Ξενοδοχεία με Ιστορία: Τσάι με τον Τσώρτσιλ

Μια βραδιά στο κρεβάτι όπου κοιμήθηκαν η Grace Kelly και ο Πρίγκιπας του Μονακό. Μια μέρα στο ξενοδοχείο όπου υπεγράφη το Σύμφωνο του Potsdmam. Τσάι στο αγαπημένο τραπέζι του Winston Churchill. Πέντε διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία όπου γράφτηκε η ιστορία.
Ξενοδοχεία με Ιστορία: Τσάι με τον Τσώρτσιλ
της Ηρώς Κουνάδη

Θα το ομολογήσω. Στο σχολείο η Ιστορία δε με ενθουσίαζε. Για την ακρίβεια, με άφηνε παγερά αδιάφορη. Και, απ’ όσο μπορώ να φανταστώ, κανένα παιδάκι 12-13 χρονών δε θα βρει ποτέ κανένα ενδιαφέρον σε ημερολογιακές λίστες μαχών και χρονολογικές απαριθμήσεις ονομάτων βυζαντινών αυτοκρατόρων. Τι μεσολαβεί από την ηλικία εκείνη μέχρι την ενηλικίωσή μας και κάποιοι από εμάς καταλήγουν να περνούν τη μισή τους ζωή με τη μύτη χωμένη σε ιστορικά αρχεία και συγγράμματα είναι μια άλλη, μεγάλη ιστορία.

Το να βρεθείς, όμως, έστω και για λίγο «εκεί που συνέβη» η ιστορία είναι μια τελείως διαφορετική αίσθηση, που –εγγυημένα– δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει ασυγκίνητο κανέναν. Διότι, όπως και να το δει κανείς, άλλο πράγμα είναι να πίνεις τσάι στο αγαπημένο τραπέζι του Winston Churchill και να κοιμάσαι σε ένα κρεβάτι που, αν μπορούσε να μιλήσει, θα σου ανέλυε διεξοδικά το ειδύλλιο μεταξύ της Grace Kelly και του Rainier του Μονακό και άλλο να προσπαθείς να θυμηθείς την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής της διάσκεψης του Potsdam.

Γεγονός είναι ότι η Γηραιά Ήπειρος βρίθει τέτοιων ξενοδοχείων, τα οποία όχι μόνο μετρούν μερικούς μήνες ζωής, αλλά έχουν φιλοξενήσει τόσο γεγονότα όσο και πρόσωπα που σημάδεψαν, με το δικό τους, μοναδικό τρόπο, το ρου της παγκόσμιας ιστορίας. Το καλύτερο, βέβαια, είναι ότι αν εσείς θέλετε, ας πούμε, το επόμενο weekend να κοιμηθείτε στο κρεβάτι που είχε ξαπλώσει ο Charlie Chaplin σε αρκετές περιπτώσεις θα ξοδέψετε λιγότερα απ’ όσα θα χρειαζόσασταν για μια βραδιά σε ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων ενός ελληνικού trendy winter resort. Εμείς συγκεντρώσαμε πέντε από αυτά για να σας βάλουμε ιδέες.

Cecilienhof, Potsdam
Εγκαίνια: το 1917
Τι έγινε εδώ; Ο Harry Truman, ο Winston Churchill και ο Josef Stalin συναντήθηκαν ως νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και διαπραγματεύτηκαν αυτό που θα έμενε στην ιστορία ως Σύμφωνο του Potsdam, το καλοκαίρι του 1945. Οι συνεδριακοί χώροι όπου πραγματοποιήθηκε η συνδιάσκεψη είναι σήμερα ανοιχτοί για το κοινό.
Από παροχές πώς πάμε; 41 δωμάτια και σουίτες, με διαφορετική διακόσμηση, σε στυλ αγγλικής εξοχικής έπαυλης και διαφορετικό point of view στους καταπράσινους κήπους, ένα εστιατόριο με garden terrace για τους θερινούς μήνες, προγράμματα ολιστικής θεραπείας, ευεξίας και Ayurveda.
Πόσο πάει η συνάντηση με την ιστορία; Καθόλου ακριβά: από 100 ευρώ το superior δίκλινο και από 210 η σουίτα.

Brown’s London
Εγκαίνια: το 1837
Τι έγινε εδώ; Το 1859 ο Henry Ford εγκατέστησε έναν από τους πρώτους ανελκυστήρες της Αγγλίας, καθώς και την πρώτη δημόσια τραπεζαρία ξενοδοχείου στο Λονδίνο. Το 1876 ο Alexander Graham Bell πραγματοποίησε από εδώ το πρώτο τηλεφώνημα επί βρετανικού εδάφους. Ο Rudyard Kipling τελείωσε εδώ το Βιβλίο της Ζούγκλας, η Βασίλισσα Elizabeth των Βέλγων κατέφυγε στο ξενοδοχείο κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ο Γεώργιος Β’ έμεινε στο Brown’s για εννιά χρόνια μετά την εξορία από την Ελλάδα το 1924. Το 1886 ο Theodore Roosevelt έμεινε εδώ πριν το δεύτερο γάμο του, ενώ το ξενοδοχείο όπου εκτυλίσσεται το At Bertram's Hotel της Agatha Christie είναι το Brown’s.
Από παροχές πώς πάμε; Όσο καλύτερα μπορεί να πάει ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων. 117 super stylish δωμάτια, εκ των οποίων 29 υπερπολυτελείς σουίτες, πλήρως εξοπλισμένα με όλες τις παροχές που μπορείτε να σκεφτείτε –και κάποιες που δεν μπορείτε, όπως τα iPod docking stations–, το παγκοσμίου φήμης Grill Restaurant του Maitre d'Angelo Maresca, το Donovan Bar με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Terence Donovan να κοσμούν τους τοίχους του, τρία διαφορετικά spa και πολλά ακόμα.
Πόσο πάει η συνάντηση με την ιστορία; Στην περίπτωση αυτή, ακριβά. Από 360 περίπου ευρώ με πρωινό με την προσφορά του Σαββατοκύριακου, από 600 χωρίς αυτήν. Η σουίτα του Kipling τιμάται στα 4.000 ευρώ. Αλλά είπαμε, συνάντηση με την ιστορία είναι αυτή…

Carlton, Cannes
Εγκαίνια: το 1911
Τι έγινε εδώ; Γυρίστηκαν, μεταξύ άλλων, τα video clips των Elton John “I’m Still Standin” και New Order “World (The Price of Love)” και η ταινία “To Catch a Thief” του Alfred Hitchcock με την Grace Kelly και τον Cary Grant. Το 1955 η Grace Kelly συνάντησε εδώ για πρώτη φορά τη Γαληνότατη Υψηλότητά του, τον πρίγκιπα Rainier Γ’ του Μονακό –γνωριμία που ένα χρόνο αργότερα θα έκανε την ίδια τη Γαληνότατη Υψηλότητά της, Πριγκίπισσα Grace του Μονακό. Και βέβαια, κάθε χρόνο συγκεντρώνεται εδώ η αφρόκρεμα του παγκόσμιου jet set που καταφθάνει στην Croisette για το Φεστιβάλ των Καννών.
Από παροχές πώς πάμε; 7 όροφοι, 338 πολυτελή δωμάτια, 36 σουίτες με butler service, παροχές αντάξιες του ονόματος της αλυσίδας Intercontinental, ιδιωτική παραλία και τρία gourmet εστιατόρια.
Πόσο πάει η συνάντηση με την ιστορία; Αν την κλείσετε από το επίσημο site, όχι ιδιαίτερα ακριβά: από 165 ευρώ το απλό δωμάτιο, από 400 το deluxe με θέα στη θάλασσα.

Ritz London
Εγκαίνια: το 1906
Τι έγινε εδώ; Ο Winston Churchill, ο Charles de Gaulle και ο Dwight Eisenhower πραγματοποιούσαν συνδιασκέψεις κορυφής στη Marie Antoinette Suite κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Βασιλιάς Alfonso της Ισπανίας γνώρισε στο ξενοδοχείο τη Βασίλισσα Amelie της Πορτογαλίας, η Πρίμα Μπαλαρίνα Anna Pavlova χόρεψε εδώ, ο Charlie Chaplin πέρασε τις πόρτες του συνοδεία 40 ένοπλων αστυνομικών, που τον προστάτευαν από τα πλήθη των fans που κατέκλυζαν την είσοδο. Εδώ πραγματοποιήθηκε και η περίφημη συνέντευξη τύπου κατά την οποία η αμερικανίδα ηθοποιός Tallulah Bankhead ήπιε σαμπάνια από το παπούτσι της.
Από παροχές πώς πάμε; Τόσο καλά, που είναι μάλλον υπεράνω περιγραφών. 133 δωμάτια και σουίτες με «βαριά», πολυτελή διακόσμηση και επίπλωση, spa, gourmet εστιατόρια, 24ωρο room service και πολλά ακόμη.
Πόσο πάει η συνάντηση με την ιστορία; Σίγουρα όχι φθηνά όταν μιλάμε για το Ritz: από 270 περίπου ευρώ για το Superior King δωμάτιο και από 2.200 ευρώ για τη deluxe σουίτα –πάντα για κρατήσεις μέσω του επίσημου site.

Kempinski Adlon, Βερολίνο
Εγκαίνια: το 1907
Τι έγινε εδώ; Το ξενοδοχείο μετατράπηκε σε νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, φιλοξένησε προσωπικότητες μεταξύ των οποίων οι Charlie Chaplin, Herbert Hoover, Josephine Baker και Marlene Dietrich, έγινε στάχτη στις 2 Μαΐου 1945 από φωτιά που έβαλαν στο κελάρι του σοβιετικοί στρατιώτες και ξαναχτίστηκε από το Kempinski Group μετά την πτώση του τείχους.
Από παροχές πώς πάμε; Όπως ακριβώς θα περιμένατε από οποιοδήποτε ξενοδοχείο της αλυσίδας Kempinski: εξαιρετικά. Υπερπολυτελή δωμάτια και σουίτες, όλες οι απαραίτητες –και οι λιγότερο απαραίτητες– παροχές και η μοναδική θέα στην πύλη του Βραδεμβούργου που κόβει την ανάσα.
Πόσο πάει η συνάντηση με την ιστορία; Μέτριο το κόστος, αν λάβουμε υπ’ όψιν τη σχέση ποιότητας – τιμής: από 290 ευρώ το executive δίκλινο, για κρατήσεις μέσω του επίσημου site τους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v