Η βόλτα του Σαββάτου: Σε αρχαίες και σύγχρονες Αγορές

Δωρεάν ξενάγηση στην Αρχαία Αγορά, gourmet μεσημεριανό σε χαμηλές τιμές και κοκτέιλ με ονόματα... ληστών περιλαμβάνει το σχέδιό μας για αυτό το Σάββατο.
Η βόλτα του Σαββάτου: Σε αρχαίες και σύγχρονες Αγορές
Για το πρώτο Σάββατο του Νοεμβρίου έχουμε ένα γεμάτο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει οικονομικότατες –έως και δωρεάν– βόλτες στο κέντρο της πόλης, ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις, πολλή τέχνη αλλά και λίγη από… ληστεία τράπεζας. Ακολουθείτε;

Πρωινό με ξενάγηση στην Αρχαία Αγορά

Η ξεναγός Στέλλα Γαλανοπούλου θα μας μυήσει στα μυστικά της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας, περνώντας μας από την Στοά του Αττάλου –το πρώτο… εμπορικό κέντρο του κόσμου– το Ναό του Ηφαίστου και το Μητρώο, που στέγαζε τα αρχεία του κράτους. Η ξενάγηση είναι δωρεάν, στο πλαίσιο των ξεναγήσεων του Δήμου Αθηναίων. Το σημείο συγκέντρωσης είναι στο 24 της οδού Αδριανού, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Φιλίππου, στις 10.30 το πρωί.

Μεσημεριανό στην Kuzina

Εν συνεχεία, πιάνουμε τραπεζάκι στην ομορφότερη ίσως ταράτσα του πεζόδρομου της Αδριανού, για να αγναντεύουμε από ψηλά… όσα είδαμε στην Αρχαία Αγορά. Στο εστιατόριο που πέρυσι βραβεύτηκε από το BBC ως ένα από τα δέκα εστιατόρια με την καλύτερη θέα στον κόσμο, ο σεφ Άρης Τσανακλίδης δημιουργεί με βάση τα εποχικά προϊόντα και τις συνταγές της ελληνικής παράδοσης, δύο ιδιαίτερα ενδιαφέροντα μενού τριών πιάτων το καθένα, που δεν ξεπερνούν τα 15€ ή 19€ το άτομο.

Στο πρώτο, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε σουτζουκάκια με σουμάκ και πίττες με σος γιαουρτιού και δυόσμου ή σπαγγέτι με ξινοτύρι και ντοματίνια για το κυρίως πιάτο, ενώ στο δεύτερο πρωταγωνιστούν γεύσεις όπως κοτόπουλο με σύκα και σουσάμι και χοιρινό ψημένο στο φούρνο για 12 ώρες με κρέμα μοσχολέμονο, βασιλικό και σαλάτα από ξινόμηλο, αγγούρι, ρέβα και φρέσκο κόλιανδρο. Τα δε επιδόρπια είναι μια κατηγορία από μόνα τους –δοκιμάστε τη μους λευκής σοκολάτας με φράουλες και μαρέγκα τριαντάφυλλου, θα μας θυμηθείτε. Αναλυτικά τα μενού εδώ.

Απόγευμα στη Biennale

Οι πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις της αθηναϊκής Biennale συνεχίζονται, και το ισόγειο του Χρηματιστηρίου στη Σοφοκλέους είναι πλέον και επίσημα ανάμεσα στους στάνταρ προορισμούς μας κάθε Σαββατοκύριακο. Δεν είναι μόνο το πρόγραμμα με τις performances και τις ομιλίες που μας αρέσει, αλλά και ο ίδιος ο χώρος, που έχει διαμορφωθεί σαν ανοιχτό καφενείο-σημείο συνάντησης, με την Ανοιχτή Κουζίνα να σερβίρει, εκτός από καφεδάκια και αλκοόλ, νοστιμότατα πιάτα ημέρας. Πιάνεις… καφάσι σε ένα από τα μεγάλα παρεΐστικα τραπέζια, και χαζεύεις ό,τι «τρέχει» εκείνη τη στιγμή στον χώρο.

Κι αυτό το Σάββατο, συγκεκριμένα, «τρέχουν» πολλά. Στις 18.00 το απόγευμα οι δημιουργοί της συμμετοχικής πλατφόρμας Vital Space παρουσιάζουν τα καλύτερα βίντεο του διαγωνισμού Raising Awareness in 60’’, στον οποίο υποβλήθηκαν βίντεο μικρού μήκους, διάρκειας ενός λεπτού, υπό τον γενικό τίτλο EAST|WEST – NORTH|SOUTH: Imperiled Vital Spaces. Λίγο αργότερα, στις 20.30, η ομάδα Ρόμβος παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον, όσο και παράξενο, project: τις ηχογραφήσεις από περίπτερα σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας, που διαθέτουν ενσωματωμένα μεγάφωνα. Τέλος, στο πλαίσιο του εργαστηρίου Αξία, θα πραγματοποιηθούν η περφόρμανς CV Blues, από το σύνολο Academia Calling και η ομιλία Βιομηχανία Βιογραφικών από την Ελένη Παπαγαρουφάλη, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η Δέσποινα Μαράκη και η Μαρία Σίδερη (κοινωνικές ανθρωπολόγοι) θα πραγματοποιήσουν το δρώμενο Cherries Fall Where Texts Fail… και η Φανή Μπήτου (εικαστικός – πολιτικός μηχανικός) το εικαστικό project «Zει και Εργάζεται».

Βράδυ με ποτάκι στο Bank Job

Κι από το Χρηματιστήριο, πάμε κατ’ ευθείαν στην… τράπεζα. Κι όχι σε οποιαδήποτε τράπεζα, αλλά εκεί όπου κάποτε γινόταν η καταμέτρηση των χρημάτων της Γενικής Τράπεζας, ήτοι στο 13 της οδού Κολοκοτρώνη. Εδώ στεγάζεται εδώ και λίγους μήνες ένα από τα πιο cool μπαράκια του κέντρου, με ωραίο βιομηχανικό design, μουσικές που κινούνται σε groovy τόνους, ανεβάζοντας την ένταση όσο περνά η ώρα και εξαιρετικά κοκτέιλ (δικά μας αγαπημένα το Robin Hood, με μαύρο ρούμι, φρέσκο ginger, σιρόπι βανίλιας, τσίλι, πορτοκάλι και λεμόνι, και το Starlet Bandit, με μαστίχα, μανταρίνι, σιρόπι ζάχαρης, gin και λεμόνι). Το απλό ποτό κοστίζει 7€ και τα κοκτέιλ 8€.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v