Γιατί η Άνδρος είναι μια υπέροχη Κυκλάδα

Η πανέμορφη Χώρα της, τα καπετανόσπιτα, τα γραφικά της χωριουδάκια, οι φυσιολατρικές τις εκπλήξεις και όλα όσα αγαπάμε στην κοντινή μας Άνδρο.
Γιατί η Άνδρος είναι μια υπέροχη Κυκλάδα

Είναι από τις πιο κοντινές Κυκλάδες, σου δίνει μια γεύση καλοκαιριού χωρίς να ξοδέψεις πολλά σε ακτοπλοϊκά, είναι ακριβούτσικη, όμως τα αξίζει.

Η Άνδρος προσφέρεται για το ιδανικό καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο, κι εμείς συγκεντρώνουμε όλους εκείνους τους λόγους για τους οποίους την αγαπάμε ιδιαιτέρως.

Για τη Χώρα της

Αρχοντική και πανέμορφη, η Χώρα της Άνδρου σε σαγηνεύει ανεξαρτήτως ώρας. Τα βράδια όμως είναι πραγματικά μαγική, όταν τα αρχοντικά φωτίζονται μοναδικά, ο κόσμος την γεμίζει και τα πλακόστρωτα της προσφέρονται για ατελείωτα νυχτοπερπατήματα.



Για τις όμορφες τις παραλίες

Με ακτογραμμή 175 χλμ., η Άνδρος προσφέρει παραλίες για κάθε γούστο σου. Θες χαμό και τζέρτζελο; Θα πας στην οργανωμένη Χρυσή Άμμο. Θες οικογενειακές καταστάσεις; Θα πας στον Άγιο Πέτρο (την παραλία). Θες δύσβατη γοητεία; Η Βόρη προσεγγίζεται από χωματόδρομο, όμως η χρυσή της αμμουδιά και η θέα στο ναυάγιο ανταμείβουν. Θες φαντασμαγορικά βαθυγάλαζα νερά; Ο δρόμος προς τα Άχλα αξίζει τον κόπο.

Σημείωσε πως η ανατολική πλευρά του νησιού, εκεί που βρίσκονται οι καλύτερες, ίσως, παραλίες είναι εκετεθειμένη στα μελτέμια και τους βορειοανατολικούς ανέμους, κάτι αρκετά συχνό στην Άνδρο.

Τις ημέρες που ο άνεμος λοιπόν δε θα σου κάνει το χατίρι, μπορείς να επιλέξεις ωραίες παραλίες στη δυτική πλευρά του, όπως ο Πίσω Λιμιώνας, ο Φελλός και η Χρυσή Άμμος. Δες και εδώ. 



Και τα μοναδικά καπετανόσπιτα

Όλα τα χωριά της ενδοχώρας είναι υπέροχα, όμως το Κορθί και οι Στενιές συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος σε ανδριώτικα αρχοντικά και αφορμές για απογευματινές βόλτες. Το Κόρθι, δε, έχει και την θαλασσινή εκδοχή του, τον ξακουστό και κοσμαγάπητο Όρμο Κορθίου, που αξίζει επίσης να βολτάρεις.

Για την πράσινη πλευρά των Κυκλάδων

Είναι οι Κυκλάδες ξερονήσια; Μάλλον όχι. Μια βόλτα στα Αποίκια, και η συνάντηση με τον Νεραϊδότοπο (τη ρεματιά της Πυθάρας αν το προτιμάς στο επισημότερο) με τα τρεχούμενα νερά του και το καταπράσινο τοπίο του, αρκεί για να σε πείσει.

Και τις φυσιολατρικές τις βόλτες

Πολλές και ωραίες είναι οι φυσιολατρικές διαδρομές του νησιού. Ξεχωρίζουμε εκείνη που ξεκινά από τα Αποίκια και καταλήγει στην παραλία Πίσω Γυάλια, και αυτή που διασχίζει το φαράγγι Διποτάματα, περνώντας δίπλα σε εικοσιτέσσερις νερόμυλους κι ένα τοξωτό γεφύρι, για να καταλήξει στο χωριό Κοχύλι. Θες κι άλλες; Απευθύνσου εδώ



Για το έντονο αρχαιολογικό της πρόσημο

Στην Υψηλή θα δεις το ιερό της Δήμητρας, τμήματα του τείχους και απομεινάρια σπιτιών. Πρόκειται για μια από τις σπουδαιότερες πόλης της εποχής του Σιδήρου στο Αιγαίο – ήτοι γύρω στο 1000 π.Χ. και θα τη βρεις στο χωριό Απρόβατο, πηγαίνοντας από το Μπατσί προς την Χώρα.

Και τα λαχταριστά της εδέσματα

Στην Άνδρο θα φας – πολύ- καλά, μιας και το νησί διαθέτει πληθώρα επιλογών για τσιμπούσια. Πρώτος και καλύτερος ο Κόσσης, μια ταβέρνα-φάρμα, που απολαμβάνει εξαίσια θέα στο τοπίο γύρω της, και σερβίρει ψημένα στην εντέλεια κρέατα δικής τους παραγωγής (περί τα 25€/ άτομο, με δικό τους κρασί). Στην αυλή του Ζοσέφ στον Πιτροφό, θα πιάσεις θέση με σούπερ θέα θάλασσα για να δοκιμάσεις σπιτικούς μεζέδες όπως ντολμαδάκια, χορτόπιτα, ανδριώτικη φουρτάλια, ριγανάτο χοιρινό και άλλα τέτοια ωραία – υπολόγισε περί τα 20€/ άτομο με κρασί. Στη Χώρα, σταθερή αξία η Ενδοχώρα, με μοντέρνες αλλά και ντόπιες επιλογές στον κατάλογο, όπως κολοκυθοκεφτέδες, ριζότο με γαρίδες, «βουνίσια» σπαγγέτι, χταποδάκι και ζουμερή ταλιάτα – λογαριασμός στα 25-30€/ άτομο, με κρασί.

Πού θα μείνεις

Στα οικονομικά δωμάτια του Ostria Hotel & Apartments στο Γαύριο με 65€ για ένα δίκλινο, και στο Amorani Studios στο Μπατσί με 76€ για ένα δίκλινο. Αν έχεις το μπάτζετ, όμορφα δωμάτια θα βρεις στο Paradise Art Hotel με 99€ για ένα δίκλινο.

Πώς θα πας

Από τη Ραφήνα με 50€ μετ’ επιστροφής, συν 150€ αν θες να πάρεις και αυτοκίνητο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v