Δέκα υπέροχα χωριουδάκια στην Εύβοια

Ορεινά και παραθαλάσσια, πνιγμένα στη βλάστηση και πλαισιωμένα από ρυάκια και ποτάμια με γάργαρα νερά.
Δέκα υπέροχα χωριουδάκια στην Εύβοια

Το πιο κοντινό μας νησί, συνδυάζει άψογα βουνό και θάλασσα και προσφέρεται για εξορμήσεις παντός καιρού.

Μικρά και μεγάλα, παραθαλάσσια και ορεινά, πλαισιωμένα από πράσινο και βαθύ μπλε, ιδού δέκα υπέροχα χωριά της Εύβοιας που αξίζει να ανακαλύψετε.

Ροβιές

 

sunset in Rovies at Eboea



Ένα από τα ομορφότερα παραθαλάσσια χωριά της Βόρειας Εύβοιας, χτισμένο σε έναν απέραντο ελαιώνα ανάμεσα στα πευκόφυτα βουνά Τελέθριο και Καβαλάρης. Στη μέση του οικισμού δεσπόζει ο ενετικός πύργο του 13ου αιώνα που σήμερα φιλοξενεί τον πολιτιστικό σύλλογο, ενώ στη δυτική του άκρη εκβάλει ο ποταμός Γερανίας διαμορφώνοντας ένα υπέροχο φυσικό τοπίο.

Κερασιά

 

Kerasia, Evia, Greece



Σε υψόμετρο 560 μέτρων ανατολικά των πηγών του Νηλέα, αυτό το ορεινό παραδοσιακό χωριουδάκι βρίσκεται σε μια ευρύτερη περιοχή μεγάλης φυσικής ομορφιάς αλλά και με έντονο παλαιοντολογικό ενδιαφέρον. Σπουδαία επιστημονικά ευρήματα από το απολιθωμένο δάσος εκτίθενται στο μοναδικό στο νησί Μουσείο Παλαιοντολογικών Ευρημάτων.

Ενορία

 



Σκαρφαλωμένη στην πλαγία του βουνού σε υψόμετρο 200 μέτρων στο κόλπο της Κύμης, η Ενορία είναι ένα μινιόν χωριουδάκι απολαμβάνει υπέροχη θέα στη θάλασσα και ενδείκνυται για βόλτες στα πλακόστρωτα δρομάκια του με φόντο τα καλοδιατηρημένα πετρόχτιστα σπίτια. Λίγο έξω από το χωριό, το Φυγούλι είναι ένα από τα καλύτερα ταβερνάκια του νησιού.

Στενή

 

20171029-DSCF0330.jpg



Το γραφικό ορεινό χωριουδάκι αποτελεί αγαπημένο προορισμό ανεξαρτήτως εποχής. Χτισμένο στην πλαγία της Δίρφυος, προσφέρεται για βόλτες στην πλακόστρωτη πλατεία με της βρύσες και καφεδάκι κάτω από τεράστια πλατάνια, αλλά και κοψίδια στις ταβέρνες που βγάζουν τραπεζάκια δίπλα στη ρεματιά.

Λίμνη

 

Limni Evia Greece Sep 2016



Πανέμορφη όλες τις εποχές του χρόνου, η παραθαλάσσια Λίμνη χτισμένη αμφιθεατρικά διαθέτει πληθώρα γραφικών καλντεριμιών, «νησιώτικη» γοητεία και ενδείκνυνται για ρομαντικές εξορμήσεις παντός καιρού. Σε απόσταση 25 χιλιομέτρων, οι καταρράκτες του χωριού Δρυμώνας είναι το απόλυτο φυσιολατρικό highlight.

Προκόπι

 

View from Prokopi



Στο κέντρο της πεδιάδας που διασχίζει ο πόταμος Κηρέας, το Προκόπι προσφέρει άφθονο πράσινο προς τέρψη των ματιών αλλά και έντονο θρησκευτικό ενδιαφέρον: Εδώ βρίσκεται ο δημοφιλής Ναός του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, ενώ τα γεφυράκια κατά μήκος του γραφικού ποταμού Κηρέα είναι ό,τι πρέπει για φωτογραφίες και περπάτημα.

Πλατανιστός

 

Platanistos_DSCF9211



Ένα μικρό χωριουδάκι κρυμμένο στης πλαγίες της Όχης, με τα σπίτια του να καλύπτονται από τον ίσκιο των δέντρων και δεκάδες πλατάνια να πλαισιώνουν το ρέμα που το διαπερνά και να του χαρίζουν το όνομά του. Πηγάζει από το μικρό φαράγγι του Πανοχωρίου, το οποίο προσφέρεται προς εξερεύνηση με φόντο το ειδυλλιακό δασικό τοπίο.

Μύλοι

 



Στη ρίζα του όρους Όχη και κοντά στο επιβλητικό Κάστρο της Καρύστου, οι Μύλοι δεσπόζουν με την ήρεμη ομορφιά τους, περιτριγυρισμένοι από ένα δίκτυο καναλιών από τα χρόνια της Οθωμανικής κατοχής και γεμάτοι παραδοσιακά σπιτάκια με καταπράσινους, γεμάτους μποστάνια κήπους.

Στρόπωνες

 



Στους πρόποδες του όρους Δίρφυ, ένα ορεινό χωριουδάκι με πλούσιο φυσικό πλούτο προσφέρει τον απόλυτο φυσιολατρικό προορισμό για τους φαν της πεζοπορίας. Το τοπίο που το περιβάλλει είναι γεμάτο φαράγγια, σπηλιές και ανέγγιχτη βλάστηση, έτοιμη να την ανακαλύψετε με must προορισμό το φαράγγι της Χιλιαδούς που το διασχίζει ο ποταμός Στροπωνιάτης.

Σέτα

 


alternative-tourism.gr
Το πιο ορεινό χωριό της Εύβοιας στις νότιες πλαγιές του όρους Ξηροβουνίου, η Σέτα με τα πετρόχτιστα σπιτάκια της, τις φυσικές πηγές που βρίσκονται διάσπαρτες εδώ, αλλά και το ομώνυμο της σπήλαιο στη θέση Λάμνα προσφέρεται για εξορμήσεις παντός καιρού σε υπέροχο φυσικό φόντο.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v