Παρατήρηση φαλαινών vs φαλαινοθηρία σημείωσατε... 1 (;)

Τα πορίσματα μιας νέας έρευνας, που θέλει την παρατήρηση φαλαινών πολύ επικερδέστερη από το κυνήγι τους, βγήκαν στο φως πάνω στην ώρα για να ταράξουν τα νερά στην ετήσια συνδιάσκεψη της Διεθνούς Επιτροπής για τη Φαλαινοθηρία. Είναι, όμως, τα οικονομικά στοιχεία αρκετά για την κατάργησή της;
Παρατήρηση φαλαινών vs φαλαινοθηρία σημείωσατε... 1 (;)
Καθώς η ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας βρισκόταν σε εξέλιξη στη Μαδέιρα, τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας ήρθαν να... ταράξουν τα νερά.

Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία παρήγγειλε το IfAW (International Fund for Animal Welfare) τα κέρδη από την παρατήρηση φαλαινών, που ανθεί τα τελευταία χρόνια ως κλάδος της ταξιδιωτικής, αλλά και της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας, είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά της φαλαινοθηρίας.

Έχοντας συλλέξει στοιχεία από εταιρείες που διοργανώνουν παρατήρηση φαλαινών με πλοιάρια, τουριστικούς οργανισμούς και συμβούλια, ερευνητές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι Economists at Large, που ανέλαβαν την έρευνα, κατέληξαν στο πόρισμα ότι η βιομηχανία αυτή τη στιγμή αποφέρει 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, έχοντας διπλασιάσει τα κέρδη της σε μία δεκαετία, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνονται στην Ασία.

Μόνο το 2008, 13 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σε εκδρομές παρατήρησης φαλαινών σε 113 χώρες του κόσμου.

Το IfAW, βασισμένο στα συμπεράσματα της έρευνας, υποστηρίζει πως τα κράτη που συμμετέχουν στη διεθνή συνδιάσκεψη θα πολλαπλασίαζαν τα κέρδη τους αν αντικαθιστούσαν τη φαλαινοθηρία με παρατήρηση φαλαινών, η οποία είναι εμφανώς πολύ πιο οικολογική, αειφόρος και επικερδής.

«Οι φάλαινες αξίζουν πολλά περισσότερα ζωντανές παρά νεκρές» είπε στο BBC ο Patrick Ramage, διευθυντής του προγράμματος του IfAW για τις φάλαινες, και πρόσθεσε «την ώρα που οι κυβερνήσεις κάθονται εδώ [στη συνδιάσκεψη] διαφωνώντας σχετικά με το τι θα κάνουν με τη φαλαινοθηρία, οι πολίτες τους δίνουν την απάντηση».

Παρ’ όλα αυτά, ο Ισλανδός εκπρόσωπος στη συνδιάσκεψη, Tomas Heidar, είπε ότι οι δύο βιομηχανίες, φαλαινοθηρία και παρατήρηση φαλαινών, είναι συμβατές και μπορούν να αναπτυχθούν παράλληλα.

Η Ισλανδία πρόσφατα ανακοίνωσε σημαντική επέκταση του κυνηγιού για τα πτερύγια των φαλαινών σε 150 φάλαινες –συν 100 φάλαινες minke– για το τρέχον έτος.

Ως οργανισμός ενάντι στη φαλαινοθηρία, το IfAW έχει επανηλειμένως σχεδιάσει καμπάνιες και διαμαρτυρίες ενάντια στη φαλαινοθηρία στην Ισλανδία, η οποία, όπως επισημαίνει, ζημιώνει την εγχώρια βιομηχανία παρατήρησης φαλαινών –γεγονός που έγινα ιδιαίτερα αισθητό το 2006, όταν οι επιβαίνοντες σε νορβηγικό σκάφος είδαν μια φάλαινα Minke να καρφώνεται στο καμάκι ενός φαλαινοθηρικού.

Ο Ισλανδός εκπρόσωπος στην Επιτροπή, παρ’ όλα αυτά, επέμεινε ότι στη χώρα του οι δύο βιομηχανίες στη χώρα του έχουν συνυπάρξει αρμονικά για πολλά χρόνια: «οι ισχυρισμοί ότι η φαλαινοθηρία ζημιώνει την παρατήρηση φαλαινών έχουν αποδειχτεί αβάσιμοι» δήλωσε στο BBC. «Αντιθέτως, τα κέρδη από την παρατήρηση φαλαινών αυξάνονται σταθερά από το 2006, οπότε και ξαναρχίσαμε την εμπορική φαλαινοθηρία».

Η.Κ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v