Τα αγαπημένα μας θερινά σινεμά στην Αθήνα

Τα θερινά σινεμά κηρύσσουν την έναρξη της καλοκαιρινής σαιζόν, κι εμείς συγκεντρώνουμε τα αγαπημένα μας σε μια λίστα γεμάτη αγιόκλημα και γιασεμιά.
Τα αγαπημένα μας θερινά σινεμά στην Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη

Ξέρεις ότι το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών όταν ανοίγει τις πόρτες του το πρώτο θερινό σινεμά της πόλης. Συνήθως, το θεάρεστο αυτό έργο αναλαμβάνει το Σινέ Θησείον –που διανύει ήδη την τρίτη εβδομάδα προβολών του. Και κάπως έτσι, τα μέσα του Μαΐου μας βρίσκουν παραδοσιακά να καταστρώνουμε λίστες με τα θερινά τα σινεμά στα οποία θα ξεκαλοκαιριάσουμε, μασουλώντας ποπ-κορν και σπιτικά γλυκά του κουταλιού, και χαζεύοντας την φωτισμένη Ακρόπολη και τον έναστρο ουρανό –ενίοτε, δε, και την ταινία.

Σινέ Θησείον

Απ. Παύλου 7, Θησείο, τηλ: 210 3420864
Τιμή εισιτηρίου: 6€ Δευτέρα έως Τετάρτη, 8€ τις υπόλοιπες μέρες (6€ φοιτητικό, παιδικό και άνω των 65 όλες τις μέρες)



Του ανήκει δικαιωματικά η πρώτη θέση στη λίστα μας, και γιατί ανοίγει πρώτο κάθε χρόνο τον χορό, και γιατί ανακηρύχθηκε από την αυτού μεγαλειότητα το CNN ένα από τα ωραιότερα σινεμά στον κόσμο. Πιάνουμε θέση προς τα πίσω και αριστερά, για να βλέπουμε καλύτερα την φωτισμένη Ακρόπολη στο φόντο, και παραγγέλνουμε στο διάλειμμα σπιτικό γλυκό του κουταλιού βύσσινο.

Δεξαμενή

Πλ. Δεξαμενής, Κολωνάκι, τηλ: 210-3602363-210-3623942
Τιμή εισιτηρίου: 8€ (φοιτητικό 5€) Κάθε Τετάρτη 2 άτομα με ένα εισιτήριο



Μικρό, γραφικό και λουλουδιασμένο, το σινεμαδάκι της Δεξαμενής μας κακομαθαίνει με ζεστή πίτσα στο διάλειμμα, και διαλεχτές ταινίες πέρα από την πρώτη προβολή, και από τον ευρωπαϊκό και ελληνικό κινηματογράφο. Η ανάλυση της ταινίας με ουζάκι και μεζέ στο παρακείμενο, ομώνυμο καφενεδάκι στο τέλος επιβάλλεται.

Cine Paris

Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, τηλ: 210 3222071
Τιμή εισιτηρίου: 8€ (κάθε Τρίτη και Τετάρτη 6€)



Στην καρδιά της Πλάκας βλέπουμε ταινίες παρέα με όλους τους τουρίστες της, με τα αρώματα των αντηλιακών να μπερδεύονται με εκείνα του ποπ-κορν. Η ταράτσα του Cine Paris απολαμβάνει, ίσως, την καλύτερη θέα στην Ακρόπολη, ενώ οι κινηματογραφικές αφίσες στο ισόγειο είναι η τέλεια σινεφίλ εισαγωγή στην κινηματογραφική εμπειρία που θα ακολουθήσει.

Ζέφυρος

Τρώων 36, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3462677
Τιμή εισιτηρίου: 8€ (6€ φοιτητικό, παιδικό και άνω των 65)



Νοσταλγικός όσο και η γειτονιά του, ο υπέροχος Ζέφυρος προβάλλει κατά κύριο λόγο επανεκδόσεις και ασπρόμαυρα διαμαντάκια του ευρωπαϊκού, αλλά και του αμερικανικού κινηματογράφου, στην καταπράσινη αυλίτσα του. Στο μπαρ, η σπιτική καρυδόπιτα και το παραδοσιακό σάμαλι αποτελούν χιτ, ενώ στην έξοδο τα μεζεδοπωλεία που τον περιβάλλουν αποτελούν ένα πρώτης τάξεως σκηνικό για σινεφίλ αναλύσεις.

Λαΐς

Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 και Μ. Αλεξάνδρου 134-136
Τιμή εισιτηρίου: 7€ (φοιτητικά, παιδικά, άνω των 65 και άνεργοι: 4€)



Στην ταράτσα της Ταινιοθήκης, με θέα στις κατακόκκινες καμινάδες της Τεχνόπολης, η Λαΐδα είναι ένα πανέμορφο, δροσερό και αρτιστίκ θερινό σινεμά που διοργανώνει σούπερ ενδιαφέροντα σινεφίλ αφιερώματα. Δεν λείπουν, βέβαια, από την ημερήσια διάταξη και οι ταινίες πρώτης προβολής –αν και η αδυναμία στις παραγωγές του ευρωπαϊκού κινηματογράφου είναι εμφανής.

Παναθήναια

Λ. Αλεξάνδρας & Μαυρομιχάλη, τηλ.: 210 6425714
Τιμή εισιτηρίου: 8€



Ψηλά στην Μαυρομιχάλη, ένα από τα πιο λουλουδιασμένα θερινά σινεμά της πόλης αποτελεί μια «εναλλακτική» όαση μέσα στην πυκνοκατοικημένη γειτονιά. Ανάμεσα στις τυφλές όψεις των γύρω πολυκατοικιών (χωρίς να μειώνει την ένταση εξαιτίας τους), προβάλλει παλιά αγαπημένα αριστουργήματα αλλά και νέες κυκλοφορίες και διαθέτει σταθερό κοινό –Αμπελόκηποι, Εξάρχεια και Γκύζη το τιμούν δεόντως για τις επιλογές και την χαλαρή του αίσθηση.

Αίγλη Ζαππείου

Κήπος Ζαππείου, είσοδος από Β. Όλγας, τηλ: 210 3369369
Τιμή εισιτηρίου: 8,50€ (παιδικό, ανέργων και άνω των 65 στα 6,50€)



Διαθέτει μακράν την ωραιότερη οθόνη στην Αθήνα, την οποία ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο οι μπουκαμβίλιες και τα γιασεμιά που την αγκαλιάζουν. Μετρά κάτι παραπάνω από έναν αιώνα Ιστορίας, αφού πρόβαλλε την πρώτη της ταινία το εξωπραγματικά μακρινό καλοκαίρι του 1903. Το διάσημο hot dog της έχει κάνει το pop corn να μοιάζει passé, ενώ στο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται κατά βάση ταινίες πρώτης προβολής, και τα μεγαλύτερα καλοκαιρινά blockbusters.

Cine Βοτσαλάκια

Πλαζ Βοτσαλάκια, Πειραιάς, τηλ.: 210 4227427
Τιμή εισιτηρίου: 5€ κάθε Τρίτη και Τετάρτη, 7€ τις υπόλοιπες μέρες



Ακριβώς επάνω στην ομώνυμη παραλία, κάτω από το λοφάκι της Καστέλας, κερδίζει το βραβείο του θερινού σινεμά που απέχει λιγότερα βήματα από την θάλασσα. Προβάλλει νέες ταινίες, αλλά δε λέει «όχι» και σε θεματικά αφιερώματα –πέρυσι, ας πούμε, συμμετείχε στο φεστιβάλ “Μέρες Θάλασσας”, προβάλλοντας ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες γυρισμένες στον Πειραιά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v