Τέλειες φθινοπωρινές μονοήμερες στην Πελοπόννησο

Σε λίμνες και φαράγγια, φάρους και χωριά, τέσσερις υπέροχες μονοήμερες εκδρομές στην Πελοπόννησο, που δεν θα σου κοστίσουν ακριβά.
 

Τέλειες φθινοπωρινές μονοήμερες στην Πελοπόννησο

της Ηρώς Κουνάδη

Η όρεξη και ο καιρός σηκώνουν εκδρομή, αλλά το ταμείο είναι μείον; Μάζεψε την παρέα να μοιραστείτε τη βενζίνη, πάρτε και προμήθειες απ’ το σπίτι να στρωθείτε για πικνίκ, και δεν χρειάζεστε τίποτα άλλο. Σου βρήκαμε πού θα πάτε.

Στη Λίμνη του Ηραίου




Μιάμιση μόλις ώρα από την Αθήνα, η… άλλη λίμνη της Βουλιαγμένης, 15 χιλιόμετρα από το Λουτράκι, δεν είναι ακριβώς λίμνη, καθότι επικοινωνεί μέσα από ένα κανάλι με τον Κορινθιακό Κόλπο και τα νερά της είναι υφάλμυρα. Αυτά για την εγκυκλοπαιδική σου γνώση. Στα πρακτικά, οι όχθες της λίμνης είναι ό,τι πρέπει για χαλαρές βόλτες και πολύωρο άραγμα με φόντο τις βουνοπλαγιές που υψώνονται γύρω της, ενώ πολύ κοντά της βρίσκεται ο παραθαλάσσιος αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου (με δωρεάν είσοδο) και ο υπέροχος Φάρος Μελαγκάβι, που βλέπει σε ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα πάνω από τον Κορινθιακό.

Διαβάστε περισσότερα - Μια τέλεια μονοήμερη στη Λίμνη του Ηραίου

Στην Ορεινή Κορινθία




Θέλεις λίμνη; Έχει –την πανέμορφη Δόξα, τα ξύλινα τραπεζάκια στις όχθες της οποίας περιμένουν εσένα και το πικνίκ σου. Θέλεις χωριά; Απ’ αυτά κι αν έχει –πετρόχτιστα, ιστορικά, φωλιασμένα μέσα σε πυκνά ελατοδάση, σκαρφαλωμένα ψηλά στις βουνοπλαγιές της. Θέλεις μονοπάτια; Χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων, όρεξη να ‘χεις να περπατάς. Αν δεν εμπιστεύεσαι τις ικανότητες προσανατολισμού σου, τα παιδιά της Combo Ride σχεδιάζουν για την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου οργανωμένη πεζοπορία από την Γκούρα στην Καστανιά, με κόστος συμμετοχής 22€ το άτομο. Λεπτομέρειες εδώ.

Αν πάλι θέλεις να το οργανώσεις μόνος σου, έναν σύντομο οδηγό για χωριά, μονοπάτια και λίμνες έχουμε εδώ - Τώρα είναι η ώρα να πας Ζήρεια

Στη Λίμνη Τσιβλού




Λίγο πιο μακριά, δύο ώρες και κάτι ψιλά από την Αθήνα, η Λίμνη Τσιβλού είναι ένα μαγικό αλπικό τοπίο στην καρδιά της Αχαΐας, που δημιουργήθηκε όταν μια μεγάλη κατολίσθηση έφραξε την κοίτη του ποταμού Κράθη και βύθισε το μισό χωριό Τσιβλός κάτω από τα νερά της. Το 1913 έγιναν όλα αυτά, αν αναρωτιέσαι. Το… άλλο μισό χωριό εξακολουθεί να υπάρχει, ακριβώς δίπλα στη λίμνη –έχει και ένα ημιυπόγειο, πέτρινο εκκλησάκι που γλίτωσε ως εκ θαύματος, αφιερωμένο στον Άγιο Αθανάσιο. Αν πετύχεις ηλιόλουστο μεσημέρι (που θα πετύχεις, όπως όλα δείχνουν) οι όχθες της λίμνης προσφέρονται για πικνίκ και χαλαρούς περιπάτους. Δώδεκα χιλιόμετρα μακριά της, θα βρεις και ένα από τα ωραιότερα χωριά της Αχαΐας, την χτισμένη στις όχθες του ποταμού που λέγαμε Ζαρούχλα.

Λεπτομέρειες για όλα αυτά έχουν οι φίλοι μας στο All about Peloponnisos, εδώ.

Στην Αιγείρα και τα ορεινά χωριά της




Κρυμμένη ακόμα από τα φώτα της δημοσιότητας και από αφιερώματα τέτοιου τύπου, η Αιγείρα, μία ώρα και σαράντα λεπτά, έχει κατ’ αρχάς ένα φανταστικό αρχαίο θέατρο του 280 π.Χ. που αγναντεύει από ψηλά την θάλασσα, και είναι για τους αρχαιολάτρεις λόγος αρκετός για να κάνουν τη διαδρομή ως εδώ. Οι υπόλοιποι, θα γοητευτείτε και από τις διαδρομές προς τα χωριά Αιγές, Μοναστήρι και Σελιάνα, που μοιάζουν κρεμασμένα πάνω από την Κοιλάδα του ποταμού Κριού, και από τα μίνι… Μετέωρα πάνω από τις Αιγές, και από το πανέμορφο Οικο-πολιτισμικό κέντρο Re-Green, που φιλοξενεί σεμινάρια, μαθήματα γιόγκα, εκδηλώσεις, μαγειρικές και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα σε ένα καταπράσινο αγρόκτημα έξι στρεμμάτων –έχει και δικό του ξενώνα, αν αποφασίσεις τελικά να μείνεις.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v