Όσα πρέπει να κάνεις την πρώτη φορά στο Λονδίνο

Οι γειτονιές, οι αγορές, τα μουσεία, τα αξιοθέατα, οι γεύσεις και τα αρώματα, και όλα όσα κάνουν το Λονδίνο αυτό που είναι: Το κέντρο της Ευρώπης.
Όσα πρέπει να κάνεις την πρώτη φορά στο Λονδίνο

της Ηρώς Κουνάδη

Όσα και αν έχεις ακούσει, σε όσες ταινίες και αν το έχεις δει, όσες λίστες με top-10 λονδρέζικες εμπειρίες και αν διαβάσεις, τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για την πρώτη σου φορά σε μια πόλη που μιλά 230 γλώσσες, μετρά την Ιστορία της σε αιώνες και ακροβατεί αξιοθαύμαστα ανάμεσα στο «τώρα» και στο «πριν» της. Αυτό, βέβαια, καθόλου δεν μας εμποδίζει να δοκιμάσουμε να σε κατατοπίσουμε.

Τα βασικά αξιοθέατα



Από πού ξεκινάς να ανακαλύψεις μια πόλη που θα μπορούσε να είναι η πρωτεύουσα της Ευρώπης; Προφανώς, από τις όχθες του Τάμεση. Εκεί όπου το Big Ben, το Αββαείο του Westminster, ο Καθεδρικός Ναός του St. Paul και το παλάτι του Μπάκιγχαμ φτιάχνουν την απόλυτη τετράδα-σύμβολο της πόλης. Αξιοθέατα είναι από μόνες τους και οι γέφυρες του Τάμεση: Westminster, Waterloo, Millennium Bridge και οι θρυλικές London Bridge και Tower Bridge.

Και τα βασικά μουσεία



Μάλλον δεν χρειάζεται να σου πούμε πως στο Βρετανικό Μουσείο φιλοξενούνται μερικά από τα συγκλονιστικότερα δημιουργήματα της ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων και τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Την προσοχή σου αξίζει, επίσης, η Εθνική Πινακοθήκη, που φιλοξενεί έργα Βαν Γκογκ, Μονέ, Σεζάν, Μποτιτσέλι και Ρενουάρ, μεταξύ άλλων, και η Tate Modern, σαφώς ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία μοντέρνας τέχνης του πλανήτη. Οι θεατρολάτρεις σημειώστε και το Shakespeare’s Globe, όπου ανέβαζε τις παραστάσεις του ο μπαμπάς του σύγχρονου θεάτρου –ξεναγήσεις πραγματοποιούνται εδώ καθημερινά, και παραστάσεις ανεβαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Το Piccadilly (Circus)



Αν η Times Square της Νέας Υόρκης συναντούσε τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της Γηραιάς Ηπείρου, το «παιδί» τους θα έμοιαζε πολύ με το Picadilly Circus. Από εδώ, μια ωραία 15λεπτη βόλτα με τα πόδια κατά μήκος της Regent Street θα σας φέρει στο Oxford Circus και από εκεί στον (ομώνυμο) αγαπημένο δρόμο των απανταχού fashionistas.

Το Covent Garden και η σκεπαστή αγορά του



Η (μάλλον τουριστική σήμερα) σκεπαστή αγορά υπήρξε υπαίθρια λαχαναγορά από το 1654 μέχρι το 1830 που σκεπάστηκε, διανύοντας και την κακόφημη περίοδό της, ως γειτονιά με κόκκινα φανάρια, τον 188ο αιώνα. Σήμερα, είναι κομμάτι μιας ιδιαίτερα γοητευτικής γειτονιάς στις ανατολικές παρυφές του West End, όπου βρίσκεται και η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου.

To Borough και η υπαίθρια αγορά του



Ο παράδεισος των foodies που συρρέουν εδώ από κάθε γωνιά του Λονδίνου, είναι μια εντυπωσιακή σκεπαστή αγορά που μετρά την Ιστορία της σε αιώνες –ξεκίνησε να λειτουργεί το 1014, σύμφωνα με τις γραπτές μαρτυρίες, ίσως και παλαιότερα. Μια δεκαπεντάλεπτη βόλτα μακριά της, η Maltby Street φιλοξενεί τα Σαββατοκύριακα μια μικρότερη υπαίθρια αγορά πλαισιωμένη από μπαράκια φορτώνει τους πάγκους της με gourmet burgers και πειραγμένο street food, τζιν απεσταγμένο στην περιοχή και λοιπά νόστιμα καλούδια.

To West End και τα θέατρά του



Διότι έχεις δει πραγματικά ευρωπαϊκό θέατρο αν δεν έχεις δει θέατρο στο Λονδίνο; Φρόντισε μόνο για τα εισιτήριά σου έγκαιρα, αν δεν θες να τα πληρώσεις σαν να ήσουν εσύ ο παραγωγός της παράστασης, ή ψάξε για last minute προσφορές σε σελίδες όπως το BoxOffice, το LastMinute ή το LondonTheatre.

To Notting Hill και τα χρώματά του



Στο Δυτικό Λονδίνο, πέρα από το Χάιντ Παρκ, απλώνεται η γλυκύτατη γειτονιά του Notting Hill, με τα χαμηλά, παστέλ σπιτάκια της και την υπαίθρια αγορά του Portobello, που είναι ό,τι πρέπει για μεσημεριανές κυριακάτικες βόλτες, καφεδάκι και χαζολόγημα.

Η Brick Lane που ευωδιάζει αρώματα μπαχαριών



Αρώματα κάρι, για να είμαστε πιο ακριβείς. Η γειτονιά των Μπαγκλαντεσιανών, με τα παράξενα, εξωτικά γράμματα στις ταμπέλες της, είναι διάσημη –φυσικά− για το φαγητό της, αλλά και για την street art που πλημμυρίζει την γειτονιά της. Ενδιαφέροντα street food από κάθε γωνιά του κόσμου στην υπαίθρια αγορά της, και ινδικά εστιατόρια γύρω της, κάνουν την Μπρικ Λέιν έναν γαστρονομικό παράδεισο επί λονδρέζικης γης.

Το Camden Town και οι βόλτες πλάι στο κανάλι του



Στα βόρεια της πόλης, σχεδόν δίπλα στο Ρίτζεντς Παρκ, το Κάμντεν είναι μονίμως γεμάτο κόσμο που βολτάρει στις όχθες του καναλιού του (το οποίο λέγεται επίσης Regent) μπαινοβγαίνει στα vintage μαγαζάκια του Stables Market και τσουγκρίζει μπύρες στις αναρίθμητες pub του.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v