Πάμε μια δωρεάν online βόλτα στην Αθήνα;

Μέχρι να μπορέσουν να ξαναγίνουν live, ο ΟΠΑΝΔΑ φέρνει τις σούπερ ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις του στις γειτονιές της πόλης… στην οθόνη σου.
Πάμε μια δωρεάν online βόλτα στην Αθήνα;
Ποια γωνιά της Πλάκας συνδέθηκε με την ιστορία της ελληνικής τζαζ; Τι σχέση έχει ο Τζιμ Μόρισον με τα Αναφιώτικα; Ποια ήταν η αγαπημένη ταβέρνα του Κώστα Βάρναλη; Πού υπέγραψε ο Αντώνης Σαμαράκης την πρώτη αφιέρωση του Ζητείται Ελπίς; Σε ποια ταβέρνα πήγαιναν παγκοσμίου φήμης… τζαμπατζήδες;

Απαντήσεις σε αυτές και άλλες απορίες που δεν ήξερες πως είχες, έρχονται να δώσουν οι δωρεάν online περιηγήσεις στην Αθήνα, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) σε συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.

Και ναι, ξέρουμε πως θα προτιμούσες να ακολουθήσεις τις ξεναγήσεις αυτές με τα πόδια, κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο στα σοκάκια της Πλάκας, όμως μέχρι να μπορέσει να γίνει ξανά αυτό, η online εκδοχή τους είναι ό,τι πρέπει για να σου ανοίξει η όρεξη να εκδράμεις το ερχόμενο Σαββατοκύριακο σε μια ωραιότατη διαδημοτική μετακίνηση. Θα έχεις και το έξτρα κέρδος να δεις γειτονιές, γωνιές και κτίρια με άλλα μάτια, οπλισμένος/η με τη νέα σου γνώση.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση του ΟΠΑΝΔΑ, «στόχος αυτών των περιηγήσεων είναι να ανακαλύψουμε την Αθήνα και την ιστορία της με έναν διαφορετικό τρόπο, να δώσουμε φωνή σε κτίρια, δρόμους, μνημεία, εκκλησίες, περιοχές που συχνά προσπερνάμε αδιάφορα».

Έτσι, έτη φωτός μακριά από θεματικές του τύπου «η Αθήνα του Μεσοπολέμου» οι περιηγήσεις πιάνουν θέματα όπως η σχέση της Πλάκας με την μουσική, οι ταβέρνες και τα καφενεία των Αθηναίων λογοτεχνών, οι ιστορίες αγάπης που γεννήθηκαν στην Αθήνα, τα παλαιότερα σπίτια της πόλης και οι ιστορίες τους, τα μυστικά του Μεταξουργείου, και η κινηματογραφική πλευρά της Πλάκας.

Οι περιηγήσεις πραγματοποιούνται σε live streaming, παραμένουν όμως διαθέσιμες στη σελίδα του ΟΠΑΝΔΑ στο Facebook και αφού τελειώσουν. Για παράδειγμα, το εξαιρετικά ενδιαφέρον «Λαός και Κολωνάκι» που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1η Απριλίου, μπορείς να το βρεις εδώ. Σε μία ώρα και 37 λεπτά, η διαδικτυακή αυτή περιήγηση απαντά σε ερωτήματα όπως πώς πήρε το όνομά του το Κολωνάκι, ποιος συγγραφέας ασθενής στον Ευαγγελισμό έγραψε μια σειρά χρονογραφημάτων για το νοσοκομείο και πού εκτελέστηκε ο Ίων Δραγούμης.

Σήμερα Πέμπτη 8 Απριλίου στις 19.00 ξεκινά το live streaming της περιήγησης με θέμα «Καφενεία, ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες, εστιατόρια και μπαρ της Αθήνας που αγάπησε η λογοτεχνία». Μια περιήγηση, όπως διαβάζουμε στο δελτίο τύπου, σε ονομαστές ταβέρνες της Πλάκας και από εκεί σε καφενεία και μπαρ της Αθήνας που θα μας αποκαλύψει τα στέκια λογοτεχνών, ζωγράφων και άλλων καλλιτεχνών. Επίτιμη «ξεναγός» η δημοσιογράφος Εμμανουέλα Νικολαΐδου, συγγραφέας του βιβλίου «Μεσημέρι στου Απότσου».

Σημείωσε τις επόμενες ημερομηνίες των διαδικτυακών περιηγήσεων –και κάνε κλικ στη σελίδα του ΟΠΑΝΔΑ στο Facebook για να βρεις τις προηγούμενες που έχασες.

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021, 19:00
Ρομαντικός περίπατος και ιστορίες αγάπης που γεννήθηκαν στην Αθήνα

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021, 19:00
Λογοτεχνική και κινηματογραφική περιήγηση στην Πλάκα

Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, 19:00
Αν τα σπίτια μιλούσαν – Ιστορίες πίσω από τα κτίρια της παλιάς Αθήνας

Μ. Τρίτη 27 Απριλίου 2021, 19:00
Περίπατος από το Μεταξουργείο ως τον Κολωνό

Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου 2021, 19:00
Στο Ζάππειο μια μέρα… Περίπατος στην ιστορία

Όλες οι περιηγήσεις είναι δωρεάν, απευθύνονται σε όλη την οικογένεια, και πραγματοποιούνται μέσω της σελίδας του ΟΠΑΝΔΑ στο Facebook


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v