Ακόμα να φύγεις για Τζια;

Το «μια ώρα δρόμος από το Λαύριο» είναι μόνο ένας από τους πολλούς λόγους για να επισκεφθείς άμεσα τη νήσο Κέα a.k.a Τζια.

του Νικόλα Γεωργιακώδη


Οι υπέροχες παραλίες της, τα ρομαντικά ηλιοβασιλέματα, η αρχαία αίγλη της, οι ζεν βόλτες στα σοκάκια της Χώρας και πολλά ακόμα μικρά και μεγάλα ατού της πιο κοντινής σου Κυκλάδας.

Αθήνα – Κυκλάδες σε μια ώρα

Η Τζια προσφέρει ό,τι μπορεί να ζητήσει ο ταξιδιώτης του Σαββατοκύριακου (ή της εβδομάδας, αναλόγως το μπάτζετ), βρίσκεται μόλις μια ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου και αποτελεί ιδανικό προορισμό για κυριλέ, και (κάπως λιγότερο) για εναλλακτικές διακοπές, διαλέγεις και παίρνεις.

Παραλίες για φίλημα (και βουτιές)


Koundouraki beach.



Το μινιόν Koundouraki beach με τα πεντακάθαρα τιρκουάζ νερά και την πληθώρα επιλογών σε water sports – είναι η μοναδική παραλία του νησιού με θαλάσσια σπορ. Ο πολυσύχναστος και προστατευμένος από τον βοριά Κούνδουρος ακριβώς δίπλα, η πρώτη περιοχή του νησιού που αναπτύχθηκε τουριστικά. Το οργανωμένο Γυαλισκάρι με τα όμορφα νερά και τη χρυσαφένια άμμο και ο Οτζιάς με τα αβαθή του νερά και τον ίσκιο από τα αρμυρίκια που αμφότερες προσελκύουν κυρίως οικογένειες. Οι Ποίσσες, επίσης οργανωμένη με το μοναδικό κάμπινγκ του νησιού, αλλά τα απομεινάρια των αρχαίων τειχών της Ποιήσσας στα αριστερά της. Τα αμμουδερά και οργανωμένα Ξύλα, με έντονα εξωτικό χαρακτήρα και κρύα νερά. Οι πριβέ Μαράδες και το Μελισσάκι. Η μη οργανωμένη Συκαμιά για την απόλυτη ραστώνη και το εκπληκτικό Σπαθί. Όλες ανεξαιρέτως οι παραλίες του νησιού είναι ό,τι πρέπει για να σε κάνουν να ξεχάσεις πως βρίσκεσαι «ένα καφεδάκι δρόμο» από το Λαύριο.

Μονοπάτια για εναλλακτικούς


Kea Lion, Ioulida, Kea P



Καλά κρυμμένο από τους κεντρικούς δρόμους και τις περατζάδες, το φυσικό τοπίο αστείρευτης ομορφιάς του νησιού σε περιμένει να το ανακαλύψεις μέσα από λιθόστρωτα μονοπάτια. Αυτά αποτελούσαν το οδικό δίκτυο που συνέδεε τις τέσσερις πόλεις – κράτη των αρχαϊκών χρόνων, Ιουλίδα, Κορησσία, Ποιήεσσα και Καρθαία και εκτείνονται σε δεκάδες χιλιόμετρα, με αρκετά από αυτά να είναι λιθόστρωτα. Αναλόγως τις αντοχές σου και την όρεξή σου μπορείς αν επιλέξεις ανάμεσα σε 12 διαφορετικές διαδρομές, η μικρότερη εκ των οποίων καλύπτει 1,7 χιλιόμετρα, καταλήγει στην Αρχαία Καρθαία και είναι must. Λίγο μεγαλύτερο (περί τα 5 χλμ.) αλλά πανέμορφο, είναι το μονοπάτι «Λέων» το οποίο ξεκινά από την Ιουλίδα, περνά από τον περίφημο Λέοντα της Κέας, ο οποίος λέγεται πως φιλοτεχνήθηκε κατά τους πρώιμους αρχαϊκούς χρόνους, και καταλήγει στον κόλπο του Οτζιά, ο οποίος προσφέρεται για δροσερές βουτιές. Περισσότερα για τα μονοπάτια του νησιού εδώ.

Η «σταρ» Ιουλίδα


Kea Island, Greece



Είναι από τις ομορφότερες και πιο μίνιμαλ χώρες των Κυκλάδων. Η Ιουλίδα προσφέρει όλες εκείνες τις όμορφες εικόνες γαλήνης που τόσο έχεις ανάγκη να απολαύσεις στις διακοπές σου: κατάλευκα διώροφα σπιτάκια, με στέγες κεραμιδιών, χτισμένα αμφιθεατρικά πάνω στο λόφο, απίστευτη θέα, και αγνάντι μέχρι τις ακτές της Λαυρεωτικής και τη Μακρόνησο. Το θεωρούμε δεδομένο πως από εδώ πάνω θα δεις ένα τουλάχιστον ένα ηλιοβασίλεμα. Μιλώντας για ηλιοβασιλέματα όμως…

Αχ, αυτά τα ηλιοβασιλέματα


Kea Sunset



Η Τζια προσφέρει απλόχερα και από αυτά. Το πιο σούπερ-ντούπερ-εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα θα το δεις από το ελικοδρόμιο του νησιού στο Γυαλισκάρι, απέναντι από το λιμάνι. Και αν είσαι φουλ ρομαντικός, θα πιάσεις παγκάκι εδώ για να το απολαύσεις όπως πρέπει με το έτερόν σου ήμισυ. Αν πάλι θες έξτρα ωραίες μουσικές, φαγητό και ποτάκι, τότε, μερακλή μας αναγνώστη, πιάσε θέση στο Koundouraki Rock χτισμένο στα βράχια πάνω ακριβώς από την ομώνυμη μινιόν παραλία, το οποίο σερβίρει νοστιμότατες γεύσεις σε έναν όμορφα διαμορφωμένο χώρο με πουφ, ξύλινα κιόσκια και μαγευτική θέα. Υπέροχο ηλιοβασίλεμα θα δεις και στην παραλία Ξύλα.

Κοσμοπολίτικες περατζάδες




Ο «παραλιακός» της δρόμος που κλείνει κάθε βράδυ στις 20.00, με τα μπαράκια, τα καφενεία και τα εστιατόρια να βγάζουν τα τραπεζάκια τους έξω μετατρέπουν αυτομάτως την περατζάδα της Κορρησίας σε νούμερο ένα επιλογή για βόλτα. Περίπου δύο χιλιόμετρα βόρεια, το Βουρκάρι είναι ίσως η τουριστικότερη περιοχή του νησιού και δημοφιλέστερος προορισμός για ιστιοπλόους και ιδιοκτήτες σκαφών. Ανήκετε δεν ανήκετε σε αυτούς, το παραθαλάσσιο αυτό μέρος είναι δανικό για χαλαρό καφεδάκι το απόγευμα, λίγο πριν βασιλέψει ο ήλιος, ποτάκι το βράδυ, ή απλά βόλτα στη περατζάδα του.

Η αρχαία αίγλη της


Karthaia

Ο περίφημος Κούρος της Κέας, που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ο προϊστορικός οικισμός της Αγίας Ειρήνης και τα ερείπια από το ιερό και τις οχυρώσεις της Μέσης Εποχής του Χαλκού, η εντυπωσιακή Αρχαία Καρθαία, ένα πραγματικό κυκλαδίτικο διαμάντι με την ακρόπολή της, τον ναό του Πυθίου Απόλλωνα, τον ναό της Αθηνάς, δύο πανέμορφες παραλίες και τα βυθισμένα τμήματα του μόλου της που μπορείς να δεις βουτώντας στον όρμο Πόλες. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιουλίδας το οποίο φιλοξενεί ευρήματα των ιστορικών χρόνων, αλλά και της προϊστορικής περιόδου, όπως για παράδειγμα τα εντυπωσιακά γλυπτά της Καρθαίας και ο φημισμένος Λέων της Κέας, ο οποίος σύμφωνα με τον μύθο κυνήγησε της νύμφες που κατοικούσαν εδώ, είναι μερικά μόνο από τα «θραύσματα» Ιστορίας αιώνων που μαρτυρούν το πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον του νησιού.

Ένας μικρός Βρετανικός


HMHS Britannic wreck



Το νησί αποτελεί μοναδικό προορισμό για τους φαν του καταδυτικού τουρισμού. Το «S/S Burdigal», το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τους Γάλλους για τη μεταφορά στρατιωτών και εξοπλισμού κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το «HMHS Britannic», αδελφό πλοίο του «Τιτανικού», κείτονται στον βυθό της σε απόσταση δυο μιλίων και προσφέρονται για υποβρύχιες εξερευνήσεις. Στον βυθό του νησιού αναπαύονται επίσης το τροχήλατο ατμόπλοιο «Πατρίς» και ένα γερμανικό αεροπλάνο Junkers 52 του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αν η ιδέα σε ιντριγκάρει, τότε μπορείς να απευθυνθείς στους Kea Divers στο Koundouraki beach για να κατατοπίσουν στην υδάτινη μαγεία.

Τζιώτικη κουζίνα




Σε όλο το νησί θα βρεις ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και τη διάσημη αστακομακαρονάδα της Κέας. Η Λαγουδέρα, στην Κορησσία, για παραδοσιακότατη ελληνική κουζίνα και μαγειρευτά, ο Αρίστος στο Βουρκάρι ακριβώς δίπλα στο κύμα, με φρέσκα θαλασσινά και ασυναγώνιστη αστακομακαρονάδα, η Στροφή του Μίμη στο Βουρκάρι για ψαρικά σε τραπεζάκια πάνω στην αμμουδιά, η ταβέρνα της Άννας μια από τις παλαιότερες του νησιού με σούπερ μαγειρευτά, αλλά και ο Φίλιππας στο Γυαλισκάρι, ψητοπωλείο – «ναός» των κρεατοφάγων με απόλυτο χιτ τη γουρνοπούλα και το κοντοσούβλι, είναι μερικές μόνο από τις νόστιμες διευθύνσεις του νησιού. Θέλεις κι άλλες; Στο εστιατόριο του Porto Kea Suites θα δοκιμάσεις μοντέρνα ελληνική κουζίνα, ενώ στο Kylix στην Ιουλίδα η θέα είναι ειδυλλιακή, η λίστα κρασιών πλούσια και οι γεύσεις πληθωρικές. Το Σπίτι, επίσης στην Ιουλίδα έχει τη Χώρα στα πόδια του και στο βάθος το Βουρκάρι, και σερβίρει ελληνική κουζίνα με ολίγον τι γκουρμέ προσανατολισμό.

Ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα




Αν είσαι φαν των πικάντικων γεύσεων, θα εκτιμήσεις δεόντως τα λουκάνικα που φτιάχνονται από κομμάτια χοιρινού με μπαχαρικά, σούπερ μεζεδάκι για το κρασί, όπως επίσης και τη λόζα, το τζιώτικο προσούτο, με την ιδιαίτερη και έντονη γεύση του. Φτιάχνεται επίσης από χοιρινό και καπνίζεται για 1-2 βδομάδες κάτι που του δίνει την έντονη επίγευση του. Επίσης, στο αγρόκτημα/ξενώνα Κόκκινο Τρακτέρ θα δοκιμάσεις τα απίστευτα μαλακά και νόστιμα μπισκότα από… βελανίδι, τα οποία παράγονται από αλεύρι βελανιδιών.

Τα καλύτερα ποτάΚεα

Θα τα πιεις στο πιο καλτ μπαρ του νησιού, το Λέων, ο οποίος αγαπά τις ροκιές και φτιάχνει ωραιότατα μοχίτο, στο Zeus Faber στο Βουρκάρι με υπέροχη θέα και feelgood μουσικές, και στο all time classic Βινύλιο, επίσης στο Βουρκάρι, το οποίο ενδείκνυται για χορό μέχρι αργά.

Πού θα μείνεις

Στα καθαρά δωμάτια του Hotel Korissia κοντά στο λιμάνι (από 60€ για ένα δίκλινο με πρωινό) και στα άνετα δωμάτια του ξενώνα Aigaion House (από 70€ για ένα δίκλινο). Επίσης, μπορείτε να στήσετε σκηνή στις περιποιημένες εγκαταστάσεις του Camping Kea κοντά στην παραλία Ποίσσες (6,5€ ανά άτομο, 6,5€ η σκηνή, 8€ το τροχόσπιτο). Στο υπέροχο πέτρινο συγκρότημα του Κέως Κατοικίες στο Γυαλισκάρι (από 100€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στις καλαίσθητες σουίτες του Aigis Suites με υπέροχη θέα στο Βουρκάρι (από 320€ για μια Grand Σουίτα με πρωινό), στο Porto Kea Suites στο λιμάνι (από 200€ για μια junior σουίτα με πρωινό), στις βίλλες του Sea & Stone Villas στον Κούνδουρο (από 230€ για μια βίλλα στην παραλία),


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v