Μονοήμερες εξορμήσεις στα βουνά της διπλανής πόρτας

Εκεί ψηλά στην Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό, κρύβονται μονοπάτια, άφθονο πράσινο και καλό φαγητό.
Μονοήμερες εξορμήσεις στα βουνά της διπλανής πόρτας

Τα βουνά που πλαισιώνουν το λεκανοπέδιο του χαρίζουν αρκετή από την ομορφιά τους και πρωταγωνιστούν σε εξορμήσεις για πεζοπορίες, επαφή με τη φύση και ανάσες καθαρού οξυγόνου.

Πάρνηθα

Ελατοδάση, χαράδρες, ελάφια και αλεπούδες, λίμνες και βασιλικά κτήματα. Η Πάρνηθα είναι ό,τι πρέπει για να απολαύσουμε τη θέα της πόλης από ψηλά, να κάνουμε πικ νικ με τα πιτσιρίκια σε κάποιο ξέφωτο καιρού επιτρέποντος (βλ. Μόλα), να περπατήσουμε στην εξοχή και να φάμε κοψίδια και άλλα τέτοια ωραία σε ωραιότατες ταβέρνες.

Για οργανωμένες διαδρομές, ωραιότατες πεζοπορικές διαδρομές διοργανώνουν και τα δύο καταφύγια της Πάρνηθας, Μπάφι και Φλαμπούρι, με έμπειρο αρχηγό, ενώ η Trekking ασχολείται στενά με το βουνό, διοργανώνοντας αναρριχήσεις, βραδινές πεζοπορίες, εξερευνήσεις στο Σπήλαιο του Πανός, εξερεύνηση στο δάσος, κυνήγι θησαυρού για τα πιτσιρίκια και ένα σωρό ακόμα ωραίες δραστηριότητες.  

Αν έχετε όρεξη για περισσότερες φυσιολατρικές ανακαλύψεις, οδηγήστε μέχρι την Ιπποκράτειο Πολιτεία και τη λίμνη Μπελέτσι, όπου περιμετρικά της τα μικρά δρομάκια ενδείκνυνται για οικογενειακές βόλτες. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το πρώην βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου, με μεγάλες πράσινες εκτάσεις γύρω από τα ιστορικά κτίρια. 

Τίμια κουζίνα σε περίπτωση που σας άνοιξε η όρεξη θα βρείτε στα δύο καταφύγια στο Μπάφι και στο Φλαμπούρι, σε παρεΐστικο κλίμα, ενώ για ωραίο κοντοσούβλι σημειώστε την Πίνδο και για ασυναγώνιστα παϊδάκια τον Άγιο Μερκούριο στην Βαρυμπόμπη. Αρκετά κοντά βρίσκονται και οι ξακουστές χασαποταβέρνες της Χασιάς,  όπως ο Μήτρος, ο Κάκιας και το Αρχοντικόν.

Υμηττός

Πολλές διαδρομές για να τεστάρετε τις αντοχές σας, χωμάτινα μονοπάτια, αλλά και μπόλικη ιστορία μέσα από αιωνόβια μοναστήρια συνθέτουν τον ελκυστικό χαρακτήρα ενός ακόμα κοντινού μας αττικού βουνού.

Οργανωμένες πεζοπορίες στον Υμηττό κάνουν τακτικά ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης και η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, που απευθύνεται κατά βάση σε οικογένειες, με παιχνίδια και πικνίκ στο δάσος. Αν πάλι θέλετε να τραβήξετε τον δικό σας δρόμο, μια από τις δημοφιλέστερες διαδρομές εδώ είναι το Μονοπάτι νούμερο 5, που διασχίζει κάθετα σχεδόν όλο το βουνό, ξεκινώντας από την είσοδο του Αισθητικού Δάσους Καισαριανής και ανηφορίζοντας μέχρι τις πηγές της Καλοπούλας, πριν συνεχίσει προς τον πύργο της Ανθούσας και καταλήξει στην Παιανία μετά από δυόμιση ώρες περπάτημα. 

Από αξιοθέατα ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δύο μοναστήρια που βρίσκονται εδώ, η Μονή Καισαριανής και η Μονή Αστερίου, αμφότερα επισκέψιμα και με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική. Σημειώστε επίσης πως από το μονοπάτι 10 φτάνετε στον Πύργο της ΑΝθούσσας, στην καρδιά του Αισθητικού Δάσους Καισαριανής, ο οποίος χτίστηκε κάποια στιγμή πριν το 1722.

Για καφεδάκι αλλά και τσιμπολόγημα, το γραφικό δημοτικό αναψυκτήριο της Καισαριανής με το όνομα Καλοπούλα σερβίρει ροφήματα και ουζάκια συνοδεία μεζέδων σε καλές τιμές σε σκηνικό εξοχής.  

Πεντέλη

Το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Αττικής απέχει κάποια λεπτά με το αυτοκίνητο για τους κατοικούντες στα Βόρεια Προάστια – και μισή ώρα από το κέντρο της πόλης – διαθέτοντας όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια βόλτα με τα όλα της: όμορφα τοπία, ανάσες πρασίνου, μυστικά του Σύμπαντος και σούπερ επιλογές για φαγητό.

Όπως κάθε αξιοσημείωτη περιοχή, έτσι και οι πλαγιές της Πεντέλης συνοδεύονται από θρύλους, όπως τα «μυστήρια φώτα» που αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, καθώς και η περίφημη σπηλιά του Νταβέλη, σημείο από όπου μπορείτε να απολαύσετε θέα προς τον Υμηττό, την Πάρνηθα, μέχρι και τη θάλασσα. Ακόμη όμως κι αν δεν σας γοητεύουν οι θρύλοι, θα το κάνει η φύση και η θέα τριγύρω. Περπατήστε στα μονοπάτια στα πέριξ της σπηλιάς, και απολαύστε την υπέροχη θέα προς ολόκληρη την Αττική, μέχρι και τη θάλασσα. 

Αν πάλι θέλετε να μάθετε τα μυστικά του Σύμπαντος και να διευρύνετε τις αστρο-γνώσεις σας, το Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου (Άνω Μεταξά και Βασ. Παύλου, Λόφος Κουφού, τηλ. 210 6131247) ανοίγει τις πύλες του στο κοινό περίπου τέσσερις φορές τον μήνα (συγκεκριμένες Παρασκευές και Κυριακές στις 20.00, στις ημερομηνίες που θα δείτε εδώ).   

Για να κλείσει ωραία η βόλτα (και νόστιμα) ο Κρυστάλλης στην πλατεία της Πεντέλη είναι από τις παλαιότερες ταβέρνες της περιοχής και στα δυνατά σημεία του κρεατοφαγικού μενού του συγκαταλέγονται το κοντοσούβλι, τα λουκάνικα, το κοκορέτσι, το γουρουνόπουλο και το αρνάκι στη σούβλα, ενώ στον Παπουτσή θα δοκιμάσετε σούπερ γιγαντιαίες μοσχαρίσιες μπριζόλες και εξαιρετικό T-Βone.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v