Επιτραπέζιο έγκλημα ζητά... θύτες

Δολοφονία, ύποπτοι και έρευνες μοναχών σ'ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για επίδοξους ενόχους και ντετέκτιβ. Ένα έγκλημα εμπνευσμένο από το "Όνομα του Ρόδου" ζητά λύσεις.
Επιτραπέζιο έγκλημα ζητά... θύτες
του Θανάση Πάτσιου

"Καλέ μου Άντσο, αν ήξερα τις απαντήσεις σε όλα, θα δίδασκα Θεολογία στο Παρίσι."
Καυστικός ο Σον (Σιν για τους παππούδες) Κόνερι στο Όνομα του Ρόδου, υπενθυμίζει στο βοηθό του ότι η αφορμή μπορεί να είναι η δολοφονία ενός μοναχού, αλλά η αιτία είναι η κατάσταση στα εκκλησιαστικά της εποχής.

Αρκετά χρόνια μετά, η δολοφονία στο μυθιστόρημα του Έκο (και αργότερα την ταινία του Ανό) είναι το τέλειο θεματικά περιτύλιγμα για το Mystery of the Abbey. Tο παιχνίδι της Days of Wonders για 3-6 παίχτες δανείζεται το έγκλημα, το σκηνικό και τους πρωταγωνιστές (μοναχούς) και αναπαραστά μια ανάλογη έρευνα σε ένα μοναστήρι του 14ου αιώνα.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι σταδιακής εξάλειψης υπόπτων στα πρότυπα του Cluedo, με ιντριγκαδόρικες όμως προσθήκες και επιπλέον μηχανισμούς.

Περιγραφή
Στην αρχή του παιχνιδιού μία από τις 24 κάρτες υπόπτων κρύβεται κάτω απ'το ταμπλό. Αυτός θα είναι ο κολασμένος δολοφόνος της μονής. Ο κάθε παίχτης αναλαμβάνει ένα μοναχό-ντετέκτιβ και παίρνει στα χέρια του ένα μέρος των υπόλοιπων καρτών και μία λίστα με τους πιθανούς υπόπτους. 
Το ταμπλό αντικατοπτρίζει τη μονή και είναι χωρισμένο σε δωμάτια (parlor, confessiary, library...), κελιά μοναχών και εξωτερικούς χώρους. Οι γύροι χωρίζονται σε 4 σειρές και κατά τη διάρκειά τους οι παίχτες επιχειρούν να καταλήξουν στον ένοχο, διαγράφοντας από τη λίστα τους σιγά-σιγά αθώους.

Η γνώση προκύπτει αφενός από τις κάρτες που κρατά καθένας επάνω του, αφετέρου από ερωτήσεις που γίνονται μεταξύ μοναχών που βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο. Η ερώτηση αφορά χαρακτηριστικά των μοναχών (τάγμα, τίτλο, εξωτερικά χαρακτηριστικά...) και εάν απαντηθεί, πρέπει να απαντηθεί ειλικρινώς. Ο ερωτώμενος μπορεί να επιλέξει να μην απαντήσει (όρκος σιωπής), αλλά τότε χάνει το δικαίωμα αντερώτησης.

Τα δωμάτια προσφέρουν επιπλέον επιλογές στη δράση:
  • στο parlor κανείς μπορεί να τραβήξει μια έξτρα κάρτα υπόπτων
  • στην κρύπτη να κερδίσει μια έξτρα σειρά
  • στο κελιά των μοναχών κανείς μπορεί να "κλέψει" μια κάρτα αντιπάλου κλπ

Παραγωγή
Το επίπεδο παραγωγής είναι πολύ υψηλό, όπως άλλωστε θα περίμενε κανείς από την Days of Wonders. Το ταμπλό είναι πανέμορφο με μεγάλη λεπτομέρεια στη σχεδίαση. Οι κάρτες ακολουθούν τα ίδια πρότυπα, όντας τυπωμένες σε χοντρό χαρτί και ανάγλυφες. Τα πιόνια είναι πλαστικά, αλλά μεγάλης λεπτομέρειας, ενώ η εταιρία έχει προβλέψει και εσωκλείσει έγχρωμα φύλλα υπόπτων (50) για τους επίδοξους ερευνητές! Πινελιά/όσκαρ- μεράκι η μικρή μεταλλική καμπάνα που οφείλει να χτυπά ο κάθε μοναχός στην αρχή της σειράς.

Κανόνες
Οι κανόνες είναι απλοί, σύντομοι και καλογραμμένοι. Το παιχνίδι προσφέρεται για παρέες με μη μυημένους στα επιτραπέζια, καθώς δεν τρομάζει με άπειρους κανόνες και υποπεριπτώσεις. Παράλληλα, η δομή επιτρέπει τακτικό παίξιμο από εμπειρότερους, μιας και η επίκαιρη και σωστή χρήση των καρτών αμοίβονται. Στο τέλος του βιβλίου οδηγιών προσφέρονται βαριάντες για παρέες που επιθυμούν λιγότερη τύχη ή/και συντομότερο παιχνίδι.

Άξιο προσοχής είναι ότι το σύστημα στηρίζεται στην ειλικρίνεια και την προσοχή των παικτών κατά τις απαντήσεις. Πιθανό λάθος (θελημένο ή όχι), μπορεί να προκαλέσει χάος, καθώς τα συμπεράσματα όλων των παικτών (συμπεριλαμβανομένου του φταίχτη) από αυτό το σημείο κι έπειτα θα στηρίζονται στο λάθος στοιχείο.

Εντέλει
Το Mystery of the Abbey είναι πάνω απ' όλα ένα διασκεδαστικό και παρεΐστικο παιχνίδι. Δίχως αμφιβολία οι σχεδιαστές χρησιμοποιήσαν σα βάση τους μηχανισμούς του Cluedo, τους οποίους ωστόσο εμπλούτισαν και αναβάθμισαν σε μεγάλο βαθμό. Θα ήταν άδικο να συγκρίνονται τα δυο παιχνίδια, αφού έχουν τόση σχέση όσο τα κρυφτό/κυνηγητό με το paintball.

Το θέμα είναι έντονο σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας, στοιχείο στο οποίο συντελούν τόσο οι μηχανισμοί όσο και τα components. Είναι εύκολο στην εκμάθηση, με αρκετή όμως στρατηγική και στα 90' που κρατάει προσφέρει ανατροπές και αρκετό γέλιο: Το πρώτο θα ήταν σίγουρα επιδίωξη του... Έκο, το δεύτερο με βεβαιότητα απευκταίο από τον ηγούμενο της μονής!

Το Mystery of the Abbey είναι διαθέσιμο στα καταστήματα Κάισσα (κατάστημα στο χάρτη), καθώς και σε πολυκαταστήματα που προμηθεύονται επιτραπέζια παιχνίδια, έναντι €45. Λίγο φθηνότερο, €34-40, διατίθεται από ευρωπαϊκά sites σε Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία από όπου μπορείτε να το παραγγείλετε online.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v