Τα καλύτερα μέρη για διάβασμα εκτός σπιτιού

Βιβλιοφάγοι της Αθήνας, που δεν θέλετε να μείνετε σπίτι με τέτοιες λιακάδες, σας έχουμε τα καλύτερα σημεία για να... στρωθείτε παρέα με τα βιβλία σας.
Τα καλύτερα μέρη για διάβασμα εκτός σπιτιού
της Ηρώς Κουνάδη

Να έχεις φτιάξει τη γωνιά σου όμορφα κι ωραία, με αναπαυτική πολυθρόνα και σωστό φωτισμό, και να έρχεται η άνοιξη να μην σε αφήνει να διαβάσεις ένα βιβλίο με την ησυχία σου. Το ετήσιο μαρτύριο κάθε βιβλιοφάγου, εκεί γύρω στον Μάιο, που οι πρώτες λιακάδες μας βάζουν σε πειρασμό να τα παρατήσουμε όλα και να βγούμε έξω. Υπάρχει σωτηρία; Υπάρχει, και λέγεται διάβασμα σε πάρκα, café και παραλίες. Ιδού τα καλύτερα μέρη για να ξεκινήσετε.


Στον Εθνικό Κήπο: Πιάνετε… σκιά κάτω από τα αιωνόβια δέντρα του, που μας την χαρίζουν απλόχερα, κι έχετε για soundtrack κελαηδίσματα που μας τηλεμεταφέρουν από το αθηναϊκό κέντρο στην εξοχή. Προμηθευτείτε τα απαραίτητα σε νερό και σνακ από τα περίπτερα της εισόδου, γιατί το καφενεδάκι του πιθανότατα θα το βρείτε κλειστό, και θυμηθείτε πως ο Εθνικός Κήπος κλείνει μετά την δύση του ηλίου.


Στον λόφο του Φιλοπάππου: Εδώ οι επιλογές σας είναι περισσότερες: Μπορείτε να καθίσετε είτε στη σκιά των δέντρων, σε ένα από τα χωμάτινα μονοπάτια του, είτε στα χτιστά παγκάκια στο πλακόστρωτο του Πικιώνη αν θέλετε να χαζεύετε και την περαντζάδα, είτε στο κλειστό πια καφενεδάκι του Λουμπαρδιάρη (γνωστό και ως Ησυχαστήριο του Πικιώνη) στα μπαλκονάκια του οποίου θα δείτε κι άλλο κόσμο να διαβάζει ή απλώς να χαλαρώνει.


Στο μπαλκονάκι του Poems and Crimes (Αγίας Ειρήνης 17, τηλ: 210 3228839): Το κτίριο που στεγάζει τις εκδόσεις Γαβριηλίδη διαθέτει μια πίσω αυλή κατάλληλη για ρεμβασμό και διάβασμα, σε έναν χώρο που έχει το βιβλίο… στο DNA του. Άνετες πολυθρόνες κήπου, ξύλινη εξέδρα και θεά στα graffiti των γύρω παλιών κτιρίων του κέντρου είναι το σκηνικό που διαφέρει πολύ από τα δεδομένα της πιο πολύβουης πλέον πιάτσας της πόλης, της πλατείας Αγίας Ειρήνης η οποία απέχει ελάχιστα βήματα από εδώ.

Στην παραλία: Αν βαριέστε να οδηγήσετε μέχρι τις ωραιότερες αθηναϊκές αμμουδιές (Καβούρι, Ανάβυσσο και πάει λέγοντας) υπάρχει και πάλι λύση για να κάνετε… πρόβα διακοπών, απλώνοντας την ψάθα σας και διαβάζοντας με soundtrack τα κύματα. Θα πάρετε το τραμ από το Σύνταγμα, και θα κατεβείτε στη στάση Λουτρά Αλίμου, όπου θα αράξετε –πάλι με την ψάθα σας– στην αμμουδιά, και αν μπείτε στον πειρασμό μιας πρώτης βουτιάς δεν θα έχετε να ανησυχείτε, καθότι οι περσινές μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ ανακήρυξαν τα Λουτρά μια από τις ελάχιστες καθαρές παραλίες κοντά στην Αθήνα.


Στον κήπο του Black Duck (Παπαρηγοπούλου 5, Πλατεία Κλαυθμώνος, τηλ.: 210 3252396): Η υπέροχη αυλίτσα με τον φοίνικα που φύτεψε η Βασίλισσα Αμαλία, έξω από το σημερινό Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (το οποίο αξίζει μια επίσκεψη, όταν θελήσετε ένα διάλειμμα από το βιβλίο σας) έχει ατμόσφαιρα ιδανική για διάβασμα, και φανταστικά καφεδάκια για να το συνοδεύσετε. Προσπεράστε το πρώτο πλάτωμα, και ανεβείτε τα σκαλάκια για να πιάσετε τραπεζάκι στο επάνω, χωμάτινο τμήμα της αυλής, για έξτρα αίσθηση εξοχής.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v