Συλλογές: Η ποπ κουλτούρα... πωλείται!

Η ποπ μουσική είναι ίσως το μεγαλύτερο πολιτιστικό φαινόμενο των προηγούμενων 50 ετών και ήταν αναπόφευκτο ότι τα αναμνηστικά τουθα έθελγαν τους συλλέκτες. Σε τι τιμές πωλούνται τα χειρόγραφα των Beatles και πόσο θα κοστίσει η μεγαλύτερη συλλογή αντικειμένων της εποχής, που δημοπρατείται από τους Sotheby’s.
Συλλογές: Η ποπ κουλτούρα... πωλείται!

του Antony Thorncroft

Η ποπ μουσική είναι ίσως το μεγαλύτερο πολιτιστικό φαινόμενο των προηγούμενων 50 ετών και ήταν αναπόφευκτο ότι τα αναμνηστικά του - κιθάρες, χειρόγραφα με στίχους, σκηνικά κοστούμια και διάφορα εμπορικά προϊόντα- θα ασκούσαν ισχυρή επιρροή στον κόσμο των συλλογών.

Ορισμένα από τα αντικείμενα με τη μεγαλύτερη ζήτηση προέρχονται από το χρυσωρυχείο που λέγεται Beatles, με την αξία τους στο χρηματιστήριο της τέχνης να ανεβαίνει τώρα που τα περισσότερα μέλη της μπάντας είτε έχουν αποσυρθεί είτε είναι νεκροί. Μετά το θάνατο του George Harrison, το κόστος ενός προγράμματος που υπογράφεται και από τα τέσσερα Σκαθάρια έχει διπλασιαστεί, στις περίπου 5.000 στερλίνες στις ειδικές δημοπρασίες.

Τον περασμένο μήνα, τα χειρόγραφα του George Harrison με τους στίχους του ”While my guitar gently weeps” πουλήθηκαν έναντι 360.000 στερλινών. Τον Ιούλιο του 2005, τα χειρόγραφα των στίχων του ”Αll you need is love” πωλήθηκαν έναντι 690.000 στερλινών. Και τα δυο πουλήθηκαν από την Cooper Auctions, τη βρετανική εταιρία που έχει καταφέρει να εκμεταλλευθεί την ακόρεστη παγκόσμια ζήτηση για ποπ ενθύμια και ειδικότερα, ο,τιδήποτε έχει σχέση με τα Σκαθάρια.

Μαζί με τη μουσική, η ποπ ενέπνευσε και μια παράλληλη ευρύτερη καλλιτεχνική κίνηση, η οποία μάλιστα είχε αγνοηθεί μέχρι πρόσφατα. Έφθασε στην ακμή της προς το τέλος της δεκαετίας του ’60 ενώ αποτυπώνεται στα εξώφυλλά των άλμπουμ και στα πόστερ της εποχής. Η ψυχεδέλεια, με τις παραμορφωμένες εικόνες και τα ζωντανά χρώματά της, συμβολίζει μια πολιτιστική κίνηση τόσο αυθεντική και τόσο ”δυνατή” όσο και οι αφίσες του Τουλούζ-Λωτρέκ στο Παρίσι του 1890.

Ο οίκος Sotheby’s έχει αποσυρθεί από τις πωλήσεις ποπ ενθυμίων, ενώ ο οίκος Chirstie’s συνεχίζει να διοργανώνει δυο δημοπρασίες ετησίως. Ωστόσο ο Sotheby’s είναι ο οίκος που διοργανώνει δημοπρασία για την πιο σημαντική συλλογή ποπ τέχνης μέχρι σήμερα.

Η συλλογή Inspirational Times (Εμπνευσμένοι καιροί) αποτελείται από περισσότερα από 2.000 αντικείμενα ποπ τέχνης, τα οποία συγκεντρώθηκαν από τον Peter Golding, έναν μουσικό που η κανονική του δουλειά σαν σχεδιαστής μόδας του παρείχε χρόνο και χρήματα για συλλογή αυθεντικών αντικειμένων από την εποχή που η μουσική ήταν τα πάντα.

Αυτό που ξεκίνησε όταν μάζεψε μια πεταμένη αφίσα από μια διαδήλωση στο Hyde Park το 1967 οδήγησε σε μια πρωτοποριακή αναζήτηση για αυθεντικά έργα τέχνης, εμπνευσμένα από τα όνειρα των χίπις. Χωρίς ιδιαίτερο ανταγωνισμό, κατάφερε να αποκτήσει αυθεντικά έργα του Rick Griffin, ο οποίος, μέσω των πόστερ που δημιουργούσε για τους Grateful Dead και τον Jimi Hendrix, κατάφερε να αποτυπώσει το ρεύμα της εποχής.

Ο Golding αγόραζε τα αυθεντικά έργα τέχνης και όχι τις αφίσες και το καλύτερο κομμάτι της συλλογής του είναι το έργο ”Flying Eyeball” που δημιούργησε ο Griffin το 1968 για μια συναυλία του Jimi Hendrix και του βρετανού John Mayall.

Μόνο αυτό το αντικείμενο τιμάται πάνω από 100.000 δολάρια αλλά ο οίκος Sotheby’s και ο Golding είναι αποφασισμένοι να πουλήσουν ολοκληρωμένη τη συλλογή, θέτοντας τον πήχη στα 5 εκατ. δολάρια.

Η μόνη παραχώρηση που ενδέχεται να κάνουν είναι ότι μπορεί να διαχωρίσουν το μεγαλύτερο κομμάτι, που είναι αφιερωμένο σε αμερικανικά συγκροτήματα, από το ευρωπαϊκό κομμάτι, το οποίο είναι αφιερωμένο κυρίως στην πανκ σκηνή και την κίνηση των μπίτνικ στο Λονδίνο και το Παρίσι.

Επίσης, περιλαμβάνει βασικά δημοσιεύματα της εποχής όπως τεύχη των International Times και του περιοδικού Oz, καθώς και αφίσες από το κλαμπ UFO στο Λονδίνο, όπου έδωσαν τις πρώτες τους συναυλίες οι Pink Floyd.

Η ελπίδα του οίκου δημοπρασιών αλλά και του ίδιου του Golding είναι ότι ένα μουσείο θα αγοράσει ολόκληρη τη συλλογή, κάτι που θα του έδινε άμεσα υπεροχή σε έναν πολιτιστικό τομέα, η σημασία του οποίου μπορεί μόνο να αυξηθεί σε σημασία και δημοτικότητα.

Η συγκεκριμένη μορφή τέχνης μπορεί να είναι ”φευγάτη” και παροδική όπως και η μουσική της εποχής, αλλά κάποιοι σήμερα εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας μεγάλης αγοράς που είτε θα παρέχει συνεχώς μνήμες από μια ανέμελη νεότητα είτε θα αποδειχθεί μια ιδιαίτερα έξυπνη επένδυση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v