Τα δωρεάν του Μαρτίου

O μήνας της Άνοιξης είναι εδώ και φέρνει μαζί του πέρα από λιακάδα αρκετές δωρεάν αφορμές για έξοδο.
Τα δωρεάν του Μαρτίου
Κινηματογράφος, θέατρο, χορός, κλασική μουσική και επιστήμη φέρνει με ελεύθερη είσοδο ο Μάρτιος – μαζί με μπόλικο ήλιο ελπίζουμε- και μας κάνει να χαμογελάμε.

Αφ’ ενός γιατί μπορούμε να περάσουμε ευχάριστα τα βράδια μας (ή τα απογεύματα) χωρίς να πληρώσουμε τίποτα αφ’ ετέρου γιατί – όπως και να το κάνουμε- οι γκρίζες μέρες του χειμώνα γίνονται σιγά σιγά παρελθόν.

Παρακάτω συγκεντρώνουμε τις καλύτερες δωρεάν αφορμές για ψυχαγωγικές εξόδους.

Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Για μια ολόκληρη εβδομάδα η Ταινιοθήκη της Ελλάδος μας ταξιδεύει κινηματογραφικά στην Αφρική φέρνοντας στη μεγάλη οθόνη εικόνες γοητευτικές: Αστικοί μύθοι, εξωτισμός από το παρελθόν, μεγάλες προσωπικότητες, σύγχρονες ανθρώπινες ιστορίες. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν από τις 9 μέχρι τις 15 Μαρτίου στον χώρο της ταινιοθήκης, Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134, στον Κεραμεικό. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα αναρτηθεί εδώ.  

Οι Guerrilla Girls στη Στέγη

Η Στέγη μας προσκαλεί να γνωρίσουμε τις μαχητικές, ανώνυμες φεμινίστριες Guerrilla Girls, μέσω μιας εφ’ όλης της ύλης συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαρτίου στις 19.00. Για όσους δεν ξέρουν τι εστί Guerilla Girls, πρόκειται για μια ομάδα που δημιουργήθηκε το 1985 για να καταγγείλει τον ανδροκρατούμενο κόσμο της τέχνης, με αφορμή μια μεγάλη έκθεση στο ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης, όπου οι γυναίκες καλλιτέχνιδες υποεκπροσωπούνταν. Από τότε και μέχρι σήμερα, με τις χαρακτηριστικές τους μάσκες γορίλα, αυτές οι μαχητικές, ανώνυμες φεμινίστριες συνεχίζουν να στοχοποιούν το σεξισμό, το ρατσισμό και τη διαφθορά στην πολιτική, την τέχνη και την ποπ κουλτούρα. Απαραίτητη η ηλεκτρονική προκράτηση θέσης από την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου μέσω του http://www.sgt.gr/gre/SPG1807.

Νέοι Έλληνες σολίστ στον «Παρνασσό»

Φέρνοντας σε επαφή το κοινό με νέους και πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες, ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός (Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8), πραγματοποιεί μια ακόμα συναυλία, αυτή τη φορά με την υψίφωνο Δήμητρα Τσιάπου σε ένα γκαλά όπερας με τις πιο όμορφες μελωδίες από τον Πουτσίνι στον Ντβόρζακ και από τον Μπιζέ στον Λέχαρ. Η συναυλία πραγματοποιείται την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 12.00.

Το βινύλιο επιστρέφει

Και το γιορτάζει στην Τεχνόπολη, μέσα από ένα πλούσιο τριήμερο (17- 19 Μαρτίου) γεμάτο εκπλήξεις και ζωντανή μουσική στο «Μουσείο Αυτοκινήτου» (Ιουλιανού 33 – 35). Τα σημαντικότερα συγκροτήματα, οι καλύτεροι d.j.s, κληρώσεις και δώρα, πλειστηριασμοί σπάνιων δίσκων, έκθεση σπάνιων πόστερ, νέες κυκλοφορίες βινυλίων, δισκογραφικές εκπλήξεις, συμμετοχή γνωστών δισκάδικων, ανεξάρτητων εταιριών και ιδιωτών και χειροτεχνίες που συναντούν την κουλτούρα της μουσικής συνθέτουν το 10ο Vinyl Is Back.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια στη Νίκαια

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Νίκαιας φιλοξενεί σεμινάρια προφορικής ιστορίας που επικεντρώνονται στις προσφυγικές περιοχές του Πειραιά. Την Τετάρτη 1η Μαρτίου θα μάθουμε για την Προφορική Ιστορία εν γένει, στις 8 Μαρτίου η συζήτηση επικεντρώνεται στην Νέα Κοκκινιά, ενώ την Τετάρτη 15 Μαρτίου παρουσιάζεται η γεωγραφία της προσφυγικής εγκατάστασης. Τα σεμινάρια και τις τρεις ημέρες ξεκινούν στις 18.00. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων από εδώ.

In Progress Feedback Festival στον Κινητήρα

Tο In Progress Feedback Festival (IPFF), το φεστιβάλ-θεσμός του Κινητήρα, επιστρέφει για όγδοη χρονιά, στις 18 και 19 Μαρτίου. Γνωστοί καλλιτέχνες αλλά και νεοσύστατες ομάδες από το χώρο του θεάτρου, του χορού και των εικαστικών περιλαμβάνονται στις φετινές συμμετοχές του In Progress Feedback Festival. Με έναν έως τέσσερις καλλιτέχνες επί σκηνής, οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν τα μέγιστης διάρκειας 25’  έργα τους στο κοινό, το οποίο φέτος θα είναι ο κριτής. Ώρα έναρξης: 20.00. Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά.

Διαλέξεις για τον Κρητικό Χορό στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

Γιατί χορεύουμε «σήμερα» κρητικούς χορούς; Πώς μεταλαμπαδεύεται ένας ολόκληρος πολιτισμός μέσα από τον κρητικό χορό; Τι σημαίνει τελικά «παράδοση»; Πώς διδάσκεται ο κρητικός χορός; Μπορούν οι σύγχρονοι άνθρωποι να χορέψουν όπως χόρευαν πριν από 50 ή 100 χρόνια; Ο ΟΠΑΝΔΑ απαντά μέσα από τέσσερις διαλέξεις (2 και 23 Μαρτίου, 27 Απριλίου και 18 Μαΐου στις 18.00, Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα) και μας καλεί να ανακαλύψουμε την χορευτική τέχνη της Κρήτης. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα πρέπει να κάνετε τηλεφωνική κράτηση στα τηλέφωνα 210 3243972 και 6971870962.

Athens Science Festival

Το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival, επιστρέφει στην Τεχνόπολη από τις 29 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου, και μας προκαλεί για μια βαθιά αναζήτηση/εξερεύνηση στον χώρο της τεχνολογίας του μέλλοντος: drones, internet of things, εικονική πραγματικότητα και αυτοκίνητα ρομπότ, μεταξύ πολλών άλλων. Αναλυτικά όλες οι προγραμματισμένες ομιλίες και εκδηλώσεις του Φεστιβάλ εδώ.  

Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων

Στην έκτη έκδοση του Ιβηροαμερικανικού Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22), παρουσιάζονται έργα ενός θεατρικού συγγραφέα από τη Βενεζουέλα, του Γκουστάβο Οτ και τριών από την Ισπανία, των Νταβίντ Ντεσόλα, Τζόρντι Γκαλθεράν και Μπόρχα Ορτίθ ντε Γκόντρα. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 2, 9, 16 και 23 Μαρτίου, με τις αφηγήσεις να ξεκινούν κάθε μέρα στις 18.00. Αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.  

Προβολή του Ντοκιμαντέρ AsiaQuest στο Booze

Tο Σάββατο 4 Μαρτίου και ώρα 20.30, το Booze Cooperativa μας καλεί να παρακολουθήσυμε την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ ‘’AsiaQuest: Ταξίδι στην Ανατολή με προορισμό τον άνθρωπο’’. Πρόκειται για ένα εξάμηνο οδοιπορικό στην Ασία δύο ανθρώπων, του Ελπιδοφόρου και της Δώρας. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημιουργούς Ελπιδοφόρο Χρυσοβέργη και Θεοδώρα Μπίτση. Για όποιον θέλει να στηρίξει την προσπάθειά των δημιουργών, το dvd θα διατίθεται στη συμβολική τιμή των 5 ευρώ.



Ανοιχτό Μάθημα Αφρικάνικου χορού

Το Σάββατο 4 Μαρτίου, η σχολή μπαλέτου Χοροτεχνουργείον (Τριών Ιεραρχών 175 και Κτησιφωντος 8, Πετραλωνα) μας μαθαίνει χορογραφίες βασισμένες σε χορούς της Δυτικής Αφρικής, ειδικά διαμορφωμένες για αρχάριους. Το μάθημα ξεκινά στις 17.30 και διαρκεί 2μιση ώρες. Απαραίτητες δηλώσεις συμμετοχής (λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων) στα τηλέφωνα: 2121045177 και 6972059233.

«Στα Χρόνια των Δικτατοριών» στον Βύρωνα

Με αφορμή τα 80 χρόνια από τη δικτατορία του Μεταξά και τον Ισπανικό Εμφύλιο, και την συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δικτατορία των συνταγματαρχών, η Κινηματογραφική Λέσχη του Δήμου Βύρωνα, μας καλεί να θυμηθούμε σπουδαίες ταινίες του παγκόσμιου σινεμά, μέσα από τη θεματική ενότητα Σκοτεινός Αιώνας. Για τον Μάριο προγραμματίζονται το «Πρόσωπο της Ομίχλης» του Σεργκέι Λόζνιτσα (3/3), η «Άννα και οι Λύκοι» του Κάρλος Σάουρα (10/3), ο «Κομφορμίστας» (24/3) του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, και τα Πέτρινα Χρόνια του Παντελή Βούλγαρη (31/3). Οι ταινίες θα προλογίζονται από τον Στέλιο Χαραλαμπόπουλο και μετά το τέλος της ταινίας θα ακολουθεί συζήτηση. Οι προβολές ξεκινούν στις 20.00 και πραγματοποιούνται στον κινηματογράφο Νέα Ελβετία (πρώην Λουίζα – διεύθυνση: Ν. Ελβετίας 34 & Σαβαστείας).

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v