Μετανοείτε: Επικαιρότητα με άλλο μάτι

Μέσα στις troll σελίδες που εμφανίζονται στο Facebook, το Μετανοείτε έχει καταφέρει να διατηρήσει ένα σεβαστό και πιστό κοινό για τρία χρόνια.
Μετανοείτε: Επικαιρότητα με άλλο μάτι
Το Μετανοείτε είναι ίσως μία από τις πιο σταθερά αστείες σελίδες πολιτικού trolling στο Facebook. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι πως η σελίδα πάει… πακέτο με την ραδιοφωνική τους εκπομπή, που εκπέμπει καθημερινά από την Καβάλα.
Μιλήσαμε με έναν από τους... δράστες, τον Αποστόλη, για το πώς γεννήθηκε η ιδέα της εκπομπής, για το ποιοι δεν αντέχουν το τρολ και για τα όρια της πλάκας, και αυτά είχε να μας πει.

Συνέντευξη στον Θοδωρή Διάκο.

Πόσο καιρό παίζεται η εκπομπή; Πώς σας ήρθε η ιδέα;

Η εκπομπή παίζεται από τον Σεπτέμβριο του 2012, δηλαδή αυτή είναι η τρίτη σαιζόν που είναι στον αέρα. Η ιδέα ήταν να ξεκινήσουμε μια εκπομπή λόγου εδώ στην Καβάλα η οποία να σχολιάζει/σατιρίζει την πολιτική και όχι μόνο καθημερινότητα. Η αλήθεια είναι ότι η βασική ιδέα ήταν να προσανατολιστούμε πιο πολύ στα αθλητικά δρώμενα αλλά, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα, η ζωή μας πήγε άλλου. Έτσι το Μετανοείτε κατέληξε να είναι αυτό που (δεν) ακούτε καθημερινά 17:00 με 18:00 από τον Alpha Radio της Καβάλας. (Και online εδώ.)
 
Πώς αντιμετωπίζετε τις εξελίξεις, ως Μετανοείτε; Η φιλοσοφία σας είναι πως μπορούμε να βγάλουμε γέλιο από τα πάντα, ή πως μερικά πράγματα είναι καλό να τα αφήνουμε στην ησυχία τους;

Γέλιο μπορείς να βγάλεις από όλα τα θέματα, νομίζω πως υπάρχει τρόπος αλλά με μερικά πιστεύουμε σαν εκπομπή ότι είναι καλό να μην το κάνεις, όπως π.χ. ένα πρόσφατο κιόλας, την απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού για τη χορήγηση της εκπαιδευτικής του άδειας. Αυτό το θέμα δε γίνεται ούτε να μην το παίξεις αλλά ούτε και να κάνεις πλάκα. Θα ήταν τουλάχιστον χοντράδα να κάνεις πλάκα με κάποιον ο όποιος παλεύει με τη ζωή του για πράγματα αυτονόητα, Οπότε το αναφέρεις, αλλά σοβαρά. Σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε τα πράγματα στην ησυχία τους. Δε θυμάμαι να έχουμε αφήσει στην άκρη θέμα επειδή «κάνει τζιζ». Καλύτερα να πεις την γνώμη σου και να εκτεθείς παρά να μην την πεις και να είσαι ασφαλής. Άλλωστε, όταν είσαι "στον αέρα" κάθε μέρα είσαι εκτεθειμένος στη γνώμη του κοινού θες δε θες.

Ποια πολιτική περσόνα έχει τραβήξει περισσότερο την προσοχή σας το τελευταίο δίμηνο;
 
Καλά τώρα είναι ερώτηση αυτή; Συγγνώμη κιόλας. Ο Γιάνης Βαρουφάκης χωρίς δεύτερη σκέψη. Την πρώτη εβδομάδα μετά τις εκλογές το διασκεδάζαμε πάρα πολύ, αλλά τώρα προσπαθούμε να τον αποφύγουμε όσο μπορούμε γιατί έχει παραγίνει το κακό. Σήμερα συγκεκριμένα βλέπω ρεπορτάζ για την εξοχική του κατοικία από ξένο μέσο ενημέρωσης με τίτλο «εδώ χαλαρώνει ο Ευρω-τρόμος». Η Ελλάδα έχει πάθει Σύριζα και η Ευρώπη έχει πάθει Βαρουφάκη. Μπορεί να είναι το σύνδρομο της Στοκχόλμης, τι να πω.

Ποιοι έχεις παρατηρήσει πως τους λείπει η ανοχή και το χιούμορ για να αντέξουν το τρολάρισμα;

Σίγουρα οι οπαδοί των ομάδων. Το βλέπουμε και στην εκπομπή αλλά κυρίως στη σελίδα του Μετανοείτε στο Facebook. Μόλις πεις κάτι για κάποια ομάδα θα πεταχτεί ένας οπαδός της να σε ρωτήσει στην καλύτερη γιατί το λες αυτό, και στην χειρότερη να σου λέει για φαντασιώσεις που έχει με τη μάνα σου και όλο σου το σόι. Άτομα που ξέρεις πως έχουν χιούμορ σε όλα τα άλλα θέματα το χάνουν σε μια στιγμή όταν τους θίξεις τον σύλλογο που υποστηρίζουν. Πραγματικά ώρες-ώρες απορείς τι γίνεται στο μυαλό του οπαδού και πόσο έχει ταυτίσει τη ζωή του με μια ανώνυμη εταιρία.

Ποιον διάσημο σε στεναχώρησε που δεν είδες στην Βουλή;

Είναι πολλοί. Πρώτος και καλύτερος ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο θρυλικός δημοσιογράφος του ρεπορτάζ για τα ρεϊβ πάρτυ (βλέπω κύκλους, μάνα ρεϊβερ κ.τ.λ.) μετά η Άντζελα Γκερέκου και η Νόνη Δούνια για λόγους που δε θα αναφέρω, αλλά ο μόνιμος καημός μου είναι ο Πανίκας ο Ψωμιάδης που λείπει όχι μόνο από την Βουλή αλλά γενικά από την πολιτική ζωή του τόπου. Νομίζω ότι το κοινό της Θεσσαλονίκης έχει πάψει να εκτιμάει τους καλλιτέχνες και ο μικρός θεός μας αναγκάζεται να πουλάει ανατομικά σανδάλια από την τηλεόραση. Θέλουμε πίσω τον Πανίκα σε πάνελ, νομαρχιακά μέγαρα, βουλή, μεσημεριανάδικα, πρωινάδικα, αθλητικές εκπομπές στο δελτίο των κωφάλαλων, παντού. Ψωμιάδης 4 life. Τέλος.


Η εκπομπή καθημερινά, 17.00-18.00, εδώ
Παλιότερες εκπομπές μπορείτε να βρείτε
εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v