Χιονοδρομικά Κέντρα: Σκί-Ζωντας τα ελληνικά βουνά

Για όσους αποφάσισαν, έστω και καθυστερημένα, να ξεκινήσουν τις χειμερινές τους εξορμήσεις, τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα στα πανέμορφα  βουνά της Ελλάδας είναι ανοιχτά και σας περιμένουν για ένα ατελείωτο... σερφάρισμα εν λευκώ!
Χιονοδρομικά Κέντρα: Σκί-Ζωντας τα ελληνικά βουνά
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Χειμερινή εξόρμηση χωρίς σκι ή και snowboard δεν νοείται για τους περισσότερους από εμάς. Είναι αυτή η μαγευτική γοητεία που έχει το λευκό του χιονιού που μας κάνει να θέλουμε να το ζήσουμε και να περάσουμε ατελείωτες ώρες στην «παγωμένη» του αγκαλιά. Υπερβολή; Σε καμία περίπτωση. Τα χιονοδρομικά κέντρα ήταν και θα συνεχίσουν να είναι το απόλυτο must των χειμερινών μας διακοπών στην Ελλάδα. Οι προσιτές τους τιμές, ο οικογενειακός τους χαρακτήρας, οι μεγάλες πίστες και οι δεκάδες επιπρόσθετες υπηρεσίες που προσφέρουν σε μεγάλους και μικρούς είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματά τους, τι περιμένετε λοιπόν;

Παρνασσός
Από τα πιο δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα κυρίως για τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις των χιονοδρόμων, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα, την Λαμία και την Πάτρα και οι εγκαταστάσεις του επιτρέπουν την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού επισκεπτών και χιονοδρόμων. Στο Κέντρο λειτουργούν δύο καφετερίες-chalet και εστιατόριο, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης χιονοδρομικού εξοπλισμού, καθώς και υπηρεσία φύλαξης με παιδική χαρά για τους μικρούς επισκέπτες. Από φέτος, λειτουργεί για πρώτη φορά στην θέση Κελάρια 1750 και κατάστημα συντήρησης για σκι και snowboard. Επιπλέον, προστέθηκαν Eξωτερικά ταμεία, πλαϊνά ταμεία στo 1750, αναδιαμορφωμένοι χώροι στο 1750 και νέο κατάστημα ενοικιάσεων - συντήρησης σκι στο 1950. Εισιτήρια, καθημερινές: 15€, Σαββατοκύριακα : 30€, ενώ μπορείτε να αγοράσετε το εισιτήριό σας και ηλεκτρονικά από εδώ.
Πληροφορίες: 22340 22693-5 (για τα Κελλάρια) και 22340 22373 (για Φτερόλακα).

Καϊμακτσαλάν
Το χιονοδρομικό κέντρο Καΐμακτσαλάν (Βόρας) είναι το κέντρο με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ελλάδα ενώ στην κορυφή του, σε υψόμετρο 2.524 μ. υπάρχει ένα μοναδικό σε ομορφιά εκκλησάκι. Το Καΐμακτσαλάν θεωρείται ως «η Αράχοβα του Βορρά» λόγω των παραδοσιακών, γραφικών οικισμών οι οποίοι υπάρχουν στην περιοχή και συγκεντρώνουν όλη την κοσμική, βόρεια Ελλάδα. Το κέντρο διαθέτει κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, δύο σχολές ski και snowboard, ενοικιάσεις snowmobile, ενοικιαζόμενα δωμάτια πολυτελείας, εστιατόριο, καφέ, bar, snowbar σε υψόμετρο 2.069m καθώς και πολλές δυνατότητες υπαίθριων δραστηριοτήτων. Εισιτήρια: 12€ τις καθημερινές και 15€ τα σαβ/κύριακα.
Πληροφορίες: 23810 32000

Καλάβρυτα
Στις εγκαταστάσεις του κέντρου στο Χελμό, θα βρείτε άνετους χώρους στάθμευσης, καφετέριες, εστιατόρια, κατάστημα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού σκι, οργανωμένη σχολή σκι και σταθμό Α' βοηθειών. Επίσης μπορείτε να απολαύσετε το πάρκο για snowboard, τις διαδρομές cross country ski, τις πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς , τις διαδρομές με τα snowmobiles και τις πολλές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Λειτουργεί από το 1988 και διαθέτει 7 αναβατήρες, 12 πίστες, άνετους χώρους στάθμευσης, καφετέριες, εστιατόρια, κατάστημα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού σκι, σχολή σκι και σταθμό Α' Βοηθειών. Εισιτήρια: 15€ τις καθημερινές και 25€ τα σαββατοκύριακα. Πληροφορίες: Τηλ.: 26920 24 451, 26920 24 452, 6942559994.

Βασιλίτσα
Από τα καλύτερα χιονοδρομικά στην Ελλάδα, μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψη σε αυτό μαζί με άλλες δραστηριότητες. Δύο πίστες του κέντρου έχουν χαρακτηρισθεί από την F.I.S Ολυμπιακών προδιαγραφών: ή πίστα Δίας ( στον διθέσιο ) μήκους : 1000 μ. - υψομετρικής διαφοράς 289 μ. και η πίστα Τυμφαία. Συνολικά το κέντρο έχει 16 πίστες, τρία σαλέ, σχολή σκι, καταστήματα ενοικίασης και πώλησης εξοπλισμού και επτά αναβατήρες. Το εισιτήριο τις καθημερινές είναι 10€, ενώ τα σαββατοκύριακα και τις αργίες 13€. Οι ενοικιάσεις σκι κοστίζουν 13€ και snowboard 20€. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε και την εμπειρία του νυχτερινού σκι κάθε Σάββατο στον Συρόμενο Αναβατήρα Ελιμεία. Πληροφορίες: 24620 28001

3-5 Πηγάδια
Το χιονοδρομικό κέντρο "3-5 Πηγάδια" βρίσκεται στην δυτική πλευρά του όρους Βέρμιον σε υψόμετρο 1430-2005 μ. Απέχει 17χλμ. από την πόλη της Νάουσας και ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος παραμένει πάντοτε ανοικτός κατά την χειμερινή περίοδο. Με εννέα συνολικά πίστες, τρεις εκ των οποίων αντοχής, τριών, πέντε και δέκα χιλιομέτρων, έξι συρόμενους αναβατήρες, μία εναέρια διπλή καρέκλα και πληθώρα εγκαταστάσεων, μεταξύ των οποίων σαλέ, καφετέρια, εστιατόριο, snow bar, ξενοδοχείο και ξενώνα με θερμαινόμενη πισίνα και σάουνα, είναι αναμφισβήτητα από τα πιο οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του χιονοδρομικού, το σύστημα τεχνητής χιόνωσης εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του καθ’ όλη τη σαιζόν, ενώ η συνεργασία με το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους της ετήσιας κάρτας να επισκέπτονται ελεύθερα και τα δύο χιονοδρομικά. Η ημερήσια κάρτα την υψηλή περίοδο κοστίζει 18 ευρώ για τα Σαββατοκύριακα και 12 ευρώ τις καθημερινές, ενώ η ετήσια διαμορφώνεται στα 180 ευρώ για τους ενήλικες και 120 ευρώ για μαθητές και φοιτητές. Πληροφορίες: 23320 44981-5.

Χ. Κ. Πηλίου
Η κορυφή που φιλοξενεί το χιονοδρομικό κέντρο είναι οι Αγριόλευκες με υψόμετρο 1471 μέτρα. Παρότι σχετικά μικρό, η θέση του ανάμεσα στα πηλιορείτικα χωριά το καθιστά ιδανικό προορισμό για μικρούς και μεγάλους. Διαθέτει δύο εναέριους αναβατήρες, ένα διθέσιο εναέριο αναβατήρα και δύο συρόμενους. Υπάρχουν 3 κύριες πίστες κατάβασης, μία πίστα για αρχάριους καθώς και μία πίστα δρόμου αντοχής. Η ενοικίαση σκι κοστίζει 15€ ενώ snowboard 20€. Μπορείτε αν θέλετε να κάνετε και μάθημα σκι σε μία από τις παλαιότερες σχολές της Ελλάδας, με 50€ την ώρα για δύο άτομα. Η ημερήσια κάρτα κοστίζει 16 ευρώ, ιδανική επιλογή αποτελεί και η εβδομαδιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών, στην τιμή των 60 ευρώ. Επικοινωνία: τηλ: 24280.7371

Ελατοχώρι
Βρίσκεται στην Β.Α. Πλευρά των Πιερίων στη θέση Παπά - Χωράφι και σε υψόμετρο Βάσης 1410 μ. Διαθέτει χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, εξοπλισμένο ιατρείο με γιατρό, εκχιονιστικό μηχάνημα, κτίριο υποδοχής των επισκεπτών διημέρευσης "ΣΑΛΕ", σχολές SKI και καταστήματα ενοικίασης και πώλησης χιονοδρομικού εξοπλισμού. Στο Ελατοχώρι και σε απόσταση 8 χλμ. από το Χ. Κ. υπάρχουν ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια και μεζονέτες, εστιατόρια, παραδοσιακές ταβέρνες και cafe bar. Με λίγα λόγια μπορείτε άνετα να συνδυάσετε την διαμονή σας εκεί μαζί με τις χιονοδρομικές σας εξορμήσεις. Ημ. κάρτα: Καθημ. 10 ευρώ, Σ/Κ 15 ευρώ. Πληροφορίες στο τηλ. 2351082994.

Μαίναλο
Το χιονοδρομικό κέντρο Μαίναλου βρίσκεται στην καρδιά της Πελοποννήσου στο ομώνυμο βουνό, απέχει 30 χλμ από την Τρίπολη και 162 χλμ από την Αθήνα και ειναι το 2ο κοντινότερο στην πρωτεύουσα μαζί με του Παρνασσού. Το κέντρο διαθέτει 4 αναβατήρες και 8 πίστες διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας, ένα σαλέ ”κρυμμένο” μέσα στο καταπράσινο δάσος και ένα πάρκο για μηχανάκια ATV’s (γουρούνες - snowmobiles). Επίσης στο χιονοδρομικό κέντρο υπάρχει Snowboard park, πίστα ειδικά διαμορφωμένη για Snow tubes, Snow bar στην πίστα Ερατώ σε ύψος 1600 μέτρων, ανάμεσα σε συστάδες ελάτων και με πανοραμική θέα. Στη σχολή σκι Κλαουδάτος λειτουργούν προγράμματα για όλα τα επίπεδα εκμάθησης σκι (Τηλ. επικοινωνίας & κρατήσεις μαθημάτων: 6979911501). Ημερήσια κάρτα, καθημερινές: 8€, σαβ/κύριακα: 15€. Πληροφορίες: 210 8256840

Επίσης...
  • Το Σέλι στη Βέροια (ημ. κάρτα: Καθημ. 10 ευρώ, Σ/Κ 15 ευρώ)
  • Το Βελούχι στο Καρπενήσι (ημ. Κάρτα: Καθημ. 12 ευρώ, Σ/Κ 20 ευρώ)
  • Το Φαλακρό στο Νευροκόπι (ημ. κάρτα: Καθημ. 10 ευρώ, Σ/Κ 20 ευρώ)
  • Το Περτούλι, 50 χλμ. από τα Τρίκαλα (ημ. κάρτα: 12 ευρώ καθημερινά)
  • Το Χρυσό Ελάφι, 20 χλμ. από τη Νάουσα. Το μοναδικό ιδιωτικό χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα. (Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 23310 49220)
*Τη στιγμή που γράφτηκε το κέιμενο, ανοιχτά για σκι ήταν μόνο τα χιονοδρομικά κέντρα Καϊμακτσαλάν, 3-5 Πηγάδια, Παρνασσού, Καλαβρύτων και Βασιλίτσας. Επικοινωνήστε με το κέντρο που σχεδιάζετε να επισκεφθείτε ή συμβουλευτείτε το Snowreport (σχετικά links) για τα τελευταία νέα σχετικά με τη λειτουργία και τις καιρικές συνθήκες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v