Πικ Νικ Urban Festival: Η Θεσσαλονίκη στρώνεται στο πάρκο

Η Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης πλημμυρίζει μουσικές και ταινίες, κι εμείς ετοιμάζουμε τα καλαθάκια μας για ένα αλλιώτικο πικνίκ.
Πικ Νικ Urban Festival: Η Θεσσαλονίκη στρώνεται στο πάρκο
της Ηρώς Κουνάδη 

Τι χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις ένα επιτυχημένο φεστιβάλ που θα εξελιχθεί σε θεσμό; Μια οθόνη για να προβάλλεις ταινίες κάτω από τα αστέρια, τους πιο ταλαντούχους νέους καλλιτέχνες της πόλης να πλημμυρίζουν τον χώρο με μουσικές, και πολλά –μα πολλά– καλαθάκια του πικνίκ να απλώνονται στο πιο αναπάντεχο σημείο: τον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, πάνω από την πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη. Αυτό ήταν το στοίχημα που κέρδισε πέρυσι η Parenthesis, διοργανώτρια ομάδα του Πικ Νικ Urban Festival, το οποίο φέτος επανέρχεται δριμύτερο, στον ίδιο καταπληκτικό χώρο, στις 29, 30 και 31 Αυγούστου.

Πικ Νικ Urban Festival; Δηλαδή;

Το Πικ Νικ Urban Festival είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του: Ένα μεγάλο αστικό πινκίκ-συνάντηση σε έναν από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης, το οποίο συνδυάζεται τέλεια με συναυλίες ανερχόμενων μουσικών σχημάτων της πόλης και προβολές ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους στο ειδικά διαμορφωμένο θερινό σινεμά.

«Η ιδέα βασίστηκε στο φεστιβάλ Montjuic de Nit, της Βαρκελώνης» λέει ο Κωνσταντίνος Κουλουζάκης, εμπνευστής και συν-διοργανωτής του Πικ Νικ Urban Festival, που μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την καταλανική πρωτεύουσα. «Είναι ένα φεστιβάλ με θερινό σινεμά, συναυλίες και πικνίκ, το οποίο μεταφέραμε στα ελληνικά δεδομένα. Θέλαμε ένα φεστιβάλ το οποίο θα είναι πραγματικά προσιτό για τον κόσμο από τη μία, λόγω της εποχής, αλλά δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχα events του εξωτερικού. Το ζητούμενο εδώ είναι ο εκδημοκρατισμός της κουλτούρας, να παρέχεται ο πολιτισμός όσο πιο οικονομικά γίνεται.

»Απευθυνθήκαμε πέρυσι στον δήμο Θεσσαλονίκης, που αποδέχτηκε αμέσως τη συνεργασία, εντάσσοντας το Πικ Νικ στο πολιτιστικό πρόγραμμα ‘Μουσικές και δράσεις στα Μνημεία της Θεσσαλονίκης’» λέει ο κ. Κουλουζάκης. «Διαλέξαμε την ρωμαϊκή αγορά, γιατί είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, που απλώνεται σε πεντέμισι στρέμματα πρασίνου στην καρδιά της πόλης. Είναι μια καλή ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει ο κόσμος πώς βλέπει τον δημόσιο χώρο».

«Η ανταπόκριση πέρυσι ήταν πραγματικά συγκλονιστική. Περισσότεροι από τρεις χιλιάδες επισκέπτες, σε μια εποχή που ο περισσότερος κόσμος φεύγει ακόμα τα Σαββατοκύριακα προς την Χαλκιδική. Ο κόσμος της γειτονιάς αγκάλιασε πραγματικά το φεστιβάλ, μας ρωτούσαν αν θα συνεχιστεί και φέτος. Κι εμείς προσπαθούμε σιγά σιγά να μεγαλώσει και να εξελιχθεί σε θεσμό. Είναι, ξέρεις, πάρα πολύ δύσκολο να κάνεις πράγματα σε αρχαιολογικούς χώρους. Κερδίζουμε λίγο έδαφος χρόνο με τον χρόνο».

Τι άλλο θα δούμε… προσεχώς;

Στα άμεσα σχέδια της διοργανώτριας ομάδας είναι η πραγματοποίηση ενός Πικ Νικ στην Κύπρο φέτος, και στην Αθήνα και την Κέρκυρα από του χρόνου. «Στόχος μας είναι να γίνει το Πικ Νικ Urban Festival θεσμός» λέει ο κ. Κουλουζάκης. «Να δημιουργηθεί ένα φεστιβάλ-ομπρέλα με διοργανώσεις σε διάφορες ελληνικές πόλεις, το οποίο θα δίνει βήμα σε νέους καλλιτέχνες, και θα προωθεί τοπικά συγκροτήματα, μέσα από συνέργειες σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας. Αυτή είναι και η λύση για να μειώσεις το κόστος. Το ζητούμενο, άλλωστε, δεν είναι να γίνουμε πλούσιοι, αλλά να είμαστε ευτυχισμένοι και να κάνουμε ωραία πράγματα. Να δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες μέσα από τον πολιτισμό –όχι μόνο για να προσφέρουμε κοινωνικό έργο, αλλά και για εμάς τους ίδιους. Δεν πλασάρουμε κουλτούρα. Μια απλή αφορμή για συνεύρεση και επικοινωνία είναι όλο αυτό».

Info:
Κάντε κλικ στη δεξιά στήλη, Σχετικά Έγγραφα, για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του τριημέρου
Το Εισιτήριο για κάθε ημέρα του φεστιβάλ κοστίζει 3 Ευρώ
Για περισσότερες πληροφορίες:
Web Site:
www.urbanpicnic.gr  
Facebook:
https://www.facebook.com/PicNicUrbanFestival  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v