Τέλειες ταβέρνες για τις εκδρομές του καλοφαγά

Μια ανάσα (ή και δύο) από την Αθήνα, σε ορεινά χωριουδάκια και αγροκτήματα, τα κάρβουνα παίρνουν φωτιά, οι σούβλες γυρνούν και τα σαγόνια μας δουλεύουν.
Τέλειες ταβέρνες για τις εκδρομές του καλοφαγά

Οι εκδρομές των καλοφαγάδων δεν είναι κοιλοιοδουλική ντροπή, είναι απενοχοποιημένη απόλαυση. Γιατί να μην βγεις λίγο έξω από την Αθήνα, αν ξέρεις ότι θα φας πολύ καλά χωρίς να πληρώσεις πολλά;

Μάλιστα τα πράγματα γίνονται καλύτερα αν το τσιμπούσι μπορεί να συνοδευτεί με μια ωραιότατη χωνευτική βόλτα στην ύπαιθρο ή στενές επαφές με αξιολάτρευτα ζωάκια της φύσης.

Ιδού λοιπόν 4 αγαπημένα εστιατόρια και ταβέρνες σε ισάριθμους κοντινούς προορισμούς για αυθημερόν γευστικές εξορμήσεις.

Ο Κισσός στη Στενή

 



Υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να τρως κοψίδια δίπλα στα κελαρυστά νερά του ποταμού; Ο Κισσός στο… κοψιδοχώρι της Στενής στην Εύβοια, περί την 1.30 ώρα από την Αθήνα, σερβίρει σπιτικά μεζεδάκια, ντόπιες σπεσιαλιτέ, όπως το εξαιρετικό τηγανόψωμο, η μακαρονάδα με μυζήθρα και οι χωριάτικες πίτες, και ασυναγώνιστη σούβλα/σχάρα. Πιάστε θέση στο βάθος με θέα το ποτάμι και παραγγείλτε λαχταριστό κοντοσούβλι, παϊδάκια, μπριζόλα μοσχαρίσια γάλακτος, κοκορέτσι και ψαρονέφρι για ένα επικών διαστάσεων τσιμπούσι και συνοδεύστε με δικό τους κρασί πληρώνοντας περί τα 15-20€/ άτομο.

Για τη χώνεψη, θα βολτάρετε δίπλα στο ποτάμι υπό τον ίσκιο των πλατανιών, αλλά και στα γραφικά δρομάκια της Στενής, ενώ για τον απαραίτητο καφέ θα κάνετε μια στάση στο καφεγλυκοπωλείο 1743 της κεντρικής πλατείας για μπισκοτογλυκά και χειροποίητα γλυκά ημέρας, όπως η «τούρτα κατσαρόλας» ήτοι κορμός με επικάλυψη σαντιγύ και πραλίνα.

Το αγρόκτημα Λακκαγκίνη στα Κιούρκα

 



Ούτε μια ώρα από το κέντρο της πόλης, το σκηνικό γίνεται βουκολικό, ζωάκια συνηθισμένα και όχι τόσο συνηθισμένα περιδιαβαίνουν και ένα Αγρόκτημα ξεπροβάλλει ως ιδανικός προορισμός για οικογενειακή εξόρμηση, βόλτες στην ύπαιθρο και σπιτικές γεύσεις. Απολαμβάνοντας υπέροχη θέα στο δάσος, το εστιατόριο του Αγροκτήματος σερβίρει παραδοσιακές γεύσεις μεσογειακής κουζίνας.

Στήθος κοτόπουλου μαγειρεμένο sous vide με δροσερή σαλάτα κινόα και λαχανικά, ντομάτες και πιπεριές γεμιστές με ρύζι και αρωματικά βότανα, χοιρινό λεμονάτο με αρωματικό ρύζι μπασμάτι, μελιτζάνες παπουτσάκια με μοσχαρίσιο κιμά και γιουβέτσι στο πήλινο με μοσχάρι κριθαράκι και φρέσκια ντομάτα είναι μερικά από τα πιάτα του μενού, στο οποίο προστίθενται και κάποια πιάτα ημέρας. Ο λογαριασμός στα 20-25€/άτομο με κρασί.

Αρκετά κοντά στο Αγρόκτημα θα βρείτε την πάντα πρώτη στη λίστα για κοντινές αποδράσεις στη φύση Λίμνη Μπελέτσι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, για έξτρα δόσεις φυσιολατρικών εικόνων.

Η Γαλήνη στο Πολυδένδρι

 



Περί τα 30 χιλιόμετρα από την Αθήνα, το Πολυδένδρι είναι ένα μικρό χωριό χτισμένο στα ανατολικά της Πάρνηθας. Το χωριό βέβαια μπορεί να είναι μικρό, οι μερίδες στις ταβέρνες του όμως αρνούνται να πειθαρχήσουν. Πιάνουμε λοιπόν τραπέζι στην αυλή με τις μουριές της Γαλήνης, η οποία διαθέτει και παιδική χαρά για να «παρκάρουμε» τα πιτσιρίκια, και απολαμβάνουμε λαχταριστές και πλούσιες μερίδες κρεατικών και λοιπών παρελκόμενων.

Σημειώστε στα οπωσδήποτε για ένα τιμιότατο τσιμπούσι το χειροποίητο τζατζίκι, τα χόρτα, την τυροκαυτερή, τις φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανιτές και τα τηγανιτά κολοκυθάκια «για τη μέση» και συνεχίστε ο καθείς με το δικό του κυρίως πιάτο παραγγέλνοντας μπιφτέκια σχάρας ζουμερά, κοτόπουλο στα κάρβουνα, χοιρινή μπριζόλα, κοκορέτσι, και ωραιότατα παϊδάκια (αν και αυτά μπορούν επίσης να παρθούν για τη μέση). Να είστε φειδωλοί στην παραγγελία σας για να μπορέσετε να γυρίσετε πίσω. Ο λογαριασμός με κέρασμα φρουτάκι στο τέλος δεν ξεπερνά τα 17€ κατ’ άτομο με μπύρα ή κρασί.

Το Ελικώνιο στον Ελικώνα

 



Δεν έχει τον “in” χαρακτήρα του γειτονικού και celebrity Παρνασσού, αλλά απέχει περί τις 2 ώρες από την Αθήνα και έχει όλη τη χάρη ενός παρθένου ορεινού προορισμού – αλλά και τη γεύση. Κάνουμε λοιπόν στάση στον ξενώνα Ελικώνιο σε υψόμετρο 700 μέτρων, στο χωριό Αγία Άννα, το οποίο εκτός από προσεγμένα δωμάτια διαθέτει και μια ωραιότατη ταβέρνα με αυλή αλλά και ζεστό εσωτερικό με όμορφη θέα σε δάση ελάτης. Ό,τι και να παραγγείλετε εδώ δύσκολα θα φύγετε δυσαρεστημένοι: Ψητή πατάτα, ντολμαδάκια, προβατίνα στα κάρβουνα, μοσχαράκι κοκκινιστό με φρεσκοκομμένες πατάτες, κόκορας κρασάτος, γαρδουμπάκια, κρεατόσουπα, δικές τους πίτες εποχής όπως κρεμμυδόπιτα, μανιταρόπιτα κ.α., αλλά και αρνάκι σε κληματόφυλλα είναι μερικές μόνο από τις εκλεκτές προτάσεις του σπιτικού μενού. Ο λογαριασμός στα 15-20€ με κρασί.

Διαβάστε επίσης: Ελικώνας: Απόδραση στο «άγνωστο» βουνό των 9 Μουσών

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v