Imaret: Ταξίδι στην ιστορία και την πολυτέλεια

Πολλοί νομίζουν ότι η ομορφιά της Καβάλας έγκειται μόνον στην ιστορία της. Δεν είναι έτσι, όμως, αφού τα μνημεία της συναρμόζουν εύρυθμα με το τοπίο. Δείγμα της συμβίωσης αυτής, στις παρυφές της ακριτικής πόλης, το πολυτελές και ιστορικό ξενοδοχείο Imaret.

Η εποχή που η ”ακριτική” πόλη της Καβάλας συγκέντρωνε τα βλέμματα των κοσμοπολιτών παρήλθε ανεπιστρεπτί. Ή μήπως όχι;

Πολλοί ίσως νομίσουν ότι η ομορφιά της Καβάλας έγκειται στην ιστορία της πόλης και στα περασμένα μεγαλεία της. Δεν είναι έτσι, όμως. Τα μνημεία της πόλης συναρμόζονται εύρυθμα με το τοπίο με αποτέλεσμα να μην δίνεται η εικόνα του ”ιστορικού κουφαριού” και της πόλης άνευ ζωής.

Με άλλα λόγια, η Καβάλα δεν ”ποντάρει” στην ιστορία της, αλλά στο πως την αφομοίωσε και την ενέταξε λειτουργικά στο πλέγμα μιας σύγχρονης πόλης, κατάλληλης τόσο για τουρισμό αναψυχής, όσο και για επαγγελματικό τουρισμό. Χαρακτηριστικό δείγμα των όσων ισχυριζόμαστε αποτελεί το θαυμάσιο ξενοδοχείο Imaret, στις παρυφές της πόλης.

Κτισμένο ως δωρεά του Μοχάμετ Αλί, αντιβασιλέα της Αιγύπτου υπό την Οθωμανική κυριαρχία, και ιδρυτή του σύγχρονου Αιγυπτιακού Κράτους, στην γενέθλια πόλη του. Το Imaret έως τις αρχές του 20ου αιώνα λειτούργησε ως ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο, ενώ το 2001 παραχωρήθηκε από το Αιγυπτιακό δημόσιο για την πλήρη αποκατάστασή και μετατροπή του σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο.

Το κτίριο αποτελείται από τέσσερις ενότητες που αναπτύσσονται κατά μήκος της νοτιοδυτικής χερσονήσου της ”Παναγίας” στην Καβάλα. Η κάθε μία από τις τρεις πρώτες ενότητες αποτελείται από ένα κήπο που περιστοιχίζεται από τα δωμάτια του ξενοδοχείου. Από τα 67 ”κελιά” του Imaret δημιουργήθηκαν 27 ξεχωριστά καταλύμματα (9 σουίτες και 18 Dome & Treasure Room), όλα διαφορετικά μεταξύ τους από άποψη αρχιτεκτονικής και εσωτερικής διακόσμησης.

Το νοτιότερο τμήμα στεγάζει τους χώρους του μπαρ, του καφέ και του εστιατορίου, όπου μπορεί κανείς να πάρει μια αυθεντική δόση μεσογειακής κουζίνας. Εκεί που αρχικά φιλοξενούνταν οι υγροί χώροι του σχολείου, σήμερα λειτουργεί παραδοσιακό χαμάμ και χώρος μασάζ, ενώ δύο υπόγειες δεξαμενές νερού έχουν μετατραπεί σε εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα.

Γύρω από τα υδάτινα αρχιτεκτονήματα βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα δωμάτια του Imaret, που προσφέρουν καταπληκτική θέα, μεγάλα τζάκια και υποβλητικό εσωτερικό. Η απίστευτη ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι αμέτρητοι μολυβένιοι τρούλοι, αλλά κυρίως η αίσθηση του ταξιδιού στο χρόνο χωρίς την απώλεια των απαραίτητων πλέον ανέσεων, οδήγησαν το Imaret στις σελίδες πολλών ξένων τουριστικών οδηγών.

Οι τιμές ξεκινούν από 220 και φτάνουν ως τα 1.500 ευρώ για κάθε ημέρα παραμονής, ενώ το τηλέφωνο για επικοινωνία και κρατήσεις είναι το 2510 620151.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v