Τα 10 καλύτερα hostel στην Ευρώπη

Από την Λισσαβόνα ως την Αγία Πετρούπολη, και από το Βερολίνο ως τη Σικελία, αυτά είναι τα δέκα καλύτερα hostel της Ευρώπης για φέτος.
Τα 10 καλύτερα hostel στην Ευρώπη
της Ηρώς Κουνάδη

Τι κάνει ένα hostel καλό; Οι απαντήσεις ποικίλλουν, ανάλογα με την ηλικία, τα γούστα και τις… παραξενιές του κάθε ταξιδιώτη, αλλά σίγουρα όλοι συμφωνούν σε βασικά ζητήματα όπως η καθαριότητα, οι κοινόχρηστοι χώροι (με μια ιδιαίτερη προτίμηση στις αυλές) και οι ευκαιρίες για socializing που παρέχουν, και οι έξτρα παροχές που περιλαμβάνονται στην τιμή του κρεβατιού –από δωρεάν πρωινό και wi-fi μέχρι σπιτικά δείπνα και ξεναγήσεις στην πόλη, όλα παίζουν.

Με αυτά τα κριτήρια, το HostelWorld, το μεγαλύτερο site κρατήσεων σε hostel, απονέμει κάθε χρόνο τα Hoscars, τα βραβεία δηλαδή των καλύτερων hostel παγκοσμίως, σε τέσσερις κατηγορίες (μικρά, μεσαία, μεγάλα και extra large, ανάλογα με τον αριθμό των κρεβατιών που διαθέτουν). Από τα φετινά Hoscars συγκεντρώσαμε τα δέκα καλύτερα hostels της Ευρώπης, για να σας βάλουμε ιδέες για το επόμενο ταξίδι σας. 

Traveler’s House 
Λισσαβόνα, Πορτογαλία

Στεγάζεται σε ένα κτίριο που μετρά 250 χρόνια ζωής, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Λισσαβόνας, την Baixa. Διαθέτει τέσσερις διαφορετικούς κοινόχρηστους χώρους (βιβλιοθήκη, music lounge, σαλόνι με τηλεόραση και DVD, και τραπεζαρία) και παρεΐστικη ατμόσφαιρα που το κατατάσσει σταθερά στις πρώτες θέσεις των Hoscars από το 2008 μέχρι σήμερα. Οι τιμές για τα κρεβάτια ξεκινούν από 12€ και φτάνουν τα 18€. 

Soul Kitchen 
Αγία Πετρούπολη, Ρωσία

Σε μια από τις ομορφότερες γειτονιές του κέντρου της Αγίας Πετρούπολης, το Soul Kitchen στεγάζεται σε ένα κουκλίστικο μπαρόκ κτίριο 150 ετών. Στις παροχές του περιλαμβάνονται (εκτός από τα συνήθη του τύπου δωρεάν wi-fi, τσάι και καφές όλη την ημέρα) king size κρεβάτια για να απλώνεστε με την άνεσή σας, και δωρεάν τηλεφωνήματα σε 56 χώρες ανά τον κόσμο για να μην χάνετε επαφή με τους γονείς που δεν μπαίνουν internet. Οι τιμές των κρεβατιών κυμαίνονται στα 9-10€.

Budapest Bubble
Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Στην καρδιά της Βουδαπέστης, σε απόσταση λίγων βημάτων από τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης, το Budapest Bubble βραβεύτηκε φέτος ως το δεύτερο καλύτερο μικρό hostel του κόσμου. Η αυλή του, την οποία μοιράζεται με τον κήπο του Εθνικού Μουσείου, είναι μακράν ο πιο αγαπημένος κοινόχρηστος χώρος των επισκεπτών του, ενώ στις δωρεάν παροχές του περιλαμβάνονται wi-fi, καφές και τσάι όλη την ημέρα. τα κρεβάτια ξεκινούν από 12,70€ και φτάνουν τα 15€. 

Home Lisbon Hostel 
Λισσαβόνα, Πορτογαλία

Κατέκτησε φέτος την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των hostel μεσαίου μεγέθους (51 έως 100 κρεβάτια) και όχι άδικα. Η «σπιτική» του αίσθηση εντείνεται από τα δείπνα με σπιτικό φαγητό που διοργανώνονται τακτικά (μαγειρεύει η μαμά ενός από τους ιδιοκτήτες και τρώνε οι πάντες, πάμφθηνα) ενώ στις παροχές του περιλαμβάνονται δωρεάν υπηρεσία πλυντηρίου, ξεναγήσεις στην πόλη. Το Home Lisbon διαθέτει, εκτός των άλλων, και το δικό του μπαρ. Οι τιμές των κρεβατιών ξεκινούν από 12€ και φτάνουν τα 18€.

Hostel One Paralelo
Βαρκελώνη, Ισπανία

Ένα από τα πιο καινούρια hostel της λίστας αυτής, πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το 2011 και συγκεντρώνει εξαιρετικές κριτικές για την φανταστική του αυλίτσα με το Jacuzzi και το barbecue, αλλά και για τα δείπνα που μαγειρεύουν και προσφέρουν δωρεάν τακτικά οι ιδιοκτήτες. Τα κρεβάτια ξεκινούν από 14,90€ και φτάνουν τα 16,90€. 

Mosquito Hostel 
Κρακοβία, Πολωνία

Πόσα δωρεάν πράγματα μπορεί να προσφέρει ένα hostel; Το Mosquito της Κρακοβίας το… τερματίζει με: wi-fi, υπηρεσία πλυντηρίου, ξεναγήσεις στην πόλη, πρωινό, καφέ και τσάι όλη την ημέρα και καθημερινά δείπνα –όλα δωρεάν. Στα συν, τα έξτρα αναπαυτικά στρώματα των κρεβατιών, το σούπερ φιλικό προσωπικό και οι εκπτώσεις που παρέχει σε δημοφιλείς εκδρομές όπως το Άουσβιτς και το Αλατωρυχείο της Wieliczka. Οι τιμές των κρεβατιών ξεκινούν από 13,30€ και φτάνουν τα 15,50€. 

Ostello Bello
Μιλάνο, Ιταλία

Βραβευμένο ως το δεύτερο καλύτερο καινούριο hostel του κόσμου το 2011, και ως ένα από τα δέκα καλύτερα του κόσμου κάθε χρόνο από τότε. Στα highlights του περιλαμβάνονται τρεις πανέμορφες αυλές με αιώρες, κήπους και barbecue, ενώ οι δωρεάν παροχές είναι από τις καλύτερες που έχουμε συναντήσει σε Hostel: Πρωινό ό,τι ώρα ξυπνήσετε, καφές, τσάι, mate και φαγητό όλη μέρα στην κουζίνα, ξεναγήσεις στην πόλη, aperitivo καθημερινά 19.00-21.00, τρεις μεγάλες βιβλιοθήκες για ανταλλαγές βιβλίων και τακτικά events όπως live, εκθέσεις και γευσιγνωσίες. Όλα αυτά, βέβαια, έχουν το κόστος τους: τα κρεβάτια κοστίζουν 35€ –αν, όμως, σκεφτεί κανείς ότι στην ουσία περιλαμβάνουν και το φαγητό όλης της ημέρας, το value for money είναι καλό. 

Plus Berlin 
Βερολίνο, Γερμανία

Εδώ έχουμε ένα hostel που μοιάζει με ξενοδοχείο. Στις παροχές του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλον, πισίνα, σάουνα και Jacuzzi. Το Plus Berlin, έχει όμως, και ιστορία: Στεγάζεται σε ένα υπέροχο νέο-γοτθικό κτίριο που υπήρξε σχολή μόδας, ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο και επιβίωσε δύο Παγκοσμίους Πολέμους και 40 χρόνια υπαρκτού σοσιαλισμού. Οι τιμές των κρεβατιών κυμαίνονται από 10€ έως 18€.

Kinlay Eyre Square Hostel
Galway, Ιρλανδία

Ψηφίστηκε το καλύτερο hostel της Ιρλανδίας για το 2014, και ένα από τα δέκα καλύτερα μεγάλα hostel του κόσμου. Μετρά είκοσι χρόνια ζωής, αλλά ανακαινίστηκε πλήρως τον χειμώνα που μας πέρασε, και κερδίζει τις εντυπώσεις με την προσοχή του στη λεπτομέρεια: από τις ιδιαίτερα χρήσιμες μέσα πρίζες μέσα στα ντουλάπια όπου φυλάς τα πράγματά σου, μέχρι τα όργανα παραδοσιακής ιρλανδικής μουσικής που εγγυώνται παρεΐστικες βραδιές στο όμορφο σαλονάκι. Το δωρεάν πρωινό είναι από τα καλύτερα που θα βρείτε σε hostel. Οι τιμές των κρεβατιών κυμαίνονται από 19€ έως 25€. 

LoL Hostel 
Συρακούσες, Ιταλία

Στεγάζεται σε ένα υπέροχο κτίριο του 19ου αιώνα, είναι το μοναδικό hostel στις Συρακούσες, βραβεύτηκε φέτος και πέρυσι ως ένα από τα δέκα καλύτερα hostel του κόσμου, αλλά αυτοί δεν είναι οι κυριότεροι λόγοι για να μείνετε στο LoL Hostel. Το εξαιρετικό δωρεάν πρωινό με τα φρεσκοψημένα κρουασάν, το σούπερ εξυπηρετικό προσωπικό και τα αναπαυτικά στρώματα στα κρεβάτια, από την άλλη, είναι. Οι τιμές των κρεβατιών κυμαίνονται από 17€ έως 27€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v