Προγράμματα δήμων: Μαθαίνοντας... τέχνες!

Σεμινάρια, εργαστήρια, γνωριμία με την τέχνη, ελεύθερα πανεπιστήμια, διδασκαλία ξένων γλωσσών. Τα προγράμματα των Δήμων της Αττικής για να μάθετε τέχνη – και όχι μόνο.
Προγράμματα δήμων: Μαθαίνοντας... τέχνες!
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Παρά τις αρκετές δυσκολίες στην εύρεση πόρων, η πλειοψηφία των δήμων της Αττικής κατάφερε για ακόμα μια φορά να παρουσιάσει τις πολιτιστικές τους δράσεις για τους δημότες.

Εργαστήρια, διαλέξεις, σεμινάρια κάθε λογής, φροντιστήρια ξένων γλωσσών από εθελοντές και ένα σωρό ακόμα ενδιαφέρουσες ασχολίες, υπόσχονται να κρατήσουν σώμα και πνεύμα δημιουργικά απασχολημένο για έναν ακόμα χειμώνα, με αρκετά μικρό κόστος.

Αφού ρίξετε μια πρώτη ματιά στα δωρεάν σεμινάρια ανεξάρτητων δημόσιων φορέων, τα οποία παρουσιάσαμε σε πρόσφατο άρθρο, δείτε παρακάτω αναλυτικές πληροφορίες για τα πολιτιστικά προγράμματα των δήμων.

Δήμος Αθηναίων
Οι δραστηριότητες οι οποίες πραγματοποιούνται στα Πολιτιστικά Κέντρα του ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων) περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων θέατρο νέων, ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς για παιδιά και ενήλικες, εικαστικά εργαστήρια ενηλίκων, σεμινάρια φωτογραφίας και σεμινάρια μουσικής γνωριμίας για παιδιά.

Σε γενικές γραμμές το κόστος είναι 10€ το μήνα για συγκεκριμένα μαθήματα, ενώ αρκετά από αυτά όπως οι παραδοσιακοί χοροί διδάσκονται δωρεάν. Η εγγραφή κοστίζει 5€ για δημότες των Αθηνών, ενώ για τα προγράμματα τα οποία απευθύνονται σε παιδιά το κόστος είναι συνήθως 15€ εφάπαξ. Για άνεργους, τρίτεκνους και πολύτεκνους, υπάρχουν ειδικές τιμές. Οι εγγραφές πραγματοποιούνται στα πολιτιστικά κέντρα του ΟΠΑΝΔΑ θα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να κάνετε ένα τηλέφωνο στα εκάστοτε τμήματα αφενός για να δείτε κατά πόσο υπάρχουν θέσεις, αφ’ ετέρου για να ενημερωθείτε για πιθανές αλλαγές στο πρόγραμμα των μαθημάτων. Σημειώστε επίσης, πως για την συμμετοχή σας σε προγράμματα που απαιτούν σωματική άσκηση, όπως για παράδειγμα οι παραδοσιακοί χοροί, είναι απαραίτητη η προσκόμιση βεβαίωσης από παθολόγο.

Κατεβάστε στα Σχετικά Έγγραφα την λίστα με τα κατά τόπους πολιτιστικά κέντρα, καθώς και πληροφορίες για τις δραστηριότητες του κάθε κέντρου.

Δήμος Ίλιου
Πλήθος σεμιναρίων και επιμορφωτικών προγραμμάτων έχει προγραμματίσει για τους επόμενους μήνες το πολιτιστικό κέντρο του δήμου Ίλιου. Συγκεκριμένα, τον μήνα Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί σειρά διαλέξεων με θέματα όπως η Λογοτεχνία, η Ψυχολογία, η Οικιακή Οικονομία και η Γεωπονική στο Κέντρο Γυναικών του Δήμου, με ελεύθερη είσοδο. Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε στο 2102693617. Δείτετο πρόγραμμα εδώ. Στον τομέα των επιμορφωτικών εργαστηρίων, τα τμήματα που λειτουργούν αφορούν την εκμάθηση κοπτικής/ραπτικής, αγιογραφίας, κατασκευής κοσμήματος, παραδοσιακών χορών και πληροφορικής. Το κόστος για τους δημότες ανέρχεται στα 10€ ανά μήνα (συν 5€ εγγραφή). Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Δήμος Κηφισιάς
Ο δήμος των Βορείων Προαστίων δραστηριοποιείται πολιτιστικά με δύο τρόπους για τον φετινό χειμώνα. Φέτος, όπως και κάθε χρόνο λειτουργεί το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο με μαθήματα/διαλέξεις για τους δημότες, οι οποίες πραγματοποιούνται στην Βιβλιοθήκη του δήμου (Αγ. Θεοδώρων και Δ. Κυριακού). Ενδεικτικά, τον Οκτώβριο εισηγητές από την Πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι μόνο θα μιλήσουν για θέματα φιλοσοφίας, ελληνικής τέχνης, ψυχικής υγείας, ιστορίας και αρχιτεκτονικής. Το κόστος για την συμμετοχή στις παραδόσεις είναι 30€ και καταβάλλεται σε δύο δόσεις των 15€ ανά εξάμηνο. Κατεβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων από τα Σχετικά Έγγραφα.

Παράλληλα, τον Οκτώβριο ξεκινούν και τα μαθήματα καλλιτεχνικής παιδείας με ζωγραφική, εφαρμοσμένες τέχνες, αγιογραφία, παραδοσιακούς χορούς, σκάκι, θέατρο και χορωδία νέων. Η συμμετοχή στα μαθήματα ανέρχεται στα 15€ ανά μήνα, ενώ ορισμένα από αυτά όπως η αγιογραφία είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 213 2007204-205-207.

Δήμος Αμαρουσίου
Πλούσιο και φέτος το πρόγραμμα του δήμου Αμαρουσίου, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εργαστήρια αγιογραφίας, μαριονέτας, παιδικής χειροτεχνίας για παιδιά από 7 έως 15 ετών, κοσμήματος, ζωγραφικής για ενήλικες, ψηφιδωτού, θεατρικό παιχνίδι, χορό, εναλλακτική γυμναστική (γιόγκα-πιλάτες) και μουσική. Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

Οι αιτήσεις για συμμετοχή στα τμήματα γίνονται στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 85, ενώ το κόστος συμμετοχής για δημότες ξεκινά από 10€ ανά μήνα (συν 20€ εγγραφή) και φτάνει μέχρι και τα 40€, ανάλογα το μάθημα. Κατεβάστε την αίτηση από εδώ. Σημειώστε επίσης, ότι ισχύουν ειδικές εκπτώσεις 50% για μακροχρόνια άνεργους, άπορους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Δήμος Χαλανδρίου
Το Σώμα Εθελοντών του Δήμου συνεχίζει και φέτος κάθε Τετάρτη τα μαθήματα πλεξίματος (12:30 με 14:00) ξεκινώντας από τις 9 Οκτωβρίου, τα μαθήματα κοπτικής- ραπτικής (15:00 με 17:00) και τις ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους. Και τα μαθήματα και οι ξεναγήσεις γίνονται δωρεάν, ενώ οι εγγραφές γίνονται καθημερινά στο γραφείο του σώματος εθελοντών (Α. Παπανδρέου 28, τηλ: 210-6811228).

Παράλληλα, στον Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο, όπως μας πληροφόρησε ο Πρόεδρος κ. Κωσταντίνος Αγγελής, προγραμματίζονται εικαστικά δρώμενα με ζωγράφους από το Χαλάνδρι, κύκλοι σεμιναρίων και εκδηλώσεων με αφορμή το έτος Καβάφη και δημιουργία θεατρικής ομάδας η οποία θα παρουσιάσει το καλοκαίρι του 2014 την δουλειά της στο Κέντρο. Τέλος, στην βιβλιοθήκη του Αετοπούλειου ήδη «τρέχει» ο μαραθώνιος παιδικής ανάγνωσης . Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα βγει στις επόμενες ημέρες και θα το βρείτε εδώ.

Δήμος Πειραιά
Στις δημοτικές κοινότητες του δήμου έχουν ήδη αρχίσει οι εγγραφές για τα τμήματα ζωγραφικής. Στην Α’ Δημοτική Κοινότητα τα μαθήματα γίνονται στο Πολιτιστικό Εργαστήρι Καλλίπολης κάθημερινά, ενώ το κόστος είναι 20€ ανά μήνα. Πληροφορίες: 210 4510123 – 6934724535. Στην Β΄ Δημοτική Κοινότητα, στο ισόγειο της Ελευθερίου Βενιζέλου 27, πραγματοποιούνται μαθήματα ζωγραφικής και αγιογραφίας για ενήλικες, με κόστος 15€ μηνιαίως συν 10€ εγγραφή. Πληροφορίες: 210 4175897 – 6945818723. Στην Δ’ Δημοτική Κοινότητα, στον πολυχώρο «Κώστας Κωσταράκος», λειτουργεί τμήμα παιδικής ζωγραφικής κάθε Δευτέρα (10€ μηνιαίως, τηλ: 2104194373 – 6946055863), ενώ στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα λειτουργεί επίσης παιδικό τμήμα στο Πρότυπο Μουσικό Κέντρο με κόστος 10€ μηνιαίως. Αναλυτικά το πρόγραμμα για όλες τις κοινότητες εδώ

Παράλληλα, έχουν αρχίσει οι εγγραφές και για το κέντρο δια βίου μάθησης για ενήλικες ανεξαρτήτως ηλικίας και μόρφωσης. Για την ένταξη σας στα τμήματα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης στο τμήμα Δια Βίου Μάθησης Δήμου Πειραιά, στη διεύθυνση Ακτή Ποσειδώνος και Δημοσθένους 2 (Πύργος), 2ος όροφος, έχοντας φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας. Για πληροφορίες και εγγραφές απευθυνθείτε στο τηλ. 2132024715. Περισσότερα για το περιεχόμενο των δωρεάν μαθημάτων εδώ.

Δήμος Αγίας Παρασκευής
Στο εργαστήρι τέχνης ενηλίκων του δήμου Αγίας Παρασκευής, τα μαθήματα περιλαμβάνουν κατασκευή κοσμήματος, γλυπτική, ζωγραφική φωτογραφία, υποκριτική/αυτοσχεδιασμό, χαρακτική, αγιογραφία και ιστορία της τέχνης. Πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση, ενώ για τους δημότες δεν υπάρχει κανένα απολύτως κόστος συμμετοχής. Για να κλείσετε θέση τηλεφωνήστε στο 2103016626. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Δήμος Ηλιούπολης
Τα εργαστήρια τέχνης του δήμου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ζωγραφική, χορωδία, θεατρικό εργαστήρι, μουσικό εργαστήρι λαϊκών οργάνων (μπουζούκι), ενώ οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει. Για την παρακολούθηση των εργαστηρίων απαιτείται συνδρομή 50 € ετησίως και υπάρχουν ειδικές εκπτώσεις για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, πολύτεκνοι, άποροι, φοιτητές). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο: 210 9940699.

Δήμος Ζωγράφου
Διεξόδους στις καλλιτεχνικές ανησυχίες των δημοτών του δίνει και ο δήμος Ζωγράφου με την λειτουργία δύο τμημάτων ζωγραφικής, ενός θεατρικού εργαστηρίου, ενός τμήματος φωτογραφίας, τριών τμημάτων παραδοσιακών χορών, ενός τμήματος ευρωπαϊκών και λάτιν χορών και ενός τμήματος θεατρικού παιχνιδιού. Τα μαθήματα γίνονται πρωί και απόγευμα, ενώ οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει και είναι 30€, χωρίς άλλη μηνιαία οικονομική επιβάρυνση. Δείτε το πρόγραμμα εδώ. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2107713802 και 2107472011. 

Δήμος Νέας Σμύρνης
To πρόγραμμα του πολιτιστικού οργανισμού του δήμου της Νέας Σμύρνης για τον χειμώνα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μαθήματα παραδοσιακών και λάτιν χορών, αγιογραφία, ζωγραφική, κιθάρα, φωτογραφία, χοροκίνηση και θεραπευτική γυμναστική. Τα εργαστήρια γίνονται τις καθημερινές, ενώ υπάρχουν πρωινά και απογευματινά τμήματα. Το κόστος ανέρχεται στα 30€ ανά μάθημα ανά μήνα (15€ για άνεργους και πολύτεκνους), ενώ αν συμμετέχετε σε δύο μαθήματα και πάνω το κόστος ανέρχεται σε 20€ ανά μάθημα ανά μήνα (10€ για άνεργους και πολύτεκνους). Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v