7 προορισμοί που λατρεύουν το πετάλι

Όσο εδώ ακόμη πασχίζουμε για το αυτονόητο δικαίωμα στο ασφαλές πετάλι, κάποιες πόλεις δίνουν το φωτεινό παράδειγμα, με την ποδηλατική τους συνείδηση και τις ευχάριστες διαδρομές που προσφέρουν στους φίλους του πιο οικολογικού μέσου.
7 προορισμοί που λατρεύουν το πετάλι
Υπάρχουν μερικές πόλεις ενός… κατώτερου Θεού, που σίγουρα όταν ήταν μικρός δεν είχε χρόνο για ποδήλατο. Ή προφανώς, δεν είχε γονείς για να του πάρουν ένα. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Αθήνα, όπου είναι ήδη αρκετά δύσκολη η καθημερινότητα όσων κάνουν πετάλι για λόγους μετακίνησης, πόσο μάλλον για τους τουρίστες της.

Υπάρχουν όμως και πόλεις ενός Θεού, ο οποίος, κάποια από τις έξι μέρες της δημιουργίας φρόντισε να φτιάξει ποδηλατόδρομους και να δώσει σε κατοίκους και άρχοντες την «φώτιση» της ποδηλατικής συνείδησης. Κι έτσι, την έβδομη ημέρα, πήρε το ποδήλατό του, έκανε μια βόλτα, και είπε ξεκούραστα πως «ήταν καλό».

Δυστυχώς, αυτό το «καλό» βρίσκεται μακριά μας. Στις όχθες του Σηκουάνα, στις ιστορικές γειτονιές της Πράγας, στα μεσογειακά δρομάκια της Σεβίλλης και σε λεωφόρους του Καναδά ή της Άπω Ανατολής.

Το in2life κάνει μια ποδηλατοβόλτα, όπως και να’ χει, στους οκτώ προορισμούς του πλανήτη που αγαπούν περισσότερο από κάθε άλλον το πιο οικολογικό μέσο – όπως τις ψήφισε ο διαδικτυακός κόμβος VirtualTourist- είτε για να δώσει ιδέες στους πλέον φανατικούς του ποδηλάτου που ψάχνουν λόγους για ταξίδι, είτε για τους ταξιδιώτες που θα τύχει να βρεθούν σε κάποια από τις πόλεις που ακολουθούν, ώστε να ξέρουν πως ο ιδανικός τρόπος να τις εξερευνήσει κανείς, είναι το ποδήλατο.

-Hint: Το Άμστερνταμ και η Κοπεγχάγη βρίσκονται ούτως ή άλλως εκτός συναγωνισμού στον... ποδηλατικό πληθυσμό, γι’ αυτό και δεν περιλαμβάνονται στην λίστα. Οι πόλεις που ακολουθούν ψηφίστηκαν χάρη στον ολοένα ανερχόμενο ποδηλατικό τους χαρακτήρα.

*Μόντρεαλ, Κεμπέκ, Καναδάς
Μπορεί τα πιο φημισμένα μονοπάτια του Μόντρεαλ να βρίσκονται υπόγεια, αλλά τους πιο ζεστούς μήνες, οι ποδηλατόδρομοι συνολικού μήκους περίπου 4.000 χιλιομέτρων(!) κρύβουν πολλές εκπλήξεις για τους επισκέπτες της πόλης. Η καναδική πόλη είναι ο πρώτος Δήμος της Βόρειας Αμερικής που υιοθέτησε πρόγραμμα «bike sharing» στους δρόμους της, δηλαδή δίκτυο δημόσιων ποδηλάτων σε πολλά σημεία της πόλης, από όπου ο καθένας μπορεί να «νοικιάσει» το μέσο μετακίνησής του. Οι κορυφαίες διαδρομές για ποδήλατο είναι αυτή δίπλα στο Κανάλι Lachine, στους δρόμους του παλιού λιμανιού και στην λεωφόρο McGill.

Επιπλέον, το Μόντρεαλ βρίσκεται στη μέση της διαδρομής Verte, μιας σειράς ποδηλατόδρομων σε όλη την έκταση του Κεμπέκ, βασισμένη στο αντίστοιχο δίκτυο της Δανίας, και των παραποτάμιων οδών του Δούναβη και του Ρήνου. Έτσι, οι πιο «γυμνασμένοι» μπορούν να τραβήξουν πετάλι από το Μόντρεαλ μέχρι την πόλη του Κεμπέκ στα βόρεια ή το Fort-Coulogne στα δυτικά.

*Παρίσι, Γαλλία
Μπορεί το πρώτο γαλλικό δίκτυο δημοσίων ποδηλάτων να εγκαινιάστηκε στη Λυόν, αλλά το Παρίσι έχει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την διάδοση της ιδέας σε όλη την Ευρώπη. Το δίκτυο «Velib» διαθέτει σταθμούς σχεδόν ανά 300 μέτρα και πάνω από 20.000 ποδήλατα για να εξυπηρετεί τους κατοίκους, αλλά και τους τουρίστες της πόλης.

Στις εύκολες και ευχάριστες διαδρομές του Παρισιού συμπεριλαμβάνονται οι βόλτες πλάι στον Σηκουάνα, και η διαδρομή στα Quai Branly και Quai d’Orsay, με φόντο τον Πύργο του Άιφελ και περάσματα από σπουδαία μουσεία. Οι «βασιλικές» γειτονιές του Le Marais αλλά και των Βερσαλλιών ενδείκνυνται επίσης για πεταλιές.

*Hell’s Gate National Park, Κένυα
Βρίσκεται γύρω στα 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ναϊρόμπι, έχει μικρή έκταση για τα αφρικανικά δεδομένα, αλλά περιλαμβάνει την μεγαλύτερη ποικιλία ειδών στον κόσμο. Στο Εθνικό Πάρκο Hell’s Gate, το πετάλι θα σας περάσει ανάμεσα από λιοντάρια, λεοπαρδάλεις και τσιτάχ, ενώ επιτρέπεται και να κατασκηνώσετε στην περιοχή. Πρόκειται σίγουρα για μία από τις πιο «πρωτότυπες» περιοχές που ευνοούν την ποδηλατάδα παγκοσμίως.

*Σεβίλλη, Ισπανία
Το «στολίδι της Ανδαλουσίας» ήταν μέχρι το 2000 γνωστό περισσότερο για τον μεγαλύτερο γοτθικό ναό του κόσμου, παρά για την ποδηλατική του συνείδηση. Τα πράγματα άλλαξαν όταν οι αρχές αποφάσισαν να γιορτάσουν την έλευση του μιλένιουμ με 125 χιλιόμετρα «φρέσκων» ποδηλατοδρόμων και με ένα δίκτυο δημοσίων ποδηλάτων προς ενοικίαση. Έτσι πλέον, η σύνδεση της Plaza de Espana με τον Καθεδρικό μπορεί να αποτελέσει την ιδανική αφορμή για μια τεράστια ποδηλατοβόλτα. Έχετε υπόψη σας πάντως, πως μία από τις πιο όμορφες περιοχές της πόλης, η γειτονιά της Santa Cruz κοντά στο Αλκαζάρ περιλαμβάνει υπέροχα πλακόστρωτα στενά, τα οποία δεν διευκολύνουν ιδιαίτερα το πετάλι.

*Πράγα, Τσεχία
Τα Κάστρα και οι απότομοι λόφοι μπορεί να τρομάξουν τους ποδηλάτες με την πρώτη ματιά, αλλά με μια «δεύτερη πεταλιά» θα διαπιστώσετε πως η παλιά πόλη της Πράγας και οι υπόλοιπες «χαμηλές» περιοχές της τσεχικής πρωτεύουσας υποδέχονται φιλόξενα τους ποδηλάτες. Βόλτα δίπλα στον ποταμό Vltava, με θέα την Γέφυρα του Καρόλου, εξερεύνηση της άλλης μεριάς του ποταμού, της Mala Strana, στους λίγους, αλλά πιο αυστηρά οριοθετημένους ποδηλατοδρόμους της και για τους πιο φιλόδοξους, η δυνατότητα να πάρουν τον δρόμο Prague Vienna Greenway, που συνδέει την Τσεχία με την Αυστρία(!) περιλαμβάνονται στις επιλογές σας. Για τους πιο «τεμπέληδες», υπάρχει πάντα η επιλογή του ηλεκτρικού ποδηλάτου.

*Μπριζ, Βέλγιο
Τα κανάλια της παραμυθένιας βελγικής πόλης μπορεί να προκαλούν για βαρκάδα, αλλά αν ρίξετε μια ματιά γύρω σας όσο βρίσκεστε στην πόλη, θα δείτε τους δρόμους γεμάτους ποδηλάτες σε δράση και τα πεζοδρόμια γεμάτα παρκαρισμένα ποδήλατα που μετρώνται σε χιλιάδες. Ξεκινήστε από την πλατεία κάτω από τον πύργο του Belfry στο κέντρο της πόλης, περάστε από τις υπέροχες Βασιλικές της πόλης με τις δημιουργίες «τεράστιων» δημιουργών της Αναγέννησης όπως ο Μιχαήλ Άγγελος, και φτάστε είτε στην περιοχή των λιμνών δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, είτε στην «βόρεια» περιοχή των ανεμόμυλων. Οι πιο προχωρημένοι, γεμίστε ένα σακίδιο με μπουκάλια νερό και κολατσιό, και πάρτε τον Φλαμανδικό Δρόμο του Πεταλιού προς άλλες ιστορικές πόλεις όπως η Γάνδη και η Αμβέρσα.

*Βιετνάμ και Ταϊλάνδη
Η Νοτιοανατολική Ασία συνεχώς ανεβαίνει στο «χρηματιστήριο» του ποδηλάτου: Χιλιάδες μέλη του δικτύου «VirtualTourist» προτείνουν την Καμπότζη, το Βιετνάμ, το Λάος και την Ταϊλάνδη σαν υπέροχους προορισμούς για ποδηλατικές εξερευνήσεις. Στο Βιετνάμ, η Διαδρομή 1 από την πρωτεύουσα του Ανόι μέχρι την Ho Chi Minh (πρώην Σαϊγκόν) πλάι στην ακτή και ανάμεσα από γραφικά χωριουδάκια είναι μια πρώτης τάξης επιλογή. Η προστατευμένη από την UNESCO «γειτόνισσα» της Μπανγκόκ, Ayutthaya, προτείνεται ανεπιφύλακτα για τους ποδηλάτες, για να θαυμάσουν στην διαδρομή τα Θερινά Ανάκτορα και πολλές ανατολίτικες υπαίθριες αγορές.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v