε δημιουργική κουζίνα στα καλύτερά της, βασισμένη σε ελληνικές πρώτες ύλες και ταιριασμένη με καλό κρασί, στο Σημείο Στροφιλιά Food & Wine (περί τα 25€ το άτομο). Σπιτικά μαγειρευτά και πεντανόστιμα ντόπια κρέατα στην Ταβέρνα Γιαννισκάρι, που έχει και φανταστική θέα στην ομώνυμη παραλία (στα 10-15€ το άτομο). Σούπερ ζουμερά μπριζολάκια και μπιφτέκια, αλλά και αριστοτεχνικά ψημένα καλαμάκια (μη γελάτε οι Σαλονικιοί, σας βλέπουμε) στο So Simple δυο βήματα από την παραλία (στα 10-12€ το άτομο).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v