ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗHOBBIES

Συλλέγοντας Matchbox: Μια… συλλεκτική παιχνιδιάρικη έκθεση

Η πιο παιχνιδιάρικη έκθεση μας καλεί να θυμηθούμε τα συλλεκτικά παιχνίδια Matchbox που χωρούσαν μέσα σε ένα σπιρτόκουτο.

Συλλέγοντας Matchbox: Μια… συλλεκτική παιχνιδιάρικη έκθεση

Τα παιχνίδια είναι πρωτότυπα τεκμήρια ιστορικών και κοινωνικών δεδομένων, μαρτυρούν συνήθειες, βιομηχανικά υλικά, χαρίζουν χρόνο αναψυχής και φαντασίας στα παιδιά, γίνονται αντικείμενο συλλογής και μαγεύουν τους ενήλικες. Κάθε εταιρεία παιχνιδιών έχει τη δική της ιστορία, συχνά κάποια παιχνίδια ταυτίζονται με την εταιρεία που τα κατασκεύασε ή άλλοτε κάποια μάρκα ή μοντέλο επικρατεί ακόμα και αν η βιομηχανία αλλάζει χέρια ή η παραγωγή μεταφέρεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση ανήκει η αγαπημένη διαχρονική και κλασική μάρκα παιχνιδιών: τα Matchbox.

Η ιδέα της κατασκευής ενός παιχνιδιού σε μέγεθος που να χωράει σε ένα σπιρτόκουτο ξεκίνησε από τον Jack Odell ο οποίος έβλεπε την κόρη του να βάζει σκαραβαίους και χρυσαλίδες σε σπιρτόκουτα αφού στο σχολείο της δεν επιτρεπόταν να φέρνουν μαζί τους κάτι μεγαλύτερο από αντικείμενα που χωρούσαν σε ένα σπιρτόκουτο. Όταν εκείνη προσπαθούσε να χωρέσει την πρώτη μεγάλη επιτυχία της εταιρείας Lesney που πειραματιζόταν στην αγορά παιχνιδιών, την άμαξα της βασίλισσας στο σπιρτόκουτο της είπε «Απλά, δεν γίνεται!». Τότε του ήρθε η ιδέα να φτιάξει κάτι που θα χωρούσε στο κουτί της, οι συμμαθητές της ξετρελάθηκαν και γεννήθηκε η ιδέα για μαζική παραγωγή μικρών παιχνιδιών σε μινιατούρες.Ο Richard Kohnstam της ΜΟΚΟ είχε την ιδέα να συσκευάζονται σε κουτιά μεγέθους σπιρτόκουτου και έτσι το 1953 Lesney Products & MOKO κατοχύρωσαν την ονομασία Matchbox και ξεκίνησε η χρυσή εποχή τους. Τα πρώτα μοντέλα κυκλοφόρησαν στο τέλος του 1953 και παρουσιάστηκαν επισήμως στο Harrogate Toy Fair τον Ιανουάριο του 1954.

Ο επισκέπτης της Πανελλήνιας Συλλεκτικής Έκθεσης που λαμβάνει χώρα στο Περιστέρι, από τις 4 Νοεμβρίου 2015, θα έχει την ευκαιρία για λίγες μόνο μέρες να θαυμάσει τα θρυλικά αυτοκινητάκια από τον πρώτο πράσινο με κόκκινο οδοστρωτήρα μέχρι τα πιο εξελιγμένα μοντέλα της δεκαετίας του 1990, όπως επίσης συλλεκτικές κασετίνες της διάσημης σειράς 1-75, διαφορετικές παραλλαγές των superfast, καταλόγους, διαφημίσεις, προθήκες και τα νοσταλγικά μοντέλα της σειράς yesteryear που εκτός από την μανία για συλλογή καθιέρωσαν και μία νέα λέξη στο αγγλικό λεξικό. Η συλλογή εμπλουτίζεται από παραδείγματα όλων των «περιόδων των Matchbox», συλλεκτικών μυστικών και σπάνιων παιχνιδιών.

Πρόκειται για μία αγαπημένη ενότητα από τη Συλλογή Παιχνιδιών του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. που είναι μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου τόσο σε αξία, όγκο όσο και σε ποιότητα, αρτιότητα κατηγοριών και σπάνια-μοναδικά παιχνίδια και εκτίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Το να πιστεύεις στην πρόοδο δεν σημαίνει ότι πιστεύεις ότι έχει γίνει πρόοδος."

Φραντς Κάφκα, Τσέχος συγγραφέας

  • 1944 - Διενεργείται στο αμερικανικό πανεπιστήμιο "Τζονς Χόπκινς" η πρώτη επέμβαση ανοιχτή καρδιάς.
    1945 - Η Γιουγκοσλαβία γίνεται ενιαίο κράτος.
    1995 - Ο Κουβανός Πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο επισκέπτεται για πρώτη φορά την Κίνα.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v