Πάσχα στην Αθήνα: Κατάνυξη εντός των τειχών

Τουρισμός στην… πόλη, gourmet μενού και μπουφέδες σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, βόλτες σε πάρκα, κλίμα κατάνυξης σε γραφικές εκκλησίες. Η Αθήνα σε κλίμα γιορτινό και φέτος μας δελεάζει να κάνουμε Πάσχα εντός των τειχών – και φυσικά ενδίδουμε.
Πάσχα στην Αθήνα: Κατάνυξη εντός των τειχών
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ναι, το Πάσχα στο χωριό έχει αναμφίβολα τη γοητεία του για πολλούς λόγους, όμως η Αθήνα την πασχαλινή περίοδο πλημμυρίζει από μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, αποκτά τον δικό της παλμό και σε ταξιδεύει με τον δικό της τρόπο, χωρίς να χρειαστεί καν να βγεις εκτός «συνόρων». Αν λοιπόν φέτος για οποιονδήποτε λόγο δεν καταφέρατε να αποδράσετε έστω και για λίγες ημέρες από την πρωτεύουσα, δεν υπάρχει λόγος να απογοητεύεστε.

Αντιθέτως, εκμεταλλευτείτε τους χαλαρούς ρυθμούς του τετραήμερου για να βολτάρετε στα σοκάκια της πόλης, να θυμηθείτε την αρχαιολογική της αίγλη, να ανακαλύψετε τα πανέμορφα πάρκα της και να γευτείτε την παραδοσιακή μαγειρίτσα σε ξενοδοχεία ή εστιατόρια της πόλης.

(πασχαλινός) Τουρίστας στην πόλη

This is Acropolis? Αν ανέκαθεν αναρωτιόσασταν πώς είναι να κάνεις τουρισμό στην ίδια σου την πόλη, τώρα είναι η ευκαιρία. Σημειώστε πως οι αρχαιολογικοί χώροι θα είναι ανοιχτοί την Μεγάλη Παρασκευή από τις 12.00 έως τις 20.00, το Σάββατο από τις 8.30 έως τις 15.00, την Κυριακή του Πάσχα κλειστοί, και την Δευτέρα ανοιχτοί από τις 8.30 έως τις 15.00.
Έτσι λοιπόν, αν το προαναφερθέν ωράριο σας βολεύει, μία από τις καλύτερες αρχαιολογικές βόλτες είναι εκείνη που προέκυψε από την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων επί Ολυμπιάδας: Ξεκινάτε από το κάτω τμήμα της πεζοδρομημένης Ερμού, στην πλατεία κορεατικής αγοράς, και επισκέπτεστε τον ατμοσφαιρικό Κεραμεικό και εν συνεχεία την Αρχαία Αγορά με τον Ναό του Ηφαίστου. Περνάτε μέσα από τη Ρωμαϊκή Αγορά και κάνετε μία στάση στο λουτρό των Αέρηδων, πριν ανεβείτε στην Ακρόπολη. Από εκεί, κατεβαίνετε στη Διονυσίου Αεροπαγίτου για να καταλήξετε στο Ολυμπιείο –που όλοι αποκαλούμε «Στήλες» ή «Πύλη του Ανδριανού».

Για τουρίστες που… ψάχνονται, έχουμε και σχετικό φωτογραφικό ρεπορτάζ.

Για πάρκο καλά πάω;


Με ή χωρίς τα απαραίτητα «σύνεργα» (καλαθάκι, τραπεζομάντηλο και παρελκόμενα για πικνίκ), η βόλτα στο πάρκο αυτήν την εποχή αποτελεί δοκιμασμένη (και πετυχημένη) συνταγή, τόσο για εσάς όσο και για τα πιτσιρίκια. Σημειώνετε; Από του Φιλοπάππου θα αγναντεύσετε την Ακρόπολη, το Ηρώδειο και τον Λυκαβηττό και θα απολαύσετε την άνοιξη σε επτακόσια στρέμματα πνιγμένα στα πεύκα. Στο Άλσος Συγγρού θα επισκεφθείτε την μοναδική στην Ελλάδα νεογοτθική εκκλησία. Στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης στο Ίλιον θα ταΐσετε τις πάπιες στη λίμνη. Στο Άλσος Σκοπευτηρίου της Καισαριανής θα απολαύσετε περαντζάδες στα πλακόστρωτα μονοπάτια, ενώ στο Άλσος Βεΐκου θα χαρείτε πράσινο και θα λιαστείτε στα δεκάδες παγκάκια του.

Περισσότερες πληροφορίες για τα πάρκα της Αθήνας εδώ και για το Άλσος Βεΐκου εδώ.

Επιτάφιοι εν Αθήναις

Τα γραφικά εκκλησάκια της Αθήνας, η απρόσκοπτη συμμετοχή του κόσμου που τις ακολουθεί ευλαβικά, το διάχυτο κλίμα κατάνυξης, η διαφορετική όψη πολυσύχναστων πλατειών, είναι μερικοί από τους λόγους που μας κάνουν να θέλουμε να ακολουθήσουμε τις περιφορές στο κέντρο της πόλης. Και οι επιλογές που έχουμε είναι πολλές.

Η περιφορά στη Μονή Καισαριανής στους πρόποδες του Υμηττού στις 12 το μεσημέρι (ο μοναδικός Επιτάφιος που βγαίνει με το φως της ημέρας), στο ναό του Σωτήρος στη Κυδαθηναίων, στον Άη Γιώργη και τον Άγιο Ισίδωρο στο Λυκαβηττό με την εκπληκτική θέα της πόλης από ψηλά, στον Άη Γιώργη στη πλατεία Καρύτση και πολλές ακόμα.

Φυσικά, υπάρχουν και οι… multi culti ακολουθίες που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα η ακολουθία με το εκκλησιαστικό όργανο των καθολικών στην αγγλικανική εκκλησία του Άγιου Παύλου στη Φιλελλήνων, η ακολουθία στα Ρώσικα και τα αναστάσιμα εδέσματα των πιστών στην Ρώσικη εκκλησία της Φιλελλήνων, το παραδοσιακό… τσιμπούσι στη μικρή αιθιοπική εκκλησία στο Πολύγωνο στο νούμερο 12 της οδού Μπόχαλη και οι λειτουργίες της αρμένικης ορθόδοξης εκκλησίας (Κριεζή 10, Πλατεία Κουμουνδούρου) που αποτελούν με την σειρά τους και αυτές κατανυκτική εμπειρία.

Πασχαλιάτικη γευσιγνωσία

Οι σεφ τελειοποιούν τις δημιουργίες τους και σε συνεργασία με εστιατόρια και ξενοδοχεία της Αθήνας ετοιμάζουν όχι μόνο το λιτό και νηστίσιμο δείπνο του Επιταφίου, αλλά και το πλούσιο γεύμα της Ανάστασης και της Κυριακής του Πάσχα. Ειδικά μενού λοιπόν, με όλες τις τιμές για όσους επιλέξουν φέτος να απέχουν από την κουζίνα του σπιτιού. Πάρτε (κυριολεκτικά) μια γεύση.

Το εστιατόριο ΜάνηΜάνη παραμένει ανοιχτό μέχρι και το Μ. Σάββατο ετοιμάζοντας νόστιμα παραδοσιακά πιάτα από τον σεφ του Αλέξανδρο Φουρούλη. Το μενού του περιλαμβάνει Κόκκινα αυγά, Κόκκινη σαλάτα με παντζάρι, πορτοκάλι, σύγκλινο Μάνης και γιαούρτι με σάλτσα εσπεριδοειδών, Σπιτικές ραβιόλες με φέτα σε σάλτσα από μπριάμ λαχανικών, Παραδοσιακή μαγειρίτσα και Τραγανή πορτοκαλόπιτα με παγωτό γιαούρτι (22€ ανά άτομο). Το Gaspar στο Ψυχικό προτείνει δύο μενού για Ανάσταση και Κυριακή του Πάσχα, που περιλαμβάνουν γαρδουμπάκια με λαδορίγανη, ντάκο με gazpacho αγγουριού και κατσικάκι στο φούρνο με πατατατούλες ή ψαρονέφρι με πουρέ σελινόριζας (Μενού Ανάστασης, 25€ ανά άτομο) και φρυγαδέλι με συκωτιάκια, πασχαλινά αυγά, ντάκο και κατσικάκι στο φούρνο (Μενού Πάσχα, 29€ ανά άτομο).

Το εστιατόριο Βυζαντινό στο Hilton «νηστεύει» την Μ. Παρασκευή και διαθέτει μπουφέ με νηστίσιμα εδέσματα και θαλασσινά (37.50€ ανά άτομο), το Μ. Σάββατο το αναστάσιμο δείπνο έχει την απαραίτητη λαμπρότητα και περιλαμβάνει παραδοσιακή μαγειρίτσα και πλούσιο μπουφέ (55€ ανά άτομο), ενώ την Κυριακή του Πάσχα σερβίρεται το καθιερωμένο ψητό αρνί συνοδεία ζωντανής μουσικής (65€ ανά άτομο). Ο επίλογος του εορταστικού τετραήμερου γράφεται με το καθιερωμένο brunch της Δευτέρας του Πάσχα με πλούσιο μπουφέ (43€ ανά άτομο).

Στο Olive Garden του ξενοδοχείου Titania θα γευτείτε τα παραδοσιακά πασχαλινά πιάτα του Executive Chef Χρήστου Τσιλήρα και του Chef de Cuisine Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου. Ανήμερα το Πάσχα, η εορταστική ατμόσφαιρα και ο μπουφές θα προσφέρεται από τις 12 το μεσημέρι στο Brasserie, ενώ από το απόγευμα τη σκυτάλη θα παραλάβει το Olive Garden. Το μενού θα περιλαμβάνει όλες τις παραδοσιακές πασχαλινές συνταγές (25€ ανά άτομο ή 30€ ανά άτομο ειδική πασχαλινή προσφορά με απεριόριστη κατανάλωση νερού, αναψυκτικού, κρασιού και μπύρας).

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v