Ο βορράς της Αττικής έχει σούπερ παραλίες

Ο Σχινιάς, το Γραμματικό, ο Μαραθώνας και ο Βαρνάβας έχουν κάτι να σου πουν. Με τις βουτιές σου έχει να κάνει.
 

Ο βορράς της Αττικής έχει σούπερ παραλίες

της Ηρώς Κουνάδη

Αν μας διαβάζεις συχνά, ξέρεις ότι τις αγαπάμε πολύ τις νότιες παραλίες μας. Αναγνωρίζουμε, όμως, ότι η κίνηση της παραλιακής Κυριακή απόγευμα είναι βγαλμένη από καφκικό εφιάλτη, και επίσης πως για να πας, πχ, από το Μαρούσι στο Λαγονήσι χρειάζεσαι την ίδια ώρα που θα κάνεις για το Αθήνα-Ρώμη. Και δεν είναι η απόσταση το μόνο μας κριτήριο: Ο παραγνωρισμένος σε σχέση με τον νότο της αθηναϊκής ριβιέρας βορράς έχει εκπληκτικές παραλίες. Πάμε μια βόλτα να σου το αποδείξουμε;

Τα Πευκάκια του Σχινιά



Στα… πόδια του δάσους που έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα, απλώνεται η λαχταριστή, αφράτη αμμουδιά των Πεύκων ή Πευκακίων (εξαρτάται ποιον ρωτάς για το όνομά της). Τα νερά εδώ είναι ρηχά και διάφανα, η άμμος χρυσαφιά και ιδανική για να απλώσεις επάνω της πετσέτες και να χτίσεις κάστρα, και η σκιά από τα πεύκα άφθονη αν δε σε πειράζει να καθίσεις λίγο πιο μακριά από εκεί που σκάει το κύμα.

Το Σέσι στο Γραμματικό



Ψιλό βοτσαλάκι, αρμυρίκια που παρέχουν απλόχερα τον ίσκιο τους και ωραία, διάφανα νερά. Το Σέσι (το μεγάλο, γιατί υπάρχει και μικρό, θα επεκταθούμε σε λίγο) απέχει περί τα 22 χιλιόμετρα από τον τύμβο του Μαραθώνα, και για να το ανακαλύψετε θα πρέπει να διασχίσετε οκτώ χιλιόμετρα (βατού) χωματόδρομου, μετά το Γραμματικό. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ελπίζετε σε πλήρη απομόνωση: το Σέσι είναι ένα ακόμα μυστικό που διέρρευσε, οπότε τα Σαββατοκύριακα μαζεύει κάμποσο κόσμο.

…Και το Μικρό Σέσι, δίπλα του


Φωτό: Κωνσταντίνος Καλτσής | Google Maps

Κι εδώ ψιλό βοτσαλάκι, πεντακάθαρα νερά, δέντρα που φτάνουν σχεδόν στο κύμα για την απαραίτητη σκιά και η αναμενόμενη κοσμοσυρροή (που γίνεται πιο εμφανής λόγω του μικρού μεγέθους της παραλίας) τα Σαββατοκύριακα που ο υδράργυρος χτυπάει 40άρια. Θα βρείτε καντίνα για τον απαραίτητο ανεφοδιασμό, και ελάχιστες ομπρέλες αν δεν προλάβετε ελεύθερο αρμυρίκι.

Τα Δικαστικά του Μαραθώνα



Ό,τι είναι τα Λιμανάκια για τον νότο είναι τα Δικαστικά για τον βορρά. Ό,τι στερούνται σε αμμουδιά το αναπληρώνουν σε φανταστικά, βαθιά και παγωμένα, νερά, στα οποία βουτάς απευθείας από τα βράχια, και η δροσιά βρίσκει τον νέο της ορισμό.

Το Μικρό Πήλιο



Το έκανε διάσημο πέρυσι το viral video του Haanity (που φτιάχνει απίστευτα drone videos). Το βρίσκουμε ανάμεσα στις παραλίες του Βαρνάβα και των Αγίων Αποστόλων Αττικής και θυμίζει σκηνικό… πηλιορείτικο, εξ ου και το όνομά του: Γαλαζοπράσινα νερά, βότσαλο και πεύκα που φτάνουν ως το κύμα. Η πρόσβαση είναι δύσκολη, μόνο με τα πόδια μέσα από το δάσος, ή διά θαλάσσης.

Η Παραλία του Βαρνάβα


Φωτό: Trip2Athens

Έχει κρυστάλλινα νερά, τόσο διάφανα που σχεδόν ξεχνάς πως βρίσκεσαι στην Αττική, ψιλό βοτσαλάκι, παχουλά αρμυρίκια για σκιά και πανεύκολη πρόσβαση –ο δρόμος είναι ακριβώς δίπλα της. Δεν είναι μεγάλη σε πλάτος, είναι όμως σχετικά ήσυχη, και χωρίς ξαπλωστρομπρέλες να σου χαλάνε το τοπίο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v