10 καλοί λόγοι για ένα Σαββατοκύριακο στη Σύρο

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου γιορτάζει τα 12α γενέθλιά του, κι εμείς βρίσκουμε αφορμή για ένα ακόμα νησιώτικο Σαββατοκύριακο.

της Ηρώς Κουνάδη

Οι βόλτες, οι ταινίες, η Ερμούπολη, οι βουτιές, ο Μάρκος ο Βαμβακάρης και η συνειδητοποίηση ότι μερικές φορές το σινεμά μπορεί όντως να αλλάξει τον κόσμο. Και άλλοι σημαντικοί λόγοι να βρεθείς στη Σύρο το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου.

1. Μπορείς να είσαι στη Σύρο πολύ γρήγορα (ή πολύ φτηνά)

Αναλόγως αν έχεις στη διάθεσή σου χρόνο ή χρήμα, έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε ταχύπλοο που θα σε φέρει από τον Πειραιά στο νησί σε λιγότερο από δύο ώρες (αλλά με 47,70€ one way) ή στο σούπερ οικονομικό δρομολόγιο από το Λαύριο, που κοστίζει μόνο 19,50€ −φτάνει, όμως, σε 5 και κάτι ώρες. Ενδιάμεση λύση υπάρχει, και είναι η Blue Star που φεύγει από τον Πειραιά, φτάνει Σύρο σε τρεισήμισι ώρες και έχει εισιτήριο στα 33€.

2. Το Animasyros είναι η μεγαλύτερη γιορτή κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα

Από την Τετάρτη 18 μέχρι και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, η Σύρος γιορτάζει μια από τις πιο φρέσκιες, τολμηρές, ενδιαφέρουσες τέχνες: το animation. Με περισσότερες από 250 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από 30 χώρες, εργαστήρια, σεμινάρια, συζητήσεις, παράλληλες εκδηλώσεις και προβολές μεταξύ άλλων στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων, στον κινηματογράφο Παλλάς, αλλά και στην Πλατεία Μιαούλη (γιατί τι θα ήταν ένα σεπτεμβριάτικο φεστιβάλ χωρίς τις υπαίθριες προβολές του;) το Animasyros, που κλείνει φέτος τα 12, είναι η απόλυτη γιορτή του animation στην Ελλάδα.

3. Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναι ένα χάρμα οφθαλμών

Ένα ολοζώντανο, υπαίθριο μουσείο αρχιτεκτονικής, η Ερμούπολη είναι πλημμυρισμένη αρχοντικά του 19ου αιώνα, γραφικά δρομάκια που σκαρφαλώνουν τους δύο λόφους της, νεοκλασικά κτίρια και κυκλαδίτικες πινελιές. Οι βόλτες ξεκινούν από την πλατεία Μιαούλη με το πανέμορφο δημαρχείο που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας ενός ολόκληρου αιώνα (ναι, για τον Τσίλερ μιλάμε), περνούν από το αρχαιολογικό μουσείο και το περίτεχνο θέατρο Απόλλων και συνεχίζονται στα Βαπόρια, αυτή την καρτποσταλική γειτονιά με τα χρωματιστά καπετανόσπιτα που ακουμπούν στην θάλασσα σαν βαπόρια έτοιμα να σαλπάρουν.



4. Το φετινό διαγωνιστικό τμήμα του Animasyros είναι συγκλονιστικό

Ταινίες από τη Χιλή, το Περού, την Ιαπωνία αλλά και από την Ελλάδα, ταινίες που έχουν ήδη βρεθεί στα σημαντικότερα φεστιβάλ παγκοσμίως και κάνουν την πρεμιέρα τους στη χώρα μας, παίρνουν θέση και διεκδικούν τα βραβεία των τεσσάρων διαγωνιστικών τμημάτων του Animasyros 12.

5. Η Άνω Σύρος είναι η τέλεια σεπτεμβριάτικη βόλτα

Ετοιμάσου για πολύ περπάτημα, το αξίζει. Εδώ, αν δεν αφιερώσεις όλη σου τη μέρα απλά να περπατάς τα δρομάκια της και να χαζεύεις τα αρχοντικά της, θα δεις την καθολική μητρόπολη του Σαν Τζώρτζη και το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη, ο οποίος εδώ μεγάλωσε κι εδώ έγραψε την κοσμαγάπητη Φραγκοσυριανή του.



6. Το Zero Impunity είναι το «βαρύ» ντοκιμαντέρ που πρέπει να δεις

Αν νόμιζες πως το animation είναι είδος χαλαρό και ανάλαφρο, πρώτον δεν έχεις δει το Βαλς με τον Μπασίρ, δεύτερον σε περιμένουν μεγάλες εκπλήξεις στο φεστιβάλ. Το Zero Impunity, ας πούμε, που θα το μεταφράζαμε Μηδενική Ανοχή (Μηδενική Ατιμωρησία σημαίνει κυριολεκτικά) είναι ένα ντοκιμαντέρ-γροθιά στο στομάχι για τα χειρότερα εγκλήματα (σεξουαλικά και όχι μόνο) που μένουν ατιμώρητα επειδή στον πόλεμο όλα… όχι δεν θα το πούμε, κατάλαβες. Ο σκηνοθέτης Stephane Blies, καλεσμένος του φεστιβάλ, θα παρουσιάσει την ταινία και θα μιλήσει για την πορεία της παγκοσμίως, αλλά και για το πώς κατάφεραν να αλλάξουν τη νομοθεσία στην Ουκρανία. Επειδή μερικές φορές οι ταινίες μπορούν όντως να αλλάξουν τον κόσμο.



7. Η Ντελαγκράτσια είναι η άλλη μισή αρχοντιά

Αν νόμιζες πως αρχοντική είναι μόνο η Ερμούπολη, ετοιμάσου να αναθεωρήσεις. Οι παλιές αριστοκρατικές οικογένειες του νησιού έχτισαν κάποτε τις περίτεχνες επαύλεις τους με τους πύργους και τους κήπους τους στο θέρετρο της Ποσειδωνίας, που οι ντόπιοι αποκαλούν ακόμα με το παλιό της όνομα, Ντελαγκράτσια.

8. Το Another Day of Life θα σε κάνει να ανατριχιάσεις

Η Πολωνο-ισπανική παραγωγή των Raúl de la Fuente και Damian Nenow που κέρδισε το βραβείο GOYA για το καλύτερο animation διηγείται την ιστορία του πολωνού δημοσιογράφου Ryszard Kapuscinski που θύμισε σε έναν ολόκληρο πλανήτη την ύπαρξη της Αφρικής το μακρινό 1975, καλύπτοντας τον εμφύλιο πόλεμο της Ανγκόλα.



9. Οι παραλίες της Σύρου είναι ό,τι πρέπει για τις τελευταίες σου βουτιές

Βατές και οργανωμένες στον νότο, πιο όμορφες και ήσυχες αλλά ελαφρώς δυσπρόσιτες στα βορειοδυτικά του νησιού. Η κοντινότερη στην Ερμούπολη παραλία βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα σκαλιά του Αγίου Νικολάου, για μια γρήγορη βουτιά, ενώ κοντά στην Ντελαγκράτσια θα βρεις τις Αγκαθωπές με τα κρινάκια που φυτρώνουν στην άμμο, και το ορανωμένο Κόμητο. Ο Γαλησσάς και ο Μέγας Γιαλός είναι καλές λύσεις για οργανωμένες βουτιές και ηλιοθεραπεία στην ψιλή άμμο, ενώ το Κίνι βλέπει και ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα. Από εδώ ξεκινούν και τα καΐκια για τις εντυπωσιακές παραλίες του βορρά, όπως τα Γράμματα και τον Αετό.

10. Δεν είναι βαριές κι ασήκωτες όλες οι ταινίες του Φεστιβάλ, μη νομίζεις

Δεν πίστεψες ότι θα κλαις και με τις 200 συνολικά ταινίες, έτσι; Μια χαρά υπάρχουν και κωμωδίες, και ανάλαφρες παιδικές ταινίες, βίντεο κλιπ, feelgood animation μικρού μήκους, κοινωνικά μηνύματα που θα σε βάλουν να σκεφτείς χωρίς να υποφέρεις… Ρίξε μια ματιά στο πρόγραμμα και δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v