Θεατρικά εργαστήρια για Ερασι-Τέχνες

Σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς ερασιτεχνικά (ή και όχι) με το θέατρο; Τα θεατρικά εργαστήρια είναι ο κατάλληλος τόπος για να ξεκινήσεις.
Θεατρικά εργαστήρια για Ερασι-Τέχνες

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η Υποκριτική είναι μια θεραπεία από μόνη της, λένε όσοι έχουν ασχοληθεί, έστω και ερασιτεχνικά, με τον μαγικό κόσμο του θεάτρου. Η ενασχόληση με την ανθρώπινη συμπεριφορά μέσα από τα μαθήματα σού δίνει την αυτοπεποίθηση να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου, ενώ παράλληλα «δουλεύεις» τον εαυτό σου και αναγνωρίζεις πτυχές του που πιθανώς να κρατούσες καλά κρυμμένες.

Αν πάντα ήθελες έναν τρόπο να εκφραστείς αλλά φοβόσουν, ίσως τώρα να είναι μια καλή ευκαιρία να δουλέψεις το κρυμμένο ταλέντο σου, να έρθεις αντιμέτωπος με τα ταμπού, τις φοβίες και την αγάπη σου για την έκφραση.

Πώς θα ξεκινήσεις; Μέσα από ερασιτεχνικές ομάδες θεάτρου και εργαστήρια τα οποία θα σε μυήσουν στην ψυχοθεραπευτική μαγεία της υποκριτικής και- ποιος ξέρει;- μπορεί κάποια στιγμή να σε δούμε πάνω στο σανίδι και να σε χειροκροτήσουμε.

Το κόστος εξαρτάται από τη συχνότητα των μαθημάτων και τον χώρο που θα επιλέξεις. Στους ιδιωτικούς χώρους η συνδρομή συνήθως είναι μηνιαία και κυμαίνεται στα 50-80€ για μια με δύο συναντήσεις την εβδομάδα, ενώ στους δήμους και τις λέσχες υπάρχει μια ετήσια εγγραφή της τάξης των 15-20€ και μια μηνιαία συνδρομή των 10-15€.

Σε κάθε περίπτωση επικοινώνησε με τα τηλέφωνα που θα δεις παρακάτω για να μάθεις ακριβώς το κόστος/πακέτα συνδρομών του κάθε χώρου, αλλά και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για το θεατρικό σου ταξίδι. 

Θεατρικό Εργαστήρι στον Κοινωνικό Χώρο DA

Ντεντιδάκηδων 15, Ηράκλειο

Στο εργαστήρι διδάσκονται οι βασικές αρχές που θεμελιώνουν τη θεατρική πράξη: σωματικές και φωνητικές ασκήσεις, κινησιολογία, υποκριτική και σκηνοθεσία. Πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα και θα έχει διάρκεια 2 ώρες, ενώ οι συμμετέχοντες θα κληθούν να σκηνοθετήσουν και να παίξουν το δικό τους μονόπρακτο. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο του εργαστηρίου, Βαγγέλη Μπουμπάκη στο τηλέφωνο 6973383995, περισσότερα εδώ.

Θεατρικό Εργαστήρι Ελεύθερο Σχήμα
Αντιπάτρου 37, Αθήνα, τηλ: 6944636066



Η ηθοποιός και σκηνοθέτης Αλεξάνδρα Παυλίδου σε συνεργασία με καταρτισμένους δασκάλους αναλαμβάνουν μέσα από θεατρικά παιχνίδια στην αρχή και ύστερα με ασκήσεις που βοηθούν σε όλες τις θεατρικές δεξιότητες να σε μυήσουν στον κόσμο του θεάτρου. Στο δεύτερο έτος στα μαθήματα ενσωματώνονται διάφορες μέθοδοι υπκριτικής (Λάμπαν, Στανισλάφσκι, Μ. Τσέχωφ κ.α.) και οι αυτοσχεδιασμοί γίνονται ολοένα και πιο ελεύθερη. Τα μαθήματα συνήθως γίνονται μια φορά την εβδομάδα, ενώ αν υπάρχει διάθεση από το τμήμα και κατάλληλη προετοιμασία, ανεβαίνουν και παραστάσεις με τους μαθητές του Εργαστηρίου.

Theater labs
Δες αναλυτικά τις θεατρικές ομάδες εδώ, τηλ: 694 566 5851

Με ομάδες σε όλη την Αττική, τα Theater Labs λειτουργούν σαν αυτόνομα θεατρικά εργαστήρια ενώ σκοπός της κάθε ομάδας είναι να εκπαιδευτεί στο μαγικό χώρο του θεάτρου μέσα από κλασικές και μοντέρνες τεχνικές. Τα μαθήματα γίνονται τα Σαββατοκύριακα και περιλαμβάνουν αφ’ ενός πρόβες για ανέβασμα παράστασης αφ’ ετέρου μαθήματα που αφορούν στο θέατρο – αυτοσχεδιασμός, κινησιολογία, ιστορία θεάτρου, σκηνογραφία, ενδυματολογία κ.α. Παράλληλα προσφέρουν και επιπλέον σεμινάρια, εκδρομές κ.α., χωρίς επιπλέον κόστος.

Εργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης ΔΡώΜΕΝΑ
Ιθώμης 3-5, κάτω Χαλάνδρι, τηλ: 2106897785, 6984700927, 6941407372

Η κύρια δραστηριότητα των ΔΡώΜΕΝΑ είναι τα Θεατρικά Εργαστήρια και το Θεατρικό Παιχνίδι τα οποία συντονίζει η Στέφη Θεοδότου και συνδυάζουν την Εκπαίδευση στο Θέατρο και το μη παρεμβατικό πλαίσιο δημιουργίας και ελευθερίας έκφρασης που παρέχει η μέθοδος Παιδαγωγικής Θεάτρου. Το Θεατρικό Εργαστήρι της ομάδας απευθύνεται σε όσους θέλουν να γνωρίσουν βιωματικά τη μαγεία του θεάτρου και στο πως αυτή συμβάλει στην ανάπτυξη πτυχών και δεξιοτήτων, ενώ διοργανώνονται και σεμινάρια για φοιτητές Παιδαγωγικών, Ψυχολογίας και Ειδικής Αγωγής αλλά και για όποιον άλλον επιθυμεί να επιμορφωθεί στην παιδαγωγική θεάτρου και να ενισχύσει τα εκφραστικά του μέσα.

Ομάδα Θεάτρου Νñσις στο Έως Art
Χέυδεν 38, τηλ: 21 0823 7111

Στόχος της θεατρικής ομάδας Νñσις είναι η συνολική διαδικασία, που λαμβάνει χώρα και εξελίσσεται μέχρι την ολοκλήρωσή της σε μια παράσταση, η έρευνα που ξεκινά στην αρχή της χρονιάς πάνω σε ένα θέμα, η επιλογή και μελέτη του υλικού (κείμενα – ποιήματα – τραγούδια ) που ο κάθε ένας προτείνει στο πλαίσιο της ομάδας και η διαδικασία του αυτοσχεδιασμού, που οδηγεί στη σύνθεση της παράστασης. Την ομάδα συντονίζουν έξι καθηγητές, ενώ τα μαθήματα πραγματοποιούνται τέσσερις φορές την εβδομάδα, και ξεκινούν τον Δεκέμβριο, ενώ ολοκληρώνονται τον Ιούνιο.

Θεατρικό Εργαστήρι LiberArte Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης
Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 12, Νέα Σμύρνη, τηλ: 21 1401 3060



Το θεατρικό εργαστήρι της Εργατικής Λέσχης, συνεχίζει για έκτη χρονιά να ανακαλύπτει, να επινοεί και να αναπαριστά θέατρο, αναδεικνύοντας την έννοια της συλλογικής δημιουργίας. Όπως αναφέρουν, μέσα από την διαδικασία της θεατρικής έκφρασης, που ξεκινά από την επιθυμία μιας ομάδας ανθρώπων να δουλέψουν συλλογικά, οι συμμετέχοντες δημιουργούν και πειραματίζονται με τις παραστατικές τέχνες. Οι μέθοδοι και τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο Εργαστήριο είναι το Θέατρο του Καταπιεσμένου, το Θέατρο της Επινόησης, το Σωματικό Θέατρο, ο αυτοσχεδιασμός και το παιχνίδι.

Θεατρικά εργαστήρια στους Δήμους

Στον Δήμο Βριλησσίων λειτουργούν δύο θεατρικά εργαστήρια: Το Β' Θεατρικό Εργαστήριο έχει μάθημα κάθε Δευτέρα και Τρίτη στην αίθουσα Μουσών του Πνευματικού Κέντρου (Κισσάβου 11, 1ος όροφος), με υπεύθυνη την Έφη Πίκουλα, ενώ το Α' με υπεύθυνη την Τώνια Σταυροπούλου έχει μάθημα κάθε Δευτέρα και Τετάρτη στην αίθουσα Νίκος Εγγονόπουλος Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης, περισσότερες πληροφορίες εδώ

Στον Χολαργό, το Θεατρικό Εργαστήρι ξεκινά τις συναντήσεις του κάθε Οκτώβριο, για όσους θέλουν να γνωρίσουν τις βασικές αρχές της θεατρικής πράξης μέσα από ένα πλήθος ασκήσεων υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού. Τα μαθήματα ολοκληρώνονται σε 2 κύκλους, και όποιος θέλει, ανάλογα με τις δυνατότητές του και τις ανάγκες σε ρόλους, μπορεί να ενταχθεί στη Θεατρική Ομάδα για να ξεκινήσει πρόβες και να παίξει σε παράσταση, περισσότερα εδώ

Στον δήμο Ζωγράφου στόχος του θεατρικού εργαστηρίου είναι η παροχή βασικών γνώσεων και υποκριτικών εργαλείων σε όσους αγαπούν το θέατρο και θέλουν να μάθουν γι’ αυτό. Στο εργαστήριο λειτουργούν τμήματα αρχαρίων, μεσαίων, προχωρημένων ενώ πολύ σημαντικοί σκηνοθέτες και δάσκαλοι υποκριτικής αναλαμβάνουν να κατευθύνουν τους ερασιτέχνες ηθοποιούς. Τα μαθήματα γίνονται καθημερινές και Σάββατα, ενώ οι εγγραφές ξεκινούν κάθε Σεπτέμβριο, περισσότερα εδώ

Ο Δήμος Διονύσου διαθέτει δύο δημοτικές θεατρικές ομάδες ενώ παράλληλα λειτουργούν από πέρσι δύο θεατρικά εργαστήρια, ένα παιδικο/εφηβικό και ένα ενηλίκων. Οι θεατρικές ομάδες πραγματοποιούνται στη Θεατρική Σκηνή Αγίου Στεφάνου, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στο Λύκειο της Άνοιξης (Προφήτη Ηλία 16), με υπεύθυνη την Γιάννα Πεφάνη, στη Θεατρική Σκηνή Άνοιξης, κάθε Τετάρτη στο Λύκειο της Άνοιξης με υπεύθυνη την Ευδοκία Σουβατζή και στη Θεατρική Σκηνή Δημοτικής Βιβλιοθήκης Διονύσου, κάθε Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου (Νικ. Πλαστήρα 50), με υπεύθυνη την Αφροδίτη Σφαιροπούλου. Το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων πραγματοποιείται κάθε Σάββατο στο Λύκειο Άνοιξης με υπεύθυνο τον Παναγιώτη Παναγόπουλο. Περισσότερα εδώ

Τέλος, στα κατά τόπους κέντρα δημιουργικής μάθησης του Δήμου Αθηναίων (Εξάρχεια, Πετράλωνα, Σεπόλια, Γκράβα, Κυψέλη κ.α.) λειτουργούν θεατρικά εργαστήρια, με τις εγγραφές να ξεκινούν κάθε Σεπτέμβριο- Νοέμβριο και τα μαθήματα να διαρκούν μέχρι τον Ιούνιο. Δες περισσότερα εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v