20 παιδικά τραγούδια που ακούγαμε μικροί

Θυμηθείτε μαζί μας είκοσι τραγουδάκια γεμάτα παιδική νοσταλγία που θα σας γυρίσουν στα πιο αθώα χρόνια της ζωής σας.
20 παιδικά τραγούδια που ακούγαμε μικροί
Είστε έτοιμοι να επιστρέψετε πολλά χρόνια πίσω; Μέσα από τα video που συγκεντρώσαμε παρακάτω, σας προσκαλούμε σε ένα όμορφο ταξίδι αναμνήσεων, με προορισμό τα παιδικά μας χρόνια. Τότε που σιγοτραγουδούσαμε το «ήταν ένα μικρό καράβι» χωρίς να συνειδητοποιούμε το splatter νόημά του. Τότε που χτυπούσαμε χαρωπά τα χέρια, τα γόνατα, τα πόδια και ό,τι άλλο βρίσκαμε, τότε που η κυρα-Μαρία δυσκολευόταν να περάσει, η μικρή Ελένη έκλαιγε, ο Μανώλης καθόταν στη μέση και… το χοντρό μπιζέλι χόρευε τσιφτετέλι.

Δευτέρα Κάτι Έχω – Στρουμφάκια

Ακόμη όταν έρχεται Παρασκευή πρωί θέλουμε να φωνάξουμε… λα λα λα λα λα λα λα! Αλλά και να παρακαλέσουμε το ξυπνητήρι μας να μην μας ξυπνήσει απ’ τις έξι

Το χοντρό μπιζέλι – Λιλιπούπολη

Η θρυλική ραδιοφωνική εκπομπή της Λιλιπούπολης με την οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές παιδιών προσγειώθηκε στο Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι με τους στίχους της Μαριανίνας Κριεζή και τις μουσικές νέων συνθετών. Θυμηθείτε περισσότερα αγαπημένα κομμάτια του «Εδώ Λιλιπούπολη»… εδώ

Χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ

Αγαπημένη στιγμή, όταν καλούμασταν να γελάσουμε δυνατά, μιας και… ήμασταν εμείς παιδιά και ξέραμε πάντα να γελάμε, κάτι που προφανώς ξεχάσαμε στην πορεία.

Μια ωραία πεταλούδα

Συνοδευμένο πάντα με την σχετική κίνηση των χεριών μας, που σχημάτιζαν τα φτερά της πεταλούδας.

Βγαίνει η βαρκούλα

Ο ψαράς πιάνει παχουλά ψάρια, το φεγγάρι κάνει τον γιαλό καθρέφτη, και η Μαρίζα Κωχ σκαρώνει μελωδίες και στίχους που ακόμη οι γονείς τραγουδούν στα παιδιά τους.

Ήταν ένα μικρό καράβι

Μετά τις 5-6 εβδομάδες που σωθήκαν όλες οι τροφές, τραγουδούσαμε χωρίς να το καταλάβουμε ελαφρώς κανιβαλιστικούς (στην κυριολεξία) στίχους, αφού στις διάφορες εκδοχές το πλήρωμα για να επιβιώσει έτρωγε μία τα αγόρια, μία τα κορίτσια, άλλοτε τον πιο νέο. Μπρρρ…

Τσιριτρί Τσιριτρό

Το γλυκύτατο τραγουδάκι με τα οκτώ σπουργίτια και την ρόγα από σταφύλι μας θυμίζει κάτι από τα ποιηματάκια των παλιών σχολικών αναγνωστικών μας.

Δεν περνάς κυρά-Μαρία

Το κοριτσίστικο αυτό τραγουδάκι συνοδευόταν από σύντομο παιχνίδι, με κάποια από την παρέα να αναλαμβάνει τον ρόλο της κυρα-Μαρίας και να προσπαθεί να περάσει μέσα από τον κύκλο των υπόλοιπων κοριτσιών.

Τα παπάκια

Κλασικό τραγουδάκι, με ακόμη πιο κλασικό, καλτ χορό.

Η μικρή Ελένη

Ξεκινά ελαφρώς στενάχωρα, με την Ελενίτσα να κλαίει, αλλά τουλάχιστον έχει happy end, αφού στο τέλος σηκώνεται και χαζογελά με τις φιλενάδες της.

Γύρω-γύρω όλοι/Κούνια μπέλα

Δύο σε ένα, αυτά τα τραγουδάκια τα έχουμε συνδυάσει με το παιχνίδι σε κάποια παιδική χαρά, και μόνιμο αδικημένο… τον Μανώλη που βρίσκεται πάντα στη μέση.

Ήταν ένας γάιδαρος

Ένας γάιδαρος με μεγάλα αυτιά συναντά την πονηρή Αλεπού κυρα-Μάρω, και η συνέχεια… στο πιο πάνω video.

Ο Μπαρμπα-Μπρίλιος

Ο μπαρμπα Μπρίλιος… μπούκωνε την γαλοπούλα του με μάλλον απειλητικές προθέσεις, αλλά τελικά η ανατροπή έρχεται στο φινάλε, όταν ο γάλος τρώει τον Μπρίλιο.

Νιάου βρε γατούλα

Η ροζ μυτούλα της γατούλας, αφού τραγουδήθηκε στην απλή της εκδοχή, βρήκε και την χατζιδακική της εκδοχή, μέσα από την κλασική πλέον ερμηνεία της «Γατούλας» από την… Παπασταύρου στο «Ξύλο Βγήκε από τον Παράδεισο».

Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι (Το Κοκοράκι)

Η χιλιοτραγουδισμένη λίστα με τα ψώνια από το παζάρι περιλαμβάνει ένα κοκοράκι, μια κοτούλα, μια γατούλα, ένα πουλάκι, ένα γουρούνι κι ένα σκυλάκι – σε ένα κλασικό παιδικό τραγουδάκι που αποτελεί προφανώς τον πρόγονο του «Πουλάκι Τσίου».

Περνά η μέλισσα

Αλλά δεν είναι μόνη της – έχει μαζί τα μελισσόπουλα, αλλά και τα παιδόπουλα που σπεύδουν να περάσουν κάτω από τα χέρια των φίλων τους.

Φεγγαράκι μου λαμπρό

Το πιο αθώο, το πιο old school, το πιο φιλομαθές τραγουδάκι των παιδικών μας χρόνων παρακαλά το φεγγαράκι να μας φέγγει για να μαθαίνουμε γράμματα και σπουδάγματα.

Άνοιξε αυτό το κουτί

Η Παρασκευούλα κάθε βράδυ άνοιγε το κουτί κάτω από το κρεβάτι της, και τα παιδιά των ‘80s και ‘90s μάθαιναν ότι ο Ρούχλας είναι λα, περιμένοντας στο μι, να τραγουδήσει παραμύθια η Μελιά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v