5 ωραίες ιδέες για μονοήμερες εκδρομές

Σε βουνά, δάση, μονοπάτια, οινοποιεία και ταβερνάκια, πέντε μαγικά μέρη μια ανάσα από την Αθήνα γίνονται οι ιδανικές μας μονοήμερες.
5 ωραίες ιδέες για μονοήμερες εκδρομές

Για βουνολάτρεις: Στον Κιθαιρώνα

Οι καταπράσινες πλαγιές του απλώνονται εκεί που η Αττική συναντά τη Βοιωτία, μιάμιση ωρίτσα οδήγηση από την Αθήνα. Η κορυφή του, στα 1.400 μέτρα υψόμετρο, είναι εύκολα προσβάσιμη με το αυτοκίνητο και απολαμβάνει καταπληκτική θέα στον Κορινθιακό από τη μια και στο υπέροχο χάος της Αττικής από την άλλη.



Η δε διαδρομή ως εδώ ελίσσεται ανάμεσα σε φουντωτά πεύκα και πανύψηλα έλατα, συνθέτοντας ένα σκηνικό που παραμένει καταπράσινο ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα. Μια στάση οπωσδήποτε προτού ανηφορίσετε, ή στο «κατέβα» αξίζει να κάνετε στα Βίλια, για να πιάσετε τραπεζάκι για κοκορέτσι, κοντοσούβλι προβατίνας και ζουμερά αρνίσια παϊδάκια στη θρυλική χασαποταβέρνα ο Έλατος (υπολογίστε γύρω στα 20€ το άτομο για φουλ έξτρα κρεατοφαγία).

Για οινόφιλους: Στη Νεμέα

Ο μεγαλύτερος αμπελώνας των Βαλκανίων βρίσκεται μια ανάσα (εντάξει, μια ώρα, ας είμαστε πιο ακριβείς) από την πόρτα του σπιτιού μας, απλώνεται σε 25.000 στρέμματα και έχει δεκάδες επισκέψιμα οινοποιεία, που περιμένουν να σας μάθουν τα πάντα για το κρασί.



Αν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, εμείς προτείνουμε το ιστορικό Κτήμα Παλυβού που είναι επισκέψιμο επτά μέρα την εβδομάδα, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης, και απέχει και λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από τον αρχαιολογικό χώρο που εννοείται πως θα επισκεφθείτε −όχι επειδή «πρέπει», αλλά επειδή πραγματικά αξίζει τον κόπο. Εδώ θα βρείτε αναλυτική λίστα, με λεπτομέρειες και στοιχεία επικοινωνίας για όλα τα επισκέψιμα οινοποιεία της Νεμέας.

Για αρχαιολάτρεις: Στην Αρχαία Κόρινθο

Το κάστρο του Ακροκορίνθου (και όχι «της Ακροκόρινθου», όσο παράξενο και αν ακούγεται αυτό) είναι, μαζί με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου, ένας σούπερ ιστοριοδιφικός προορισμός ό,τι πρέπει για μονοήμερη, μία μόνο ώρα μακριά από την Αθήνα. Η εξερεύνηση ξεκινά από την Αρχαία Κόρινθο, ένα πανέμορφο και πολύ φροντισμένο αρχαιολογικό χώρο στον οποίο θα βρείτε το δωρικό ναό του Απόλλωνα, ίχνη από την Ρωμαϊκή αγορά και άλλα τέτοια ωραία. Το εισιτήριο κοστίζει 8€, και περισσότερες πληροφορίες έχει το Υπουργείο Πολιτισμού εδώ.



Εν συνεχεία θα σκαρφαλώσετε τα 579 μέτρα του Ακροκόρινθου (σχήμα λόγου, υπάρχει κανονικότατος ασφαλτοστρωμένος δρόμος που φέρνει εσάς και το αυτοκίνητό σας σχεδόν στην είσοδο του κάστρου) για να εξερευνήσετε την φράγκικη καστροπολιτεία του Μεσαίωνα. Η είσοδος στο κάστρο κοστίζει 2€, και περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ.

Για περιπατητές: Στην Πάρνηθα

Το απόλυτο «βουνό της Αθήνας» έχει υπέροχα μονοπάτια για αρχάριους και προχωρημένους πεζοπόρους –μερικά από τα καλύτερα έχουμε συγκεντρώσει εμείς εδώ και ο ΕΟΣ Αχαρνών εδώ.



Αν δεν εμπιστεύεστε τις ικανότητες προσανατολισμού σας, ομαδικές πεζοπορίες με αρχηγό και προκαθορισμένες διαδρομές διοργανώνουν και τα δύο καταφύγια της Πάρνηθας, Μπάφι (17€ το άτομο) και Φλαμπούρι (δωρεάν, αρκεί να πάρετε κάτι αξίας 5€ από την κουζίνα του καταφυγίου). Μπορείτε, επίσης, να διανυκτερεύσετε σε ένα από τα δύο καταφύγια, αν θέλετε να πάτε την εκδρομή σας σε άλλο level –το κόστος δεν ξεπερνά τα 10€ το άτομο. Λεπτομέρειες εδώ κι εδώ.

Για καλοφαγάδες: Στα Δερβενοχώρια

Μια ανάσα από την Πάρνηθα, πέντε χωριουδάκια φωλιασμένα σε ένα οροπέδιο φημίζονται για το κοντοσούβλι τους, αλλά και για τις υπόλοιπες κρεατο-νοστιμιές που ψήνουν σε σχάρα και σούβλα. Πιάστε τραπεζάκι, για παράδειγμα, στην ταβέρνα του Στέλιου Κόλλια στην Πύλη, για κοκορέτσι και κοντοσούβλι χάρμα… ουρανίσκου, ντόπια αρνιά και κατσικάκια στη σούβλα, αρνίσια παϊδάκια και ζουμερά χωριάτικα λουκάνικα. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 15€ το άτομο, με κρασάκι και κερασμένο χαλβά στο τέλος.



Για τη… χώνεψη θα βολτάρετε στα γραφικά δρομάκια και τα καταπράσινα τοπία των Δερβενοχωρίων –λεπτομέρειες και φωτογραφίες για να σας ανοίξει η όρεξη, εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v