Ξένες γλώσσες: Δωρεάν και φθηνές λύσεις για να μάθετε

Θέλετε να μάθετε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά ή... κινέζικα χωρίς να βγείτε εκτός budget; Δείτε ποιες επιλογές έχετε, πόσο κοστίζουν και ποιες είναι οι δωρεάν εναλλακτικές.
Ξένες γλώσσες: Δωρεάν και φθηνές λύσεις για να μάθετε
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Στην Ελλάδα της κρίσης ο τομέας των ξένων γλωσσών δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητος. Όπως και με οποιαδήποτε επάγγελμα παροχής υπηρεσιών, έτσι και στη διδασκαλία ξένων γλωσσών αυτή η περίοδος είναι η ιδανικότερη για κάποιον ο οποίος θέλει να ξεκινήσει την γλωσσική του περιήγηση στον Πύργο της Βαβέλ.

Εν ολίγοις, αν έχετε αποφασίσει να μάθετε μια ξένη γλώσσα αυτόν τον καιρό, έχετε τις τιμές με το μέρος σας, αφού τόσο στον τομέα των φροντιστηρίων όσο και των ιδιαιτέρων μαθημάτων το κόστος έχει πέσει σε επίπεδα… κρίσης.

Φροντιστήριο ή ιδιαίτερο;

Ευκολίες πληρωμής, μείωση τιμών, έκπτωση σε δεύτερη ξένη γλώσσα ή σε δεύτερο μέλος της ίδιας οικογένειας είναι μερικές μόνο από τις κινήσεις των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών για να διευκολύνουν τους μαθητές τους. «Τα φροντιστήρια για να τραβήξουν πλέον κόσμο προσφέρουν πακέτα όπως στις δύο εγγραφές η μία δώρο ή στις δύο εγγραφές η δεύτερη με έκπτωση 20%. Πριν από μερικά χρόνια, το πολύ να κατάφερνες μια έκπτωση της τάξης του 5% σε αντίστοιχη περίπτωση. Και φυσικά αυτό γίνεται σήμερα και από τους μεγάλους ομίλους», λέει η Έφη, καθηγήτρια Αγγλικών με πολυετή πείρα σε μεγάλους ομίλους. Σε γενικές γραμμές, η μηνιαία συνδρομή αυτή τη στιγμή στα μεγάλα κέντρα ξένων γλωσσών ξεκινά από 100€ και φτάνει μέχρι τα 150€ για προετοιμασία διπλώματος με δύο μαθήματα μιάμισης ώρας (καθαρή διδασκαλία) την εβδομάδα.

Ενδεικτικά, σε φροντιστήριο μεγάλου ομίλου στο κέντρο της Αθήνας η προετοιμασία για Proficiency, κοστίζει 105€ τον μήνα ανά άτομο με δύο μαθήματα μέσα στην εβδομάδα και 10% έκπτωση για φοιτητές, αλλά κάλλιστα μπορείτε να βρείτε και σε χαμηλότερες τιμές σε συνοικιακά φροντιστήρια. Για παράδειγμα 44€ ανά μήνα για προετοιμασία Proficiency με τέσσερεις ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα.


Σημειώστε επίσης και τα μαθήματα ξένων γλωσσών που πραγματοποιούνται στο Διδασκαλείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και καλύπτουν μια ευρεία γκάμα γλωσσών από Ιαπωνικά, Ινδικά, και Κινέζικα μέχρι Ρώσικα, Σερβικά και Δανικά. Δικαίωμα εγγραφής στα γλωσσικά μαθήματα και τα Eιδικά Προγράμματα έχουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, φοιτητές άλλων A.E.I. και Τ.Ε.Ι., εργαζόμενοι και άλλοι ενδιαφερόμενοι άνω των 18 ετών, ενώ η διάρκεια των μαθημάτων ανέρχεται στους έξι μήνες. Το κόστος είναι 315€ ανά γλώσσα για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου και 480€ ανά γλώσσα για τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους.

Στον τομέα των ιδιαιτέρων, οι τιμές έχουν πάρει την κατιούσα. Σίγουρα η προοπτική της «πριβέ» εκμάθησης μιας γλώσσας θα σας κοστίσει παραπάνω, αλλά η εστίαση γίνεται στις δικές σας ανάγκες και δυνατότητες αποκλειστικά και οι τιμές έχουν επίσης πέσει σημαντικά. Ενώ πριν από μερικά χρόνια τα 20€ την ώρα με πιστοποιημένο καθηγητή ήταν πλαφόν, πλέον μπορεί κάποιος να κάνει ιδιαίτερο στο σπίτι του με 8 έως 15€ την ώρα. Αν τώρα ο καθηγητής είναι κάποιος απόφοιτος σχολής και βρίσκεται κοντά στην περιοχή του, τότε οι τιμές μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 5€ ανά ώρα. Οι παραπάνω τιμές, ενδέχεται να αυξηθούν αν η γλώσσα την οποία επιλέξετε να μάθετε είναι δύσκολη ή ασυνήθιστη. Αν για παράδειγμα θέλετε να μάθετε Σουαχίλι, είναι σίγουρο ότι θα πληρώσετε παραπάνω απ’ ό,τι αν ξεκινήσετε ιδιαίτερα αγγλικών.

«Η πιο οικονομική και αποτελεσματική λύση πάντως, είναι να βρει κάποιος να κάνει ιδιαίτερο σε γκρουπάκι δύο ή τριών ατόμων», λέει η Έφη. «Θα κοστίσει περίπου 10€ ανά άτομο την ώρα ή μπορεί και λιγότερο, για δύο φορές την εβδομάδα και θα έχουν το πλεονέκτημα του ιδιαιτέρου με τιμές ενός καλού φροντιστηρίου», προσθέτει.

Εξυπακούεται ότι όσον αφορά το ιδιαίτερο, η έκδοση απόδειξης ενδέχεται να αυξήσει το κόστος του μαθήματος. Σημειώστε επίσης, ότι αν θέλετε να έχετε μια γενική εικόνα για τις τιμές των ιδιαιτέρων, μπορείτε πέρα από το… παραδοσιακό ψάξιμο στις Χρυσές Αγγελίες, να επισκεφτείτε αυτό εδώ το site, το οποίο έχει δημιουργηθεί από εκπαιδευτικούς και μαθητές ξένων γλωσσών και σας παρέχει την δυνατότητα να βρείτε εύκολα τον καθηγητή που ταιριάζει στις οικονομικές και χρονικές δυνατότητές σας.

The tsaba lives…

Δεκάδες ιστοσελίδες πανεπιστημίων και οργανισμών προσφέρουν δωρεάν online μαθήματα αξιοποιώντας ποικίλες μεθόδους, όπως quiz, φωτογραφίες, παιχνίδια, συνομιλία με φυσικούς ομιλητές των γλωσσών κλπ. Ενδεικτικά αναφέρουμε την σελίδα του BBC (διαθέτει συνολικά 40 γλώσσες), το Livemocha (38 γλώσσες), το Busuu και το Polygot, στο οποίο πέρα από τις «κλασσικές» ξένες γλώσσες μπορείτε να μάθετε μέχρι και Σουαχίλι.

Για τους κατοίκους της πόλης, δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών πραγματοποιούνται σε έναν πολύ όμορφο χώρο στην Πλάκα, στο Βρυσάκι, (οδός Βρυσακίου 17, πίσω από τη Στοά του Αττάλου), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Athens Fringe Network. Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά και Τούρκικα. Για να δείτε το πρόγραμμα των μαθημάτων και να δηλώσετε ενδιαφέρον κάντε κλικ εδώ.

Στον δήμο Ηλιούπολης, ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός συνεχίζει για δεύτερη χρονιά τον κύκλο δωρεάν μαθημάτων ξένων γλωσσών και πολιτισμού, στο νέο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (κτίριο ΟΤΕ - Νικομάχου 18). Φέτος, εκτός από τη συνέχιση των παλαιών τμημάτων Ιταλικών, Ισπανικών και Τουρκικών, μέχρι να ολοκληρώσουν τον βασικό κύκλο επιμόρφωσης, θα ξεκινήσουν δύο νέα τμήματα Τουρκικών, (Πέμπτη 18:00-20:00 & Σάββατο 10:00-12:00) καθώς και δύο νέα τμήματα Ισπανικών (Τρίτη 16:30:18:00 & 18:30-20:00). Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 210 9940699.

Σημειώστε επίσης, ότι δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών διεξάγονται σε πολλούς δήμους της Ελλάδας με σειρά προτεραιότητας μέσω του προγράμματος «Κέντρα Δια Βίου Μάθησης – Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας», το οποίο τρέχει αυτήν την περίοδο. Για την Αθήνα συγκεκριμένα, αναλυτικές πληροφορίες για την εγγραφή σας μπορείτε να βρείτε εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v