Πού θα μάθω Κεραμεική;

Κάνει καλό στην ψυχολογία, είναι άκρως ενδιαφέρουσα και – που ξέρεις; - μπορεί και να βρεις την κλίση σου σε αυτή. Δες πού θα μάθεις την τέχνη της Κεραμεικής.
Πού θα μάθω Κεραμεική;

του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Για μένα προσωπικά η Κεραμεική όπως και η οποιαδήποτε επαφή με μια πρώτη ύλη έχει ιδιότητες ψυχοθεραπευτικές», μου λέει μια φίλη η οποία τον τελευταίο καιρό έχει κολλήσει με τον πηλό.

Η Βεατρίκη ήδη περηφανεύεται για τις πρώτες της κούπες, έχοντας ασχοληθεί μόνο μερικούς μήνες με αυτό το άκρως ενδιαφέρον χόμπι.

Πράγματι, αν το καλοσκεφτείς, η Κεραμεική πέρα από το να γεμίζει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σου σε βάζει στη διαδικασία να μετατρέψεις ένα αδιαμόρφωτο υλικό όπως ο πηλός από ιδέα σε σκεύος.

«Όλη αυτή η διαδικασία είναι μια διαστολή του χρόνου, μια παύση από την χαώδη μαύρη τρύπα της καθημερινότητας», μου λέει με χαμόγελο ως τα αυτιά. Υπερβολική; Μπορεί και όχι. Εμένα με έψησε πάντως να λερώσω τα χέρια μου και κάποια στιγμή να φτιάξω ένα ωραιότατο ποτηράκι για να πίνω τον γαλλικό μου γκαιφέ.

Ή μήπως ένα ωραίο βάζο;

Χμ. Πηλίμματα.

Αν ψήθηκες για την φάση, ιδού μερικά από τα εργαστήρια και μαθήματα που πραγματοποιούνται σε Αθήνα και Προάστια.

* Στο εργαστήριο των 3some Ceramics στο Παγκράτι, στο οποίο τα μαθήματα για όλα τα επίπεδα γίνονται καθημερινά από Δευτέρα μέχρι Σάββατο, πρωινές και απογευματινές ώρες, με κόστος 80€ ανά μήνα συν 25€ η εγγραφή.

* Στους σεμιναριακούς κύκλους του Υφή Ceramics στα Κάτω Πετράλωνα κάθε Πέμπτη και Σάββατο, οι οποίοι εστιάζουν στο πιάτο, στην κούπα και στο μπολ. Η ομάδα διαθέτει και τμήματα για… μικρούς κεραμειστές (4-10 ετών) κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Επίσης, μέσα στο έτος ανακοινώνουν διάφορα workshops. Το κόστος κάθε κύκλου είναι στα 110€ για 4 συναντήσεις.



* Στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής στο Μουσείο Κεραμεικής, κάθε μέρα της εβδομάδας, στο οποίο μάλιστα τα μαθήματα πλαισιώνονται από παράλληλες εκδηλώσεις όπως κυριακάτικες επισκέψεις σε  μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, εργαστήρια κεραμικής, εκδηλώσεις στην αυλή του μουσείου και θεματικές εκδρομές. Το κόστος των μαθημάτων είναι 80€ ανά μήνα συν 15€ η εγγραφή, ενώ συχνά διοργανώνουν εργαστήρια και για παιδιά ηλικίας 5 – 12 ετών.  

* Στο Ceramic art pottery studio στον Χολαργό, το οποίο διοργανώνει ολιγοήμερα σεμινάρια αλλά και μηνιαία μαθήματα για αρχάριους και προχωρημένους κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο. Το κόστος των μηνιαίων μαθημάτων ανέρχεται στα 80 ευρώ.



* Στο GAIA Studio, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή σε τμήματα αρχαρίων με κόστος 40€/ μήνα και εγγραφή 10€. Σημειώστε πως συχνά μέσα στη χρονιά διοργανώνουν workshops και σεμινάρια που απευθύνονται σε προχωρημένους αλλά και σε αρχάριους.

* Στο Κεραμικές Μορφές - Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών, το οποίο προσφέρει ευρεία γκάμα μαθημάτων όπως Κεραμική Γλυπτική Φόρμα και Εφαρμογές Διακοσμητικών Τεχνικών, Τμήμα Σχεδιασμού για προχωρημένους, Τμήμα Κλασικής Γλυπτικής Μελέτης κ.α. Τα μαθήματα είναι ολιγομελή, στοχευμένα και δομημένα για ενήλικες, ενώ γίνονται στους δύο χώρους του Εργαστηρίου στον Κεραμεικό και στη Νέα Ερυθραία, δείτε εδώ. Επίσης, διοργανώνουν συχνά ολιγοήμερα σεμινάρια. Οι τιμές ξεκινούν από 100€ τον μήνα για εβδομαδιαίο τρίωρο μάθημα, συν 3 ώρες ελεύθερο εργαστήριο, ενώ υπάρχουν και επιλογές και για περισσότερες ώρες μαθημάτων. 

* Στην ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη, σε τρίωρα εβδομαδιαία απογευματινά μαθήματα, με κόστος 60€ ανά μήνα. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν εισαγωγή στην κεραμική τέχνη, τεχνικές πηλοπλαστικής (τσιμπητά, φύλλο, μακαρόνι, πλακάκια) κ.α. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v