6 τρομακτικά αθλήματα για όσους λατρεύουν τον κίνδυνο

Αναρρίχηση σε καταρράκτη, ποδηλατάδες στο χείλος του γκρεμού. Τα πιο extreme των extreme sports του πλανήτη, σε έξι βίντεο που θα σας κάνουν να τρομάξετε.
6 τρομακτικά αθλήματα για όσους λατρεύουν τον κίνδυνο
Αν θεωρείτε το bungee jumping extreme sport, η λίστα που ακολουθεί θα σας κάνει να το ξανασκεφτείτε. Υπάρχουν αθλήματα τόσο επικίνδυνα όσο η κατάβαση ενός εξηντάμετρου καταρράκτη, και άνθρωποι στον κόσμο τόσο… αθεόφοβοι, ώστε να οδηγούν το mountain bike τους στο πλάτους δέκα εκατοστών χείλος ενός γκρεμού, 180 μέτρα πάνω από τα βράχια της Βόρειας Θάλασσας. Κι έχουμε και τα βίντεο που το αποδεικνύουν.

Hiking στο Βουνό Huashan της Κίνας

Υψόμετρο που αγγίζει τα 2.100 μέτρα, ετοιμόρροπες ξύλινες σανίδες πλάτους 60 εκατοστών, αλυσίδες καρφωμένες στο μαλακό ιζηματογενές πέτρωμα των βράχων και γκρεμοί που αγγίζουν τα 915 μέτρα κάτω από τα πόδια σας. Κι όμως, υπάρχουν άνθρωποι που ακολουθούν την «διαδρομή» η οποία αγκαλιάζει το βουνό, από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Ο αριθμός των θανάτων δεν έχει καταγραφεί επίσημα –είναι πάντως αρκετοί ώστε να δικαιολογείται το… χαϊδευτικό «Βουνό του Θανάτου» που του έχουν δώσει οι Κινέζοι.



Ορειβασία στον Προφήτη, στην Καλιφόρνια

Αυτός ο Προφήτης μπορεί να μαντέψει το μέλλον σας με επιτυχία της τάξης του 100%, αν δοκιμάσετε να τον ανεβείτε χωρίς να είστε παγκόσμιος πρωταθλητής ορειβασίας, και δεν διαθέτετε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Σχεδόν λείος, ο επιβλητικός βράχος υψώνεται σε ευθεία γραμμή για περισσότερα από 550 μέτρα. Το πέτρωμα του Προφήτη είναι τόσο σκληρό, που τα συνηθισμένα καρφιά ορειβασίας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.



Ποδηλασία στο Moher, Ιρλανδία

Η πιο επικίνδυνη διαδρομή ποδηλασίας στον πλανήτη, ακολουθεί τους αρχαίους σχηματισμούς αμμόλιθου που υψώνονται 180 μέτρα πάνω από τα παλιρροϊκά κύματα. Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι δεν υπάρχει κανείς αρκετά ατρόμητος ακόμα και για να περπατήσει την διαδρομή, αρκετοί φανατικοί mountain bikers ρισκάρουν τη ζωή τους ενάντια σε ένα φύσημα του ανέμου ή μια απλή στραβοτιμονιά και καταφέρνουν να ισορροπούν τα ποδήλατά τους στο χείλος του γκρεμού, που σε σημεία στενεύει τόσο ώστε να μην ξεπερνά τα 10 εκατοστά σε πλάτος.



Kayak στους καταρράκτες Palouse στην Ουάσινγκτον

Σε ηλικία 22 μόλις ετών, ο Tyler Bradt αποφάσισε να συμπεριλάβει τον 60 μέτρων καταρράκτη Palouse στην διαδρομή που θα διένυε με το kayak του. «Καλωδιωμένος» με έναν αξιοσέβαστο αριθμό καμερών που θα κατέγραφαν το στοίχημα ζωής ή θανάτου, ο Bradt πλησίασε την άκρη του καταρράκτη και συνέχισε να κωπηλατεί. Διένυσε τα εξήντα μέτρα μέσα από τον τεράστιο καταρράκτη πριν πέσει τελικά, μαζί με το kayak του, στα νερά του ποταμού από κάτω. Επιβίωσε την πτώση και απέδειξε, όπως ήθελε, ότι για έναν έμπειρο kayaker, ακόμα και ένας γιγάντιος καταρράκτης μπορεί να είναι απλώς άλλο ένα κομμάτι της διαδρομής του. Αυτό είναι το συγκλονιστικό του βίντεο.



Κωπηλασία με τους καρχαρίες στην Καλιφόρνια

Το λεγόμενο paddle boarding είναι ένας συνδυασμός του σερφ και της κωπηλασίας, που υπό κανονικές συνθήκες δεν θεωρείται extreme sport. Εκτός εάν προσθέσεις στην εξίσωση μερικούς καρχαρίες, όπως έκανε το 2010 στην Καλιφόρνια ο Chuck Patterson, θέλοντας να καταγράψει με την κάμερά του ένα ζευγάρι λευκών καρχαριών, οι οποίοι τον πλησίασαν επικίνδυνα.



Ορειβασία στους καταρράκτες της Βρετανικής Κολούμπια

Και αν το να κατέβετε έναν καταρράκτη δεν σας φαίνεται αρκετά τρομακτικό, φανταστείτε να τον… ανεβαίνετε. Με ειδικό εξοπλισμό, όμως, όλα γίνονται, όπως θα μπορούσαν να σας πουν οι ορειβάτες των καταρρακτών, που σκαρφαλώνουν γιγάντιους όγκους νερού προσφάτως παγωμένους. Στη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά, αυτό το σπορ πηγαίνει (κυριολεκτικά) σε νέα επίπεδα, με τους ορειβάτες να σκαρφαλώνουν παγωμένους καταρράκτες ύψους 182 μέτρων. Σε αντίθεση με τον αλπικό πάγο, οι καταρράκτες κρύβουν κινδύνους που περιλαμβάνουν ποικίλα επίπεδα ψύξης του νερού και σημεία που λιώνουν, εξαιτίας της περιοδικής τους επαφής με τον ήλιο, πράγμα που σημαίνει ότι η ώρα της ημέρας και βέβαια ο σωστός εξοπλισμός είναι ζητήματα… ζωής και θανάτου για τους αθλητές.



Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v