Επιτάφιοι στην Αθήνα: Γλυκύ έαρ και μετά έξοδος

Εγκώμια, περιφορές και ποτάκι. Οι αγαπημένοι μας επιτάφιοι εν Αθήναις και τα μπαράκια για το… after.
Επιτάφιοι στην Αθήνα: Γλυκύ έαρ και μετά έξοδος
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μπορεί στην Αθήνα το κατανυκτικό κλίμα να μην συναγωνίζεται αυτό της επαρχίας (δείτε εδώ μερικά πασχαλινά έθιμα ανά την Ελλάδα για να πάρετε μια γεύση), όμως θα ήταν άδικο να πούμε ότι δεν έχει και αυτή τα highlights της. Χαρακτηριστικότερο όλων οι περιφορές των Επιταφίων οι οποίες αποτελούν ιδανική αφορμή για μάζεμα της παρέας (πριν), κοινωνικοποίησης (κατά την διάρκεια) και διασκέδασης (πένθιμο… ποτάκι μετά).

Όπως κάθε χρόνο λοιπόν, έτσι και φέτος επιλέγουμε τις γραφικότερες και πλέον ιστορικές εκκλησίες σε Αθήνα και περίχωρα και τα κοντινότερα σε αυτές μπαράκια για το.. after.

Η εκκλησία: Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης

Στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, το εκκλησάκι του Λουμπαρδιάρη, συγκεντρώνει κάθε Μεγάλη Παρασκευή πλήθη κόσμου που έρχονται για να παρακολουθήσουν την… ρομαντικότερη επιτάφια ακολουθία της πόλης. Το καταπράσινο δασάκι γύρω του και η θέα στο φωτισμένο βράχο της Ακρόπολης συμβάλλουν στην όμορφη και κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Το after: Signature cocktails στο βγαλμένο από την Χαβάη Tiki Athens (Φαλήρου 15, Μακρυγιάννη τηλ.: 210 9236908). Ποτό 7€.

Η εκκλησία: Αγία Μαρίνα

Απολαμβάνει επίσης υπέροχη θέα στην φωτισμένη Ακρόπολη, και μάλιστα… αφ’ υψηλού, αφού είναι κτισμένη επάνω στον λόφο των Νυμφών. Δίπλα της, η ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και φιλοξενεί μερικές από τις ωραιότερες τοιχογραφίες της εποχής. Η μαρμαρόστρωτη πλατεία ακριβώς μπροστά της γεμίζει με κόσμο που διχάζεται ανάμεσα στην επιτάφια ακολουθία και την προαναφερθείσα θέα.

Το after: Στην όμορφη αυλίτσα του «Στάβλου» (Ηρακλειδών 10, Θησείο, τηλ.: 210 3452502), ενός πολυχώρου το μπαράκι του οποίου επιμένει σε ροκ ακούσματα. Ποτό: 7-8€. 

Η εκκλησία: Αγία Φωτεινή

Με διαφορά μία από τις πιο γαλήνιες εκκλησίες της Αθήνας, με ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα και ελάχιστο κόσμο, η Αγία Φωτεινή βρίσκεται στο αλσάκι απέναντι από το κολυμβητήριο, σε απόσταση αναπνοής από το Ολυμπιείον –που όλοι αποκαλούμε «Στήλες του Ολυμπίου Διός». Κτισμένος επάνω στα ερείπια του αρχαίου ιερού της Εκάτης, και δίπλα στο ιερό του Πανός, ο ναός αποπνέει μυσταγωγική ατμόσφαιρα και απολαμβάνει μαγευτική θέα στην Ακρόπολη.

Το after: Απολαυστικά λικέρ στο ποτοπωλείο «Βρεττός» στην Πλάκα σε τεράστια ποικιλία για κάθε γούστο και ουρανίσκο.

Η εκκλησία: Άγιος Γεώργιος Καρύτσης

Εκκλησία η οποία «βάφτισε» την δημοφιλή πλατεία γύρω της, ο κτισμένος το 1849 Άι-Γιώργης Καρύτσης πήρε την θέση παλαιότερου βυζαντινού ναού που γκρεμίστηκε από σεισμό. Η θέση της στο κέντρο της περιώνυμης πλατείας την καθιστά… hot spot –οπότε αν ονειρεύεστε μια κοσμική επιτάφια ακολουθία, αυτή είναι η εκκλησία σας.

Το after: Στο γειτονικό Bank Job Bar (Κολοκοτρώνη 13), το οποίο στεγάζεται στον χώρο όπου καταμετρούνταν τα λεφτά της Γενικής Τράπεζας, εξ ου και το όνομα. Must εδώ τα ευφάνταστα cocktails με ονόματα διάσημων ληστών (Dillinger, Jesse James κτλ.) Ποτό: 7€, cocktails: 8€.

Η εκκλησία: Αγία Αικατερίνη
Η περιφορά του επιταφίου της Αγίας Αικατερίνης γίνεται στα σοκάκια της Πλάκας σε ένα σκηνικό που θυμίζει έντονα Κυκλάδες, ενώ τα απομεινάρια αρχαίων κτισμάτων που βρίσκονται στον περίβολό της δημιουργούν μια έντονα υποβλητική ατμόσφαιρα.

To after: Στο καλλιτεχνίζον και αρκετά οικονομικό Art Café «Κιμωλία», στο νούμερο 5 της Υπερείδου. Ποτό: 6€, κρασί ποτήρι: 3€.

Η εκκλησία: Καπνικαρέα
Ο ναός των Εσοδίων της Θεοτόκου, όπως είναι το επίσημο όνομά της, χρονολογείται από τα μέσα του 11ου αιώνα, και είναι σαφώς μία από τις γραφικότερες εκκλησίες της Αθήνας.

Το after: O Big Lebowski ξαναζεί μέσα από το The Dude Bar, στο στενάκι πίσω από την εκκλησία (Καλαμιώτου 14). Το ποτό κοστίζει 7€. Eπίσης, στο βάθος κήπος στο SIX DOGS, στην Αβραμιώτου κοντά στο Μοναστηράκι, με εκπληκτικό mojito φράουλα. Cocktails: 8€-10€. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v