Τα Σαββατοκύριακα στο ΚΠΙΣΝ είναι υπέροχα

Το κανάλι, η βιβλιοθήκη, το ολοκαίνουριο εστιατόριο, οι συναυλίες, οι ταινίες κάτω από τα αστέρια, και όλα όσα κάνουν το ΚΠΙΣΝ το ωραιότερο πάρκο της Αθήνας.

των Ηρώς Κουνάδη, Νικόλα Γεωργιακώδη

Μοιάζει απίστευτο, αλλά πέρασαν κιόλας τρία χρόνια από εκείνη την πρώτη φορά που βολτάραμε στο ΚΠΙΣΝ. Τρία χρόνια μέσα στα οποία προλάβαμε να συνηθίσουμε το δυσπρόφερτο όνομά του (μέχρι του σημείου να το γράφουμε και στους τίτλους) αλλά όχι και το πόσο βγαλμένος από τα ωραιότερα ταξίδια μας στο εξωτερικό είναι αυτός ο χώρος.

Τι άλλαξε σε αυτά τα τρία χρόνια; Εγκαταστάθηκε εδώ η Λυρική, στο ένα από τα δύο αριστουργηματικά κτίρια του Renzo Piano, μετακόμισε εν συνεχεία δίπλα της και η Εθνική Βιβλιοθήκη, μέσα από ένα τιτάνιο έργο που κατέληξε στον νέο, εκπληκτικό της χώρο: Έναν χώρο φωτεινό, ανοιχτό και προσβάσιμο για όλους, χωρίς «πόρτα», αυστηρή ατμόσφαιρα και περίπλοκες διαδικασίες εγγραφής. Διασχίζεις τις κυκλικές της πόρτες, πλάι στη μεγάλη ταμπέλα που γράφει Βιβλιοθήκη σε 17 διαφορετικές γλώσσες, και βρίσκεσαι να χαζεύεις τα ράφια με τα βιβλία που φτάνουν μέχρι το ταβάνι, να σερφάρεις στους υπολογιστές που είναι ελεύθεροι και δωρεάν για όλους, ή απλώς να αράζεις απολαμβάνοντας το aircondition στις μοντέρνες, τετράγωνες, κόκκινες και μωβ πολυθρόνες.



Άλλα πράγματα που άλλαξαν:
- Μπορείς να νοικιάσεις ποδήλατα, με το γνωστό σύστημα των πόλεων της Ευρώπης που χρόνια περιμένουμε να έρθει στον Δήμο Αθηναίων, για να βολτάρεις στο πάρκο και στις όχθες του καναλιού ποδηλατώντας αντί για περπατώντας.
- Το ΚΠΙΣΝ απέκτησε το δικό του φεστιβάλ, το Summer Nostos Festival (που αν δεν το πρόσεξες, τα αρχικά του ταιριάζουν με εκείνα του Ιδρύματος, Stavros Niarchos Foundation) το οποίο έκανε χαμό τρία συνεχόμενα καλοκαίρια, φέρνοντας δωρεάν σπουδαία ονόματα από το εξωτερικό που χρόνια περιμέναμε να έρθουν στην Αθήνα.
- Το πάρκινγκ (αυτοκινήτων, όχι ποδηλάτων) απέκτησε χρέωση, αλλά όλα τα άλλα υπέροχα πράγματα που συμβαίνουν στο ΚΠΙΣΝ παραμένουν δωρεάν, οπότε οποιαδήποτε παρόρμηση γκρίνιας θεωρείται καταχρηστική και καταπνίγεται εν τη γενέσει της.



Τι μπορώ να κάνω όλη μέρα στο πάρκο;

Βόλτες με τα ποδήλατα και με τα πόδια στις όχθες του καναλιού και στη σκιά των δέντρων του πάρκου, πικνίκ στο ξέφωτο, καγιάκ στο κανάλι, τρέξιμο στον Στίβο (πρωινά Σαββάτου και απογεύματα Τρίτης με την καθοδήγηση έμπειρων προπονητών), μαθήματα tai chi και γιόγκα. Επίσης, όλο το καλοκαίρι –μέχρι και τις 31 Αυγούστου− θα ανέβεις στο αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, για να δεις την έκθεση των συγκλονιστικών φωτογραφιών του Γιάννη Μπεχράκη (από τις 9.00 το πρωί ως τις 22.00 το βράδυ) και θα συμμετάσχεις στις οργανωμένες ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται στα κτίρια και στο πάρκο. Όλα δωρεάν, έτσι, μην τα ξαναλέμε, τα έχετε μάθει πια.



Και το βράδυ, το βραδάαακι…

Σούπερ συναυλίες, όπως αυτή της Madeleine Peyroux το Σάββατο 13 Ιουλίου στις 21.00, προβολές ταινιών τις οποίες απολαμβάνουμε αραχτοί στο γρασίδι του Ξέφωτου (δες το αναλυτικό πρόγραμμα του Ιουλίου εδώ) και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα που θα βρεις συγκεντρωμένα ανά ημέρα εδώ και στο διαδραστικό ημερολόγιο εδώ.

Το καλύτερο το κρατήσαμε για το τέλος

Ο τελευταίος όροφος του κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κρύβει κάτι ιδιαίτερα νόστιμο για κάθε στιγμή της ημέρας. Το Delta Restaurant, το νέο pop up εστιατόριο του ΚΠΙΣΝ με γεύσεις δια χειρός Δημήτρη Σκαρμούτσου, ανοίγει τις Κυριακές για να μας υποδεχτεί στον μοντέρνο εσωτερικό (και άκαπνο) χώρο του ή στο μεγάλο μπαλκόνι που αγναντεύει τον Σαρωνικό και τον λόφο της Καστέλλας.



Τα κυριακάτικα πρωινά 10.00-16.00 ένα πλούσιο brunch μας περιμένει με κλασικές συνταγές από γνήσια, ποιοτικά ελληνικά υλικά: πλατώ με ελληνικά τυριά και αλλαντικά, τριαντάφυλλα καπνιστού σολομού Σπάρτης με πίκλες, χορτόπιτα με αρωματικά βότανα, μπουγάτσα με ζάχαρη και κανέλλα, μηλόπιτα και σπιτικό κέικ είναι μερικές από τις γευστικές προτάσεις του μπουφέ (20€ κατ’ άτομο, παιδιά έως 8 ετών 10€).



Όσο παίρνει και βραδιάζει, τα φώτα του λόφου της Καστέλλας και του Φαλήρου ανάβουν σε φόντο βαθύ μπλε, και το μενού αποκτά δημιουργικό αέρα μεσογειακής κουζίνας. Στα τραπεζάκια καταφθάνουν δροσερή φάβα Ανάφης με τραγανό παστό Σπάρτης και κοκκάρι στιφάδο, καρπάτσιο χταποδιού με μαύρες φακές, αβοκάντο Κρήτης και μοσχολέμονο, μια υπέροχη τούρτα Κρητικής σαλάτας με βιολογικά ντοματίνια και ανθό κάπαρης, αλλά και πληθωρικά κυρίως πιάτα όπως το άψογα ψημένο μοσχαρίσιο φιλέτο Κατερίνης με βουτυράτο πουρέ πατάτας και σάλτσα με πετιμέζι και το εξαιρετικό φιλέτο λαυράκι με λευκή γλυκοπατάτα και τραγανή κινόα. Δείτε αναλυτικά το μενού εδώ. Συνοδεία κρασιού σε ποτήρι από την wine list, ή κάποιου κοκτέιλ, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 30€-40€ κατ’ άτομο, για ένα πλήρες γεύμα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v