Όταν μεγαλώσω θα γίνω… ζογκλέρ!

Η τέχνη της «ανάρριψης» αποκτά όλο και περισσότερους θαυμαστές που αναζητούν, μέσα από παιχνίδια ισορροπίας και αυτοσυγκέντρωσης, την χαλάρωση αλλά και την ψυχαγωγία. Τι χρειάζεται να ξέρετε για το juggling; Ποια είναι τα σωστά αντικείμενα και ποια τα πρώτα βήματα;
Όταν μεγαλώσω θα γίνω… ζογκλέρ!
της Έλενας Μπούλια

Ποιος δεν χαμογελά κάθε φορά που σε ένα φανάρι, στο κέντρο της Αθήνας, ξεπετάγεται ένας πανευτυχής, πολύχρωμος ζογκλέρ, ο οποίος χωρίς να δείχνει να απασχολείται ιδιαίτερα από τα καυσαέρια, τα μηχανάκια και τον ελάχιστο χρόνο του, χορεύει και πετά μπαλάκια στον αέρα;

Από τους δρόμους της Αθήνας έως το «cirque de soleil», το οποίο θα απολαύσουμε στην Ελλάδα στις αρχές Σεπτεμβρίου, το juggling αποτελεί μία σύγχρονη τέχνη που εντυπωσιάζει τους θεατές και προσφέρει στιγμές διασκέδασης και χαλάρωσης στους εφαρμοστές του. Αν, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα ταλαντούχοι και τυχεροί μπορεί να τους προσφέρει και χρήματα –από λίγα έως πολλά.

Τι ακριβώς είναι, όμως, το juggling, γιατί μας αρέσει και πώς μπορεί κανείς να γίνει… ζογκλέρ;

Τι είναι το juggling;
Το juggling είναι μία επιδεξιότητα να κινείς αντικείμενα για σκοπούς αθλητικούς ή ψυχαγωγικούς. Η πιο αναγνωρίσιμη μορφή juggling είναι αυτή της ανάρριψης αντικειμένων στον αέρα, ξανά και ξανά. Όσο περισσότερα είναι τα αντικείμενα που πετιόνται ταυτόχρονα στον αέρα, χωρίς να πέσουν κάτω, τόσο πιο επιδέξιος είναι ο ζογκλέρ –οι πολύ έμπειροι χρησιμοποιούν πάσης φύσης αντικείμενα, όπως μαχαίρια, πυρσούς φωτιάς ή και αλυσοπρίονα (μην το επιχειρήσετε στο σπίτι).

Σύμφωνα με αρχαίες Αιγυπτιακές τοιχογραφίες, τα ζογκλερικά χρονολογούνται από το 1.900 π.Χ., ενώ και στην Ελλάδα, την Κίνα, την Ινδία, τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και τις φυλές Αζτέκων και Πολυνησίων καταγράφονται ιστορίες με ακροβάτες και χορευτές, οι οποίοι πετούσαν μπάλες στον αέρα. Κατά τον Μεσαίωνα το… σπορ θεωρήθηκε ανήθικο και οι ζογκλέρ περιορίστηκαν σε πανηγύρια και καπηλειά. Με την δημιουργία των τσίρκο, από το 1768 και μετά, οι ζογκλέρ βρήκαν το σπίτι τους, ενώ το 1950 είχαν τόσο πολύ πολλαπλασιαστεί που αποφάσισαν να ενωθούν και να δημιουργήσουν τον Διεθνή Οργανισμό Ζογκλέρ, ο οποίος ακόμα πραγματοποιεί ετήσια συνέδρια.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια η κουλτούρα του juggling συνεχίζει να αναπτύσσεται, όλο και περισσότεροι ενδιαφέρονται να μυηθούν σε περίτεχνα κόλπα με μπάλες και κορίνες, να αναγνωριστούν μέσα από διαγωνισμούς και φεστιβάλ ή έστω να παρουσιάσουν τις ικανότητες τους στους βαριεστημένους οδηγούς, στα φανάρια, κερδίζοντας έτσι και ένα πενιχρό μεροκάματο.

Πώς θα μάθω ζογκλερικά;
Ζογκλέρ μπορεί κανείς να θέλει να γίνει «επαγγελματικά» με την έννοια του καλλιτέχνη του δρόμου (και όχι μόνο) ή για λόγους προσωπικής του ευχαρίστησης. Σε κάθε περίπτωση, για να μάθει κάποιος τα πρώτα βήματα -ή πιο σωστά τα πρώτα πετάγματα- θα χρειαστεί την βοήθεια ενός έμπειρου ζογκλέρ. Αν δεν σας βρίσκεται κάποιος… διαθέσιμος, τα παρακάτω videos και sites μπορούν να σας βοηθήσουν:

Juggling με 3 μπάλες


Τα απαραίτητα props για να ξεκινήσετε
Οι μπάλες, οι κορίνες, τα diabolo, τα yo-yo και όλα τα «παιχνίδια» που χρησιμοποιούν οι ζογκλέρ στα κόλπα τους ονομάζονται props. Όλα αυτά μπορείτε να τα βρείτε και να τα αγοράσετε online από το e-shop zogler.gr.
 
Οι τιμές τους; Οι λεγόμενες footbags ενδεικτικά ξεκινούν από 3,20 ευρώ, τα diabolo από 23,60 ευρώ, ένα σετ με 4 κορίνες από 26,60 ευρώ και τα yo-yo’s από 13,30 ευρώ.

Δείτε στα Σχετικά Άρθρα αφιέρωμα με συνεντεύξεις στους «Καλλιτέχνες του Δρόμου».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v