Γεωγραφία του Κόσμου: Εσείς, πόση γεωγραφία ξέρετε;

Φτιαγμένο για παιδιά αλλά κυρίως για... μεγάλους που έχουν μείνει πίσω στις γνώσεις τους περί γεωγραφίας, η Γεωγραφία του Κόσμου έρχεται να προστεθεί στη σειρά των επιτραπέζιων παιχνιδιών που σου δίνουν πληροφορίες μέσα από το παιχνίδι.    
Γεωγραφία του Κόσμου: Εσείς, πόση γεωγραφία ξέρετε;
Κάθε ιστορία για επιτραπέζιο παιχνίδι που εκδίδεται ή κυκλοφορεί στην Ελλάδα έχει τις αρχές της είτε στην Monopoly είτε στο Trivial Persuit- άντε και το Risk για τους πιο «ψαγμένους» ή το Scrabble για τους πιο «κουλτουριάρηδες».

Ετσι, μπορούμε εύκολα να πούμε πως οι Έλληνες ανακάλυψαν τη χαρά του να «μαθαίνεις» μέσα από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, κάπου εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν το παιχνίδι με τις ερωτήσεις βγήκε βόλτα σε όλα σχεδόν τα καφέ της χώρας. Έκτοτε, το παιχνίδι βρήκε ουκ ολίγους μιμητές κυρίως σε φθηνές εγχώριες εκδόσεις ή σε πρόχειρες μεταφράσεις.

Η "Γεωγραφία του Κόσμου", η νέα έκδοση της Κάισσας στα ελληνικά, δεν εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία- αν και μπορεί να εγγυηθεί ότι θα μάθεις περισσότερη γεωγραφία από ό,τι ήξερες πριν ανοίξεις το κουτί. Με απλή μηχανική παιχνιδιού η "Γεωγραφία του Κόσμου" ρίχνει το βάρος της στη χαρά της ανακάλυψης της ίδιας της πληροφορίας που μπορεί να σχετίζεται με τον πληθυσμό, την έκταση, την πυκνότητα του πληθυσμού, το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας, εγκληματικότητας και ρύπανσης της ατμόσφαιρας για κάθε χώρα του κόσμου.

Πριν παίξουμε το παιχνίδι δοκιμάζοντάς το, φοβήθηκα πως θα επρόκειτο για ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι που τελικά καταργεί την ικανοποίηση, αφού δεν θα μπορούσα ποτέ να ξέρω πόσα αυτοκίνητα ανά κάτοικο έχει το Μπελίζ!

Όμως το παιχνίδι δε ζητά από τους παίκτες να έχουν τέτοιου είδους γνώσεις. Εξηγούμαι: Σε κάθε γύρο ανοίγουν πέντε διαφορετικές κάρτες χωρών, χωρίς να φαίνονται τα στοιχεία τους. Οι παίκτες σε κάθε γύρο, ερωτώνται για ένα διαφορετικό θέμα (πληθυσμό. έκταση κλπ) που αφορά αυτή την πεντάδα χωρών. Πρέπει χρησιμοποιώντας την κρίση τους, αλλά και την κοινή λογική, να κατατάξουν τις χώρες αυτές με βάση το μεγαλύτερο αριθμητικό μέγεθος σε σχέση με το ερώτημα που έχει τεθεί σε αυτό το γύρο.

Για να φτάσει κάποιος στη νίκη όμως δεν αρκεί αυτή «μαντεψιά». Πρέπει να υποδείξει που βρίσκονται ορισμένες χώρες στο χάρτη ή να κατονομάσει τις πρωτεύουσές τους και εκεί είναι που το παιχνίδι γίνεται διδακτικό αφού, όπως ίσως θα διαπιστώσετε, έκτος Ευρώπης, οι γνώσεις μας είναι εξαιρετικά λίγες.

Η "Γεωγραφία του Κόσμου" είναι ένα καλό δώρο για παιδιά που μπορεί μέσα από το παιχνίδι να βρεθούν να ξέρουν περισσότερη γεωγραφία από όση θα μάθουν ποτέ στο σχολείο, αλλά ακόμη καλύτερο για μεγάλους που νομίζουν ότι το Τσαντ είναι αξεσουάρ ένδυσης ή ότι το Ανταναναρίβο είναι αιλουροειδές.

Δημήτρης Γλύστρας

"Γεωγραφία του Κόσμου"
Σχεδιαστής: Gunter Burkhardt
Τιμή: 30 ευρώ
Παίκτες: 2-6
Διάρκεια : περίπου 45 λεπτά, ανάλογα με τον αριθμό των παικτών

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v